Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Nasıl Olunur ?

0

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Olmak

tehlikeli madde danışmanlari
Tehlikeli madde danışmanı nasıl olunur ?

Uluslar arası tehlikeli malların kara yolu ile taşınması yönetmeliğine göre ülkemizde karayolu ile taşınan tehlikeli malların paketlenmesi, yüklenmesi, muhafaza edilmesi, taşınması, boşaltılması işlemleri sırasında insanlara, çevreye zarar vermesini önlemek adına gerekli tedbirlerin alınması şartı vardır. Uluslararası mevzuatlara göre bu tedbirleri alacak kişi tehlikeli madde güvenliği ile ilgili belirli saatlerde eğitimler almış olmak zorundadır. Bu eğitimi alan bireylere tehlikeli madde güvenlik danışmanı denir.

Tehlikeli madde güvenlik danışmanları ( TMGD ),  yıl boyunca toplamda 50 ton ve üzeri tehlikeli madde taşıması, yüklenmesi, boşaltılması yapılan tüm işletmelerde çalıştırılmak zorundadır. Taşıma işlemleri yapan işletmeler dışında tehlikeli madde üretimi yapan işletmeler, tehlikeli madde işleyen ve yan ürün üreten işletmelerde, sadece muhafaza edilen işletmelerde,  paketleme ve ambalajlama yapılan işletmelerde de çalıştırılmak zorundadır. Uluslar arası karayolu ile tehlikeli mal aşıma yönetmeliği olan ADR’ye göre bu tür işletmeler kapasitelerine göre bir veya daha fazla TMGD çalıştırmak zorundadır. Aksi durumda yapılan denetimler sonucunda işletmeye çok yüklü miktarda ceza kesilir.

TMGD Nasıl olabilirim ?

tmgd sertifikası
Tehlikeli madde danışmanlığı sertifikası nasıl alınır ?

TMGD olabilmek için belirli saat eğitim almak gereklidir. Bu eğitimleri  TMGD eğitim sertifikasına sahip özel eğitim kurumları veya MEB’ bağlı resmi kurumlar yıl içinde vermektedir.  Bu eğitim kurumları ayrıca binaların yangından korunması hakkındaki yönetmeliğe göre  yangın söndürme, yangından korunmak için alınması gereken tedbirler konularını kapsayan eğitim vermeye yetkili olmalı ve bu eğitimleri de vermelidir.  Alınan eğitimler sonunda yapılan sınavda başarılı olmak ve  eğitim kurumunca sınavı geçtiğiniz sertifika ile belirtilmek zorundadır. TMGD sınavı önce ilgili kurum tarafından iş güvenliği uzmanlığında olduğu gibi yapılır ve belirli puan alınarak ikinci sınava geçiş hakkı kazanılır. İkinci sınav Ulaştırma deniz ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Bakanlık merkez binasında veya bakanlığın belirlediği bir ilde yapılır. Bu sınavı başarı ile geçen kimse artık tehlikeli madde güvenlik danışmanı olur. Ayrıca bu eğitimi alan herkes TMGD olamaz. Bunun için en az 4 yıllık bir üniversite bitirmiş, her hangi bir bölümü okumuş olmalıdır. Bireyin her hangi bir sabıkasının bulunmaması, daha önce bir cezası veya infaz edilmemiş bir hükmü bulunmamalıdır.

Bir işletmede TNGD görevleri ve sorumlulukları nelerdir ?

Tehlikeli madde danışmanlarının görev ve sorumlulukları
Tehlikeli madde danışmanlarının görev ve sorumlulukları

1 ) Tehlikeli mallar ile ilgili üretim, işleme, taşıma, stoklama, muhafaza etme işleri için en ideal araç gereç ve ekipmanları belirlemek ve işletmenin en üst makamından bu ekipmanların tedarik edilmesi istemek.

2 ) İşletme içerisinde yapılan üretim ve işleme işlerinde danışman olarak çalışanları sürekli bilgilendirmek ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak.

3 ) ADR yönetmeliklerine göre taşıma, paketleme ve işleme yapılmasını sağlamak.

4 ) İşletme ile ilgili yıllık tehlikeli mal taşınması, işlenmesi gibi işlerin faaliyet ve güvenlik raporunu hazırlamak.

5 ) İşlenen veya taşınan tehlikeli malların sınıflarını cinslerini, yıllık ve aylık kapasitelerini raporlamak ve ilgili denetim kuruluşlarını düzenli olarak bu raporları ulaştırmak.

6 ) ADR mevzuatlarını takip ederek yıl içerisinde yapılan düzenlemeler ve yenilikler ile ilgili çalışanları bilgilendirmek, işletmenin mevzuatın son haline uygun bir şekilde çalışmasını sağlamak.  Uluslar arası tehlikeli mal güvenliği ile ilgili çalışmaları takip ederek mevzuatları güncel olarak takip etmek.

Önceki İçerikSosyal Medya Danışmanı Olmak İster Misiniz ?
Sonraki İçerikSiteniz için En İyi 10 Reklam Sitesi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz