Ultrason Zararlı Mıdır ?

0

Ultrason Zararlı mıdır ?

Günümüzde pek çok hastalığın tedavisinde görüntüleme aracı olarak kullanılan ultrason; insan kulağının  hissedemeyeceği kadar yüksek frekanslı ses dalgalarının görüntüye dönüştüren sisteme verilen addır. Ses dalgalarının dokulara ve organlara yansıması sonucunda görüntü elde edilerek tedavi etme yöntemi olarak kullanıldığı için hayati öneme sahiptir.

Bu öneminden dolayı özellikle;

  1. Hamile bayanlarda hamilelik süresince,
  2. Troid bezi hastalıklarında
  3. Boyun zedelenmesi durumlarında,
  4. Safra kesesi rahatsızlıklarında,
  5. Karaciğer hastalıklarında
  6. Üreme organı hastalıklarında
  7. Kanser taramalarında
  8. Kalp rahatsızlıklarında
  9. Akciğer hastalıklarında
  10. Kas sistemi rahatsızlıklarında,  iskelet sistemi rahatsızlıklarında film ve röntgen ile tespit edilemeyen kist, pıhtı tespitlerinde çok aktif bir şekilde kullanılmaktadır.
ultrason zararları
Ultrasonun zararı var mıdır? Zararları var mıdır ?

Tıbbın her alanında kullanılan ultrason; kullanım sıklığı, kullanım süresi, kullanılan kişinin biyolojik yapısı, tedavi gören kişinin yaşı gibi etkenlere bağlı olarak  zararlı olduğu konusunda yanlış bilgiler mevcut olduğu gibi zararsız olduğu konusunda da yanlış bilgiler mevcuttur.  Ultrason ile ilgili olarak şu bilgiler elde edilmiş ve zararları ile yararları belirtilmiştir.

Ultrasonun zararları nelerdir ?

ultrasonun zararlari nelerdir
Ultrasonun insan vücuduna ve bebeğe verebilecek olası zararlar

Ultrason zararlı X ışınları veya ultraviyole ışınları içermediği için bu ışınlar gibi zararı yoktur. Ancak yüksek frekanslı ses dalgaları olması nedeniyle şu zararları tespit edilmiştir.

  • Çocuklarda, çocukluk çağı kanser hücrelerinin artışına sebep olduğu, kanser hücrelerinin yayılmasını artırdığı,
  • Tıp dilinde disleksi olarak bilinen ve halk arasında  okuma öğrenmede gecikme olarak adlandırılan hastalığın oluşma riskini artırdığı,
  • Çocukların konuşma çağlarında konuşma süresinin ve yaşının gecikmesine
  • Doğum oranının azalmasına ve doğum sürecinde çok minimal de olsa bebeğin duyma yetisi ile ilgili  zararları olabileceği gibi tıp dünyasının ortak kanısı vardır.

Halk arasında çok zararlı olarak bilinen ultrasonun tıp dünyasınca kabul edilen zararları bu şekilde olduğu için özellikle hamile bayanların ultrason tedavileri ile ilgili olarak bebeğin sağlığına zarar vermemesi için 7. Aya kadar bir kez , 8. Ayda 2 kez, 9 ayda ise en fazla 3 kez ultrason tedavi sıklığı uygun görülmektedir.

Bu sayılar ne anne de ne de bebekte her hangi bir sağlık sorununa yol açmazken annelerin sürekli olarak ultrasona girmeleri ve bebeklerini yüksek frekanslı ses dalgalarına maruz bırakmaları sonucunda yukarıda saydığımız zararlar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle doktorunuzla görüşerek en doğru ultrason tedavisini uygulamalısınız.

Hamilelik dışında çok nadir olarak ultrason tedavisi görmeniz vücut sağlığınız açısından zararlı değildir. Ultrason kullanım sıklığınız çok nadir olduğu için her hangi bir zarar görmeniz durumu oluşmayacaktır.

Önceki İçerikLaptop önerileri | Hangi laptopu tavsiye edersiniz ?
Sonraki İçerikObjektif Seçimi Nasıl Yapılır | Objektif çeşitleri

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz