Ülkemizin denizlerle çevrili olmasına rağmen balıkçılıktan istenilen kazanç elde edilememektir. Devlet bu açığın farkındadır ve balıkçılığa teşvik etmek için maddi destekte bulunmaktadır. Denizlerde balıkçılık yapabilirsiniz. Deniz olmayan bir şehirdeyseniz baraj ve dere kıyılarında alabalık çiftliği kurmak size yeni bir gelir kapısı oluşturabilir. Denizden uzak şehirlerde yaşayanlar, taze balık yemek isterler. Tatlı su balıkları yetiştirerek bu talep açığını değerlendirebilirsiniz.
10 yıl öncesine kadar 60 bin ton tatlı su balığı yetiştirilirken günümüzde bu sayı 188 bin olmuştur. Sürekli gelişim gösteren sektör, girişimcilere büyük paralar kazanma fırsatını sunar. Anadolu’da bulunan sulama kanalları, nehirler, doğal göller, barajlar alabalık çiftliği kurmak için uygun bir alanlardır.
Ülke içine alabalık satışı yapabileceğiniz gibi Avrupa’ ya ihracat yaparak ülke ticaretine katkıda bulunabilirsiniz. Ülkemize bu yıl balık ihracatı sayesinde 2 milyar dolar döviz girmiştir. Birkaç yıl sonra Avrupa Birliği Devletleri’nde ülkemiz alabalık ihracatında % 50 ye varan pazara sahip olacaktır.
Muğla, Malatya, İzmir, Denizli, Sivas, Tunceli, Gaziantep, Elazığ, Kahramanmaraş, Kayseri ve birçok şehirde alabalık çiftliği kurabilirsiniz. Balıkları yetiştirdikten sonra restoranlara pazarlayabilirsiniz ayrıca ülkede toplu alımlar yapan firmalara satabilirsiniz. Su ürünleri fabrikalarında birçok kişinin istihdam edilmesi de işin güzelliklerindendir.
Alabalık Çiftliği Kurmak İçin Kaç Para Gerekli?
Balık yetiştiriciliğine başlamadan önce hangi balık türlerinin ihraç edildiğini ve talebin hangi yönde olduğunu araştırmalısınız. Alabalık çiftliği kurmak için 200 ile 300 bin arasında sermayeniz olması gerekir. Çiftliğin yanında kedinize ait otel ya da restorantınızın olması, işletme üzerinden de para kazanmanızı sağlar. Kuracağınız çiftliğin büyüklüğüne göre harcayacağınız para değişecektir. 250 ton kapasiteli bir çiftlikle 1000 ton kapasiteli bir çiftlik arasında büyük sermaye farkları vardır. Tonaj büyüdükçe, işe koyacağınız sermaye 700 bine kadar çıkabilir.
Alabalık çiftliği kurmak isteyenlere devlet tarafından özel imkanlar sunulur. Kafes, gemi, balık ağı ihtiyaçlarınız için Ziraat bankası’ ndan kredi alabilirsiniz. Özel bankalardan da gerekli parayı temin edebilirsiniz. Devletin Su ürünleri merkezine gerekli kaydı yaptırdığınızda, alabalık için kg da 0.65 TL ödeme yapılmaktadır. Kıyı balıkçılığına son dönemlerde bazı balıkların neslinin korunması için kısıtlamalar getirildi ve alabalık yetiştiriciliğine teşvikler yapıldı. Tesis kurumunda düşük faizli kredilerden yararlanabilir, demirbaş malzemelerde % 50 hibe olanaklarını değerlendirebilirsiniz.
Alabalık Ne Kadar Zamanda Büyür?
Oksijeni bol, berrak, temiz sularda yetişen alabalık oldukça lezzetlidir. Alabalığın deniz, dere, kaynak, alp, aras, Karadeniz, Göl, Anadolu, gökkuşağı gibi türleri bulunur. Kuzey Amerika’da yaşayan ve dayanıklılığıyla bilinen gökkuşağı alabalığı ülkemizde en çok yetiştirilen türdür. Alabalık çiftliği kurmak isteyenler, balıkların yaşadığı ortamda, aynı kalitede su bulundurmak zorundadır. Sürekli ısısı ve miktarı değişen suda balık yetiştirmek zorlaşabilir. Balıkları yemlemek yavaş şekilde olmalıdır ve doğru miktarda yapılmalıdır.
Balık yumurtalarının kuluçka suları, temiz olmalıdır. Bunun için su filtreleme yöntemleri kullanılır. Balıkların su ihtiyacı, bulundukları alana göre değişiklik gösterecektir. Özel havuzlarda üretilen balıkların suyu günde 4-5 kere değiştirilmelidir. Balıkların bazıları damızlık olarak ayrılmalıdır. Balıkların döllenme zamanlarını bilmek gerekir. 3 yaş ve sonrasında damızlık olabilen balıklar, tek seferde 1000 ile 2000 arasında yumurta bırakırlar. 1 aylık bir süre sonrasında kuluçka dönemi sona erer. Balık yumurtaları birçok ülkeye ihraç edilmektedir.
Alabalık çiftliği kurmak isteyenler, gerekli bilgileri edinip doğru adımlarla ilerlerse büyük kazançlara sahip olabilirler. Alabalık için doğru yaşam alanı bulmak, sermaye hazırlamak ve balık yetiştirmeyi doğu gerçekleştirmek, ünlü bir iş adamı olmanızın anahtarını size sunabilir.
merhaba alabalık tesisi tam teşeküllü kime kurdurabilirım filitre sistemi ve havuzlar herşey tam ve eksiksiz yapabilecek firma arıyorum
05365824167
[email protected]
Antalya Gazipaşa ilçesinde akarsu kenarı alabalık yetiştirmeye uygun yer vardır sağlam ortak aranıyor
merhabalar hazır kurulu ufak tefek eksikleri var saniyede 150 litre dogal kaynak suyu mevcut alabalık çifliğimize kar ortagı aramaktayım tel:05466133271 yer erzurum doğru ve karlı yatırım yapmak isteyen dürüst kişiler iletişime geçsin
ILGAZ KAYAK MERKEZİNDE YAKIN TRUZİM ALANINDA 9’DÖNÜM TARLA.. DOĞAL KAYAK SUYU VAR.. ALA BALIK YETİŞTİRMEYE HAYVANCILIK ÇİFTCİLİK HERŞE UYGUN.. ARAZİ Mİ SATIYORUM İLGİLENENLER 0539 864 23 47 ARASIN.
elazig karakocan ilce sinirlari icinde yer alan pembelik baraj golu kiyisinda alabalik yetistiriciligi yapmak isterim,bunun icin hangi kurumlardan hangi belgeleri temin etmem gerekiyor?ne kadar sermaye gerekiyor?ve nasil baslamam lazim?cevaplarsaniz sevinirim.
3 yıl geçmiş ama yeni görüyorum mesajınızı kusura bakmayın bu kadar geç cevapladığım için sorunuzun cevabına gelmeden önce ilginiz için teşekkürler, sorunuzun cevabına gelecek olursakta bilmiyorum