ARM MİMARİSİ NEDİR?

0

Elektronik alanında kullanılmakta olan birçok mikroişlemci bulunmaktadır. Mikroişlemciler tasarlamış olduğumuz sistemi kontrol eden elemanlardır. Örnek vermek gerekirse; insan bedenindeki beyine benzetebiliriz. Elbette tüm insanların beyninin farklı olması gibi mikroişlemcilerin de iç yapısı farklıdır. İşte bu farklılığa biz Mimariler diyoruz.

Mimari Çeşitleri

Mikroişlemciler yani bizim beynimize benzeyen ve elektronik devreleri kontrol eden elemanlar temel olarak iki çeşitlidirler. Bunlardan birincisi olan CISC diye adlandırılan İngilizce açılımı Complex Instruction Set Computing dir. Yani tercüme edecek olursak Karmaşık komut seti ile hesaplamadır.

Diğer mimarimiz ise RISC olarak adlandırılan ARM Mimarisi’nde temel olarak aldığı mimaridir. Reduced Instruction Set Computing yani daraltılmış komut seti demektir.

Elektronik devrelerinin kontrolcüsü olan mikro denetleyici ve mikroişlemcilerde RISC mimarileri hepsinde olmamakla birlikte RISC kullanılır. RISC ile tasarlanmış mimarilerin uzunluğu genellikle 32 bittir. CISC mimaride her bir işlem karmaşık işlemler ile işlem yaparken RISC mimarimizde her bir komut basit bir işlemi yerine getirmektedir. RISC mimarilerinin dezavantajı ise donanımsal parçaların az olmasıdır. Bu yüzden kod yükü artmaktadır.

AVR Mimarisi

Arm mimarisi nedir?

AVR günümüz dünyasında mikroişlemci tasarlayan ve bunları üreten nadir birkaç firmadan birisidir. Üretimini yaptıkları mikro denetleyicilerde kullandıkları mimari, tasarladıkları ve şirketin ismini taşıyan AVR mimarisidir.

AVR mimarisi Alf Vegard RISC terimlerinin baş harflerinden oluşmaktadır. ARM Mimarisi gibi AVR mimarisi de temel mimarilerden olan donanımı az ama yazılımsal kodları çok olan RISC mimarisini kullanmaktadır.

AVR şirketi kendi isimlerini de taşıyan mimariyle ürettikleri mikro denetleyiciler 5 ayrı gruba ayrılmaktadırlar.

  • tinyAVR: 6-32 pinli 0.5 -8 kb belleğe sahiptir.
  • megaAVR: 28-100 pin ve 4-256 kb programlama belleğine sahiptir
  • XMEGA: 44-100pin ve 16-384 kb program belleğine sahiptir.
  • specifikAVR: LCD, USB, PWM kontrollerini bünyesinde barındıran bir mikrodenetleyicidir.
  • FPSLIC: FPGA 5K ve 40K 50 MHZ üzerine çıkabilen mikrodenetleyicilerdir.
  • 32 bit AVR: Günümüzde arduinolarda kullanılmaktadır.

3 – ARM Mimarisi

ARM yani Acorn RISC Machine temel mimarilerden olan RISC ile tasarlanmış olan ve günümüzde çoğu kişinin elinin altında olup farkında olmadığı mikro denetleyicilerde kullanılan bir mimaridir ARM Mimarisi. Çoğu kişinin elinin altında olma sebebi ise günümüz cep telefonlarında yaygın olarak bu mimari ile üretilmiş mikro denetleyicilerin kullanılmış olmasıdır.

ARM mimarisi RISC temel mimarisiyle üretilmiş bir mimaridir. ARM ile üretilen çipler genellikle 32 bit ve 64 bittir.

ARM işlemciler, bazı hard disk modellerinde ve gelişmiş fonksiyonlara sahip günümüz makinelerinde en çok tercih edilen mikro denetleyicilerin içinde olan bir mimaridir.

ARM Cortex

Arm kullanılarak üretilen mikroişlemciler üç farklı grup altında toplanırlar. Bunlar ARM7,ARM9 ve ARM11 işlemciler klasik ARM işlemiler olarak adlandırılırken elektronikte kullanılmakta olan mikroişlemciler ise ARM Cortex olarak adlandırılmaktadırlar.

Önceki İçerikAltın Yatırımı Yapmak Mantıklı Mıdır?
Sonraki İçerikİhbar ve İşe Başlatmama Tazminatından Vergi Alınır mı?

Yorum Yap:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz