Tasarruf etmek istiyor ama harcamalarınızdan geriye para artıramıyorsanız ya da az da olsa kenara para koyabiliyor ama paranızın enflasyon karşısında erimesini istemiyorsanız ve finansal piyasalar hakkında bilgi sahibi de değilsiniz üzülmeyin. Çünkü Bireysel Emeklilik Sistemi var. Amacımız Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? Sorusuna cevap olacak bilgileri paylaşarak, finansal piyasalar hakkında bilgi sahibi olmayan yatırımcıların tasarruflarını alanında uzman kişilerin yönetimine emanet ederek tasarruflarını korumalarına yardımcı olmaktır.
Bireysel Emeklilik Sitemi Nedir?
Bireysel Emeklilik Sistemi kısa adıyla (BES), tasarruf sahiplerinin elindeki tasarrufu, alanında uzman emeklilik şirketlerine her ay belirli bir meblağda prim ödeyerek, belirli bir dönem sonunda tasarruflarını topluca ya da aylık olarak geri alabilecekleri tamamlayıcı bir emeklilik sistemi olarak tanımlanabilir.
Bireysel Emeklilik Sistemi Zorunlu Mu?
2017 yılına kadar Bireysel Emeklilik Sistemi zorunlu olmamakla birlikte isteyen tasarruf sahipleri başvuru yapabiliyor ve sisteme katılabiliyordu. Ancak devletin tasarruf tedbirleri kapsamında 2017 yılında kademeli olarak şirketlerde çalışan tüm çalışanlar için bireysel emeklilik sistemine giriş zorunlu oldu.
50 ve üstü işçi çalıştıran işyerlerinde 45 yaşını doldurmamış çalışanların insiyatifine bırakılmadan bireysel emeklilik sistemine sokulması zorunlu hale geldi.
Bireysel Emeklilik Sisteminden Ayrılmak Mümkün Değil Mi?
Bireysel Emeklilik Sistemine dahil edilmeniz zorunlu ancak kalmanız değil. Bu noktada 2 aylık süre içinde şirketinizin çalıştığı emeklilik şirketine internet üzerinden başvurup cayma işleminde bulunarak sistemden çıkabilirsiniz. Eğer sistemde kesilen primleriniz mevcutsa, tutar ilgili maaş hesabınıza 1 hafta içinde geri ödenecektir.
Eğer cayma talebinizi 2 aylık süre sonunda gerçekleştirirseniz farklı bir prosedür uygulanıyor. Emeklilik şirketinin mail adresinize göndereceği formları doldurarak tekrar emeklilik şirketine göndermeniz gerekecek olup, bu süre içerisinde hesabınıza eklenecek fon getirisi ve devlet destekleri kesilecektir.
Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Teşvikleri
Belki de bu sistemin en cazip kılan ise sizin tasarruflarınıza devletin vereceği desteklerdir.
- Devlet ödediğiniz aylık prime ek olarak %25 destek ödemesi yapar. Örneğin siz aylık 100 TL prim yatırıyorsanız 100*1,25= aylık tasarruf oranınız 125 TL olacaktır
- Devlet bir defaya mahsus tasarruf hesabınıza 1000 TL ödeme yapacaktır. Bu teşviki almak için ise BES’te 2 aylık süreniz geçmiş olmalıdır.
Ayrıca bunlara ek olarak emeklilik şirketinizin tasarrufunuzu yatırdığı fondan elde edeceği gelirlerde sizin olacaktır.
Aylık Ne Kadar Prim Ödemek Gerek?
Bireysel Emeklilik Sisteminde aylık maaşınızdan minimum %3 oranında kesinti yapılarak BES hesabınıza aktarılır. Dilediğiniz takdirde bu oranı yükseltmek için işvereninize başvurabilirsiniz ancak %3’ün altında prim ödemesi mümkün değildir.
Fon Seçmek Mümkün Mü?
Bireysel Emeklilik sistemine katılanlar, faizli fon ve faizsiz fon seçeneklerinden herhangi birini işverenine başvurarak kullanabilir.
Fon Getirisi Nedir?
Her ay yatırmış olduğunuz primler ve devlet destekleri emeklilik şirketinizdeki alanında uzman finansal uzmanlar tarafından belirli fonlar satın alınarak değerlendirilir. Bu fonlar kimiz zaman hisse senedi, kimi zaman döviz, kimi zaman altın ya da tahvil ve bono olabilir. Bu fonlardan elde edilen karlarda yine sizin hesabınıza fon getirisi olarak ilave olur.
BES’te Ne Zaman Emekli Olunur?
Emeklilik sistemine katılarak yatırmış olduğunuz tüm primler, bunlara ek olarak devletin yatırmış olduğu tüm teşvikler ve fon getirilerini minimum Bireysel emeklilik sisteminde 10 yıl kaldıktan sonra ister toplu isterseniz aylık maaş olarak alacak şekilde talep edebilir ve emekli olabilirsiniz.
Eğer 10 yıl sonunda birikimini aylık olarak almayı tercih ederseniz o güne kadar hesabınızda biriken tasarrufun tümüne devlet tarafından %5 oranında bir destek daha ilave olur.
Sonuç Olarak;
Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? Sorusuna cevap olarak verdiğimiz bilgiler ışığında, eğer finansal piyasalar ve yatırım enstrümanları hakkında bir bilginiz yok ise bireysel emeklilik sistemi; katılım yaparak tasarruflarınızın enflasyon karşısında ezilmeyeceği gibi alanında uzman fon yöneticilerinin elinde değerlenebileceği ve aynı zamanda devlet teşvikleri ile tasarruflarınızı daha da arttırmanıza imkan sağlayacak bir tasarruf aracı olarak tanımlanabilir.
Unutmayın birçok kalpazanın, umut tacirinin var olduğu piyasada, tasarrufunuzu az miktarda olsa devletin yönlendirdiği ve teşviklerle desteklediği bireysel emeklilik sisteminde değerlendirmeniz size kaybettirmeyecektir.