Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

0
okuma alışkanlığı
Okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır ?

Bildiğiniz gibi kitap okumanın saymakla bitmeyen faydaları vardır. Bilgi birikiminizi arttırır, kelime dağarcığınızı geliştirir, yaratıcılığınızı arttırır, farklı kültürleri öğrenme fırsatı verir, odaklanmanızı kolaylaştırır, hafızayı güçlendirir, hayatın stresinden uzaklaşıp hayal dünyasında gezinmenizi sağlar. Peki neden çocuklarımız için önemli olan faydaları ellerinden alıyoruz ya da onlara neden kitap okuma alışkanlığı kazandırmıyoruz? Çünkü bilgisayar ve televizyon onların ilgisini daha çok çekiyor ve bu da ailelerin daha çok işine geliyor. Aslında onlara kitap okuma alışkanlığı kazandırarak televizyon ve bilgisayardan uzaklaştırabiliriz. Bu sayede çocukların ileri ki yaşamlarında daha iyi yerlere gelmelerini sağlayabiliriz. Her şeyi çocuklarımızdan bekleriz, ders çalışssınlar, kitap okusunlar, başarılı olsunlar. Çocukların kendi kendilerine kazanamayacakları çok şey vardır. Bunlardan en önemlisi de kitap okuma alışkanlığıdır. Çocuğunuzun kitap okumasını sağlamanız onun başarılı , kendini bilen, genel kültürü yüksek birey olmasını sağlayacaktır. Bu alışkanlığı çocuklarımıza nasıl sağlarız. Biraz da bundan bahsedelim.

1) Okumayı Öğrenmesini Beklemeyin

Bebeklikte de çocuğunuza vereceğiniz resimli kitaplar ileride çok yarar sağlayacaktır. Bu konuda  çocuklarınıza vereceğiniz kitapları iyi seçmelisiniz. Anlaşılır resimler olmalıdır. Ağaçlar, hayvanlar, çiçekler vb. yararlı resimler olan kitapları tercih etmelisiniz. Okul öncesi dönemde yazıların kısa olduğu yine resimli kitap tercih edilmelidir. Çocuğunuzu bebeklikten itibaren kitaplara alıştırın. Kitap kokusuyla büyüyen çocuklar illa ki okumayı sevecektir. Bu alışkanlığı kazanacaktır.

2) Rol-Model Olmak

okuma aliskanligi kazandirma
Çocuklara kitap okuma alışkanlığını nasıl kazandırabilirsiniz ?

Çocuklar küçük yaşlardan başlayarak anne-babalarını rol-model alırlar. Anne-baba çocuk için hep en iyiyi yapandır. Bu yüzden anne-baba ne yaparsa çocukta ileride onu yapar. Çocuğum hiç kitap okumuyor derken bile aslında kendinize sormalısınız, ‘ Ben günde kaç sayfa kitap okuyorum? ‘ , siz okursanız çocuklarınızda sizden görerek merak edecektir, merak duygusu kitap okumaya yönlendirecektir. Yani bu da demek oluyor ki çocuğum sürekli bilgisayar başında derken bile önce soruyu kendinize sormalısınız, aldığınız cevap aslında bütün bu sorunun cevabı olacaktır.

3) Sabırlı Olmak

Çocuğunuzun okumaya başladıktan sonra kitap kurdu olmasını beklemeyin. Önce okumasının gelişmesi gerekir. Sırf okuması gelişsin diye de eline kitap tutuşturmanız onu kitaplardan uzaklaştırabilir. Okumasını geliştirdikçe daha fazla okuması için uğraşacaksınız ama bunu ona hissettirmemelisiniz. Sürekli hadi kitap oku, bak burda ne yazıyor gibi cümlelerle çocuğunuzu sıkmamalısınız. Sabırlı olmalısınız.  

okuma istegi olusturma
Çocuklarda okuma alışkanlığı kazandırmak için sabredin

4) Kitapçılara Gidin

Çocuğunuzla her ay alışverişe gidiyorsanız, mutlaka kitapçılarada uğrayın. Kitap almasanız bile onu bu yerlere götürmek alışkanlığı kazandırmak için iyi bir adımdır. Çocuğunuzu oyuncakçıya götürdüğünüz zaman nasıl sizden oyuncak istiyorsa, kitapçıya gittiğiniz zaman da illa hoşuna gidecek, merak edeceği bir kitap olacaktır. Şehrinizde düzenlenen kitap fuarlarına götürün. Oralar dolup taştığı için örnek olma açısından da önemli olacaktır.

5) Seçme Hakkı Tanıyın

Çocuğunuzla kitap almaya gittiğinizde ona sizin istediğiniz kitabı değil de onun istediği kitabı almanız o kitabı okuma olasılığını arttırır. Onu merak ettiği için alacaktır ve merak duygusu okumasını sağlayacaktır. Oysa sizin seçeceğiniz kitabı okuma ihtimali daha azdır.

6) Sohbet Edin

Kitaplar hakkında bazı şeyler anlatmanız dikkatini çekebilir. Tanınmış insanların kitaplara verdiği önemden bahsedin. Padişahlar sefere giderken yanlarına mutlaka kitap alırmış, Fatih Sultan Mehmet’in kişisel kütüphanesi varmış, Atatürk 3 binden fazla kitap okumuş, bir sürü kitap yazmış gibi bilgiler vermeniz kitaba olan merakını artıracaktır. Sohbet ederken okuduğu kitabın içeriğini sorun. Meraklı görünmeniz onu daha da heyecanlandıracaktır. Size anlattıkça daha da okumak isteyecektir.

Sizlere yapmanız gerekenlerden bahsettik. Bu alışkanlığı kazandırmanız çocuğunuza en büyük mirasınız olacaktır.

Önceki İçerikDikkat Eksiliği Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi
Sonraki İçerikİşyeri Nasıl Açılır ? | İşletme Kurma Aşamaları Nelerdir ?

Yorum Yap:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz