Genel Sağlık Sigortası | GSS Borcu Sorgulama

0

Önceleri ”Genele sağlık sigortası diye bir şey yoktu nereden çıktı bu şimdi bir sürü de borcum birikmiş şimdi ne yapmalıyım” siz site sakinlerimizden çokça duyduk bu yüzden. Genele sağlık sigortası hakkında bilmeniz gereken tüm bilgileri bir araya getirdik.  Genel Sağlık Sigortası borcu sorgulama, Genel Sağlık sigortası  borcu hesaplama ve bunun gibi tüm aklınıza takılanları buradan öğrenebileceksiniz

Genel sağlık Sigortası Herkes için Zorunlu Mudur

Genel Sağlık Sigortası ( GSS ) 1 Ocak 2012 tarihi itibari ile başlayan ve herhangi bir sağlık güvencesi olmayan vatandaşların ve ailelerinin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerini sağlayan yeni bir sistemdir. Bu sistem ile Türkiye’de ikamet eden vatandaşların sağlık haklarına bir düzenleme getirilmiştir. Böylelikle SGK’ya bağlı olarak çalışan veya çalışmayan herkesin sigorta kapsamına alınması ve devlet hastaneleri, eczaneler, sağlık ocakları, özel hastaneler ve sağlık merkezleri gibi birçok sağlık kuruluşundan hizmet almaları sağlanmıştır. GSS ile bazı kişilerin tüm sağlık hizmet bedelleri devlet tarafından karşılanırken, bazılarının bu hizmeti belirli bir prim karşılığında alması planlanmıştır. Dolayısıyla Genel Sağlık Sigortası her bir vatandaş için zorunlu bir hal almıştır.

Kimler GSS den Ücretsiz Olarak Faydalanır?

genel saglik sigortasi
Genel sağlık sigortası hakkında merak ettikleriniz

Vatandaşlar Genel Sağlık Sigortasından ücretsiz olarak yaralanabilmektedir. Bunun olabilmesi için vatandaşın sigortalı olarak herhangi bir işte çalışıyor olması veya bir kuruluştan emekli olmuş olması gerekmektedir. Böylelikle çalışanlar, emekliler ve bu kişilerin çalışmayan birinci derece yakınları ( eşleri ve çocukları ) GSS’den ücretsiz olarak faydalanabilmektedir. Çocuklar evlendiklerinde bu destekten faydalanamazlar. 18 yaşına kadar GSS koşulsuz şartsız devam eder ancak 18 yaşını doldurduklarında, eğer öğrenci iseler, bu belgelendirildiği takdirde GSS hizmetinden faydalanmaya devam edebilirler. Aksi halde sigorta kesintiye uğrar. Çocuklar çalışmaya başladıklarında aileden aldıkları GSS desteği kesilir ve kendi isimlerine primleri ödenmeye başlar. Tüm bunların dışında devlet tarafından ödenen primler vardır. Kişini yaşı ve cinsiyeti ne olursa olsun, yapılan gelir testine göre, durumu müsait değilse GSS primleri devlet tarafından karşılanır.

Tüm bunların dışında kalan kişilerde ise prim karşılığı GSS’den faydalanmak zorunludur. Yani, kapsam dışında kalan vatandaşlar devletin belirlemiş olduğu rakamlarda primleri ödeyerek kendilerini sigortalatmak durumundadır. Bu zorunlu bir adım olduğundan ileride adınıza birikmiş borç çıkmaması için sigortalılık statünüz sona erdiği anda siz ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler bağlı bulunduğunuz il ve ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuruda bulunarak prim rakamlarınızın belirlenmesini talep etmeniz gerekmektedir.

Genel Sağlık Sigortası Borcu Sorulama

Birikmiş bir GSS prim borcunuz olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız veya aylık GSS prim ödemelerinizi takip etmek istiyorsanız bunun için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-gss-borc-dokumu adresini kullanmanız gerekmektedir. Bu sayfa üzerinden giriş yapabilmek için de bir E-devlet şifresine sahip olmanız şarttır. Tüm bunları yapacak durumda değilseniz en doğru bilgiyi bulunduğunuz ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu’nda çalışan yetkililerden öğrenebilirsiniz.

Genel Sağlık Sigortası Nasıl Hesaplanır ?

GSS prim hesaplamalarında devlet tarafından belirlenmiş bir tablo vardır. Aile içerisinde kişi başına düşen gelire göre prim ödemesi yapılmaktadır. Prim hesaplama formülü asgari ücret üzerinden yapılmaktadır. Ailenizde kişi başına düşen aylık gelir 400,50 lira ve altında ise GSS primleriniz devlet tarafından karşılanır. Aile içi kişi başı geliriniz 400,50 ila asgari ücret (  1.201,50 lira ) arasında ise aylık prim ödemeniz 48,06 liradır. Eğer aile içi kişi başı geliriniz 1.201,50 ila 2.403,00 lira arasında ise aylık prim ödemeniz 144,18 liradır. Ve son olarak aile içi kişi başı geliriniz 2.403,00 liradan fazla ise aylık prim ödemeniz 288,36 liradır.

Genel sağlk Sigortası Borcunu Nereye Ödeyebilirim?

Adınıza belirlenmiş olan aylık GSS prim ödemelerinizi veya gecikmiş toplam borcunuzu kredi kartınız ile SGK internet sitesi E- SGK bölümünden kolaylıkla ödeyebilirsiniz. Eğer kredi kartı ile ödeme yapmak istemiyorsanız ödemeleri bulunduğunuz ildeki SGK veznelerine veya banka şubelerine yapabilirsiniz.

Önceki İçerikİşinden Kovulan veya Çıkarılan İşçiler ne Yapmalıdır ?
Sonraki İçerikAraç Muayene Süreleri | Tüvtürk

Yorum Yap:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz