2021 İşsizlik Maaşı Şartları | İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

355

İşsizlik Maaşı Şartları Nedir ve Nasıl Alınır?

issizlik maasi
İşsizlik şartları nelerdir? | işsizlik maaşı nasıl alınır?

İşsizlik Maaşı; işine son verilen veya geçerli bir nedenden dolayı işinden ayrılmak zorunda kalan çalışırken işsiz kalan işsizlere verilen bir ödenektir. İşsiz kalınan bu süreçte kendinize yeni bir iş bulana kadar maddi ihtiyaçlarınızı karşılamak adına verilen bu ödenekten yararlanabilmek için işsizlik maaşı şartlarını yerine getirmiş olmanız gerekmektedir.

Bu yazımızda işsizlik maaşı nasıl alınır, kimler alabilir yada nasıl hesaplanır gibi sorularınızı cevaplamaya,  şartlarını ise detaylı olarak incelemeye çalışacağız. İŞKUR’un verdiği bu maaş hakkında aklınıza takılanları bize yorum bölümünden sorabilirsiniz…

İşsizlik Maaşı Şartları

Sigortalı bir işte çalışırken kendi istek ve kusuru dışında işine son verilen ve aşağıda sıralanan 4 temel şartı taşıyan, çalışırken işsiz kalan işsizlere işsizlik maaşı ödenmektedir bu şartlar;

1-  İşinize son verilmeden önceki son 120 gün sürekli çalışmış olmak (Bu şartın istisnaları da bulunmaktadır bu istisnaları makalemizin devamında bulabilirsiniz.),

2-  Son 3 yıl içinde en az 600 gün sigortalı bir işte çalışmış olmak.

3-  Uygun bir çıkış kodu ile işten ayrılmış olmak. (Çıkış kodunuzu işsizlik maaşı hesaplama programımızdan kontrol edebilirsiniz.

4- SGK çıkışınız verildikten sonraki 30 gün içinde (mücbir nedenler hariç) en yakın İŞKUR birimine şahsen veya işkur sitesi üzerinden başvuru yapmış olmak. (Başvuru süresi aşımı durumunda belirli bir hak kaybınız olur. Yazımızın devamında oluşan bu hak kaybı hakkında detaylı bir açıklama yaptık.)

Bu şartları taşıdığınızı düşünüyorsanız işsizlik maaşı hesaplama sayfamızı ziyaret ederek ne kadar maaş alabileceğinizi hesaplayabilirsiniz.

Şimdi de bu şartları ayrıntılı olarak inceleyelim;

1. Şart: Son 120 gün kesintisiz çalışmış olma;

İşsizlik maaşı şartlarından ilki işin sona erdiği tarihten itibaren geriye doğru son 120 gün içerisinde kesintisiz çalışmış olmaktır. Bahsi geçen son 120 gün içinde farklı iş yerlerinde çalışmış olabilirsiniz bu önemli değildir. Dikkat etmeniz gereken 120 günlük süre içinde bir işyerinden diğer işyerine geçerken priminizin aynı gün veya bir sonraki gün başlatılmış olmasıdır. Örneğin bir iş yerinden Nisan 15’te çıkarıldıysanız son 120 gün şartını bozmamak için Nisan 15 veya 16 da yeni işinize girişiniz yapılmalıdır.

Son 120 gününüzde boşluk olmasına rağmen işsizlik maaşı almanıza engel olmayan bazı istisnalar da bulunmaktadır. Aşağıda sizin için son 120 gün şartını bozan ve bozmayan tüm kodları sıraladık. Eğer son 120 gününüzde boşluk olduğunu düşünüyorsanız hizmet dökümünüzü incelediğinizde aşağıdaki kodlardan birini görürsünüz. Bu kodlar hizmet dökümünüzde eksik gün nedeni olarak rakamlarla belirtilir.

Eksik Gün Nedeni Nedir?

Çalıştığınız ay içerisinde rapor almanız yada ücretsiz izin almanız gibi durumlarda sigortanız ödenmez. Ödenmeyen bu günler sigorta hizmet dökümünüzün sağ bölümünde eksik gün nedeni olarak kodlarla ifade edilir. SGK toplamda 21 eksik gün nedeni belirlemiştir ve bunlardan sadece 3 tanesi  işsizlik maaşı almanıza engeldir bu kodlar;

Kod Numarası = 12 – Birden fazla neden – Geçerli neden varsa belge sunulmalısınız(sağlık raporu, askerlik vs.)

Kod numarası = 13 – Diğer – Geçerli neden varsa belge sunmalısınız(sağlık raporu, askerlik vs.)

Kod Numarası = 15 – Devamsızlık – Son 120 gün şartını bozar !!! – Maaş alamazsınız

Bunların dışında hizmet dökümünüzde eksik gün nedeniniz varsa endişelenmenize gerek yoktur.

2. Şart: Son 3 yıl en az 600 gün pirim ödenmiş olması;

Maaş alma şartından diğeri ise son 3 yıl içerisinde toplamda en az 600 gün pirimizin ödenmiş olmasıdır.

Örneğin; İşsizlik sigortası alabilmek için 15 Nisan 2017’da işten ayrıldıysanız, geriye doğru 15 Nisan 2014 tarihine kadar ki süreç içinde toplamda  en az 600 gün priminizin ödenmiş yani sigortalı olarak çalışmış olmanız gerekmektedir.

İşsizlik maaşı şartlarından olan son 3 yıldaki pirim gün sayınız alacağınız maaşın süresini belirler.Süre hesaplaması yazımızın devamındadır.

3. Şart: İşten çıkış kodunuzun uygun olması;

SGK sisteminde sigortalı çalışanların işi bırakma nedenleri numaralarla belirlenmiştir. 1 den başlayıp 24 e kadar devam eden her bir çıkış kodunun bir anlamı vardır. Örneğin işinizden istifa ederek ayrıldıysanız işvereniniz SGK’ ya çıkışınızı 03 kodu ile bildirir. Veya askere gideceksiniz işvereniniz bu sefer 12 kodu yani;Askerlik Nedeniyle olarak SGK ya çıkışınızı bildirir.

Peki ”İşsizlik ödeneği alabilmek için hangi kod ile işten ayrılmalıyım.” diye soruyorsanız, sitemizde bulunan işsizlik maaşı hesaplama programı size bu konuda yardımcı olacaktır. Açılan sayfadaişten çıkış kodunuzu seçin sekmesini tıklarsanız işsizlik ödeneği alabileceğiniz çıkış kodları karşınıza çıkacaktır.

İstifa Eden İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?

İstifa edersem işsizlik maaşı alabilir miyim surusu için hem evet hem de hayır cevabını verebiliriz. Evet alabilirsiniz çünkü almanın bir kaç küçük yolu var. Hayır alamazsınız çünkü istifa kodunuzu değiştiremez yada uyarlayamazsanız işsizlik ödeneği alamazsınız.

Peki istifa durumunda işsizlik ödeneği alabilmek için ne yapılmalı. Bunun cevabını için istifa edenler işsizlik maaşı alabilir yazımızı okumanız yeterli olacaktır.

4. Şart: İşsizlik maaşı son başvuru süresi ve bu sürenin aşımı;

30 Gün içinde işsizlik sigortasına başvurma şartı

Hizmet akdinizin sonlandırılmasından itibaren yani işten ayrıldığınız günden itibaren ki 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine veya internet üzerinden iskur.gov.tr adresine girerek başvurunuzu yapmalısınız. (İnternet üzerinden başvuru yapacaksanız ilk olarak İş arayan kaydı yapmalısınız)

İşsizlik ödeneği alırken sigortalı bir işe başlayıp işsizlik maaşını durduranlar için bir başvuru süresi belirtilmemiştir. Bu kişilerin işsizlik maaşları başvuru tarihinden itibaren ödenmeye başlar. Bu tür durumda olan kişilerin işlerinden ayrıldıktan hemen sonra başvurmaları maaşlarının daha erken almalarına neden olacaktır.

30 gün geçmesi durumunda ne olur ?

30 günü geçirmeniz durumunda başvuru yapamazsınız diye bir şey yoktur. Başvuru yapabilirsiniz ama toplam kazandığınız işsizlik ödeneği süresinde hak kaybına uğrarsınız.

Örnekle açıklayalım; Bir aksilik oldu ve işten ayrıldıktan 40 gün sonra başvuru yapmak aklınıza geldi. Bu durumda 10 gün geçirmiş oluyorsunuz. Başvuru yapmanızda herhangi bir problem yoktur. Aynı şekilde internetten veya En yakın İş Kurumu biriminden başvurunuzu yapınız. Başvurunuz sonucunda eğer maaş almaya hak kazanmışsanız 10 gün daha az maaş alırsınız.  6 ay maaş almaya hak kazanmışsanız 10 gün geç başvurduğunuz için 5 ay 20 gün işsizlik maaşı almaya hak kazanırsınız.(size ödenen para günlük olarak hesaplanır)

>>> İşsizlik ödeneği hakkında merak ettiklerinizi veya görüşlerinizi FORUM‘u kullanarak bize ve takipçilerimize iletebilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır ?

işssizlik maaşı
İşsizlik maaşı nasıl alınır?

Yukarıda maddeler halinde sıralanan 4 temel şartı taşıyorum peki işsizlik maaşını nasıl alabilirim ? Yapmanız gereken  internet üzerinden veya kuruma bizzat giderek başvuru yapmaktır İnternet üzerinden başvurmak istiyorum diyorsanız kurumun internet sitesine girerek kimlik bilgilerinizle bir kayıt oluşturmalı ve ardından işsizlik ödeneğine başvur butonunu kullanarak başvurunuzu tamamlamalısınız.

İnternet üzerinden işsizlik ödeneğine başvurmak isteyen kişiler genelde  ”başvuruyorum ama başvur dediğimde hata mesajı alıyorum” diye şikayet ettiklerini görmekteyiz. Onlara önerimiz verilen bu hatanın içeriğini dikkatlice okumalarıdır çünkü hatanın ne olduğunu anlayabilirseniz sorunu da çözmüş olursunuz.

Peki en çok karşılaşılan hata nedir derseniz; Kişiler kayıtlarının ilk aşamasını tamamlıyorlar ama bir özgeçmiş oluşturmayı unutuyorlar. Bunun gibi durumlarda İş arayan profiline sahip değilsiniz gibi bir hata alıyorsanız. Bu sorunu çözebilmeniz için profilinizin ana sayfasında bulunan özgeçmiş düzenle yazısına tıklayıp öğrenim bilgilerinizi ve meslek bilgilerinizi sisteme girerek bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

İkinci yöntem ise İşkur’a kimliğinizle giderek kurumda bulunan danışman arkadaşların yardımıyla işsizlik ödeneği başvurusu yapmak olur.

İşsizlik Maaşı Başvurusu Ne zaman Sonuçlanır?

“İşsizlik maaşı başvurumu yaptım başvurum ne zaman sonuçlanır?” Ençok surulan sorulardan biridir bu. Bu sürecin belirli bir sonuçlanma süresi olmadığından birçok başvuran için can sıkıcı bir bekleyişe dönüşebilmektedir.

Okurlarımızdan bu yönde çok fazla soru geldiğinden; İşsizlik Maaşı Başvurum Ne Zaman Sonuçlanır? başlıklı yazımızı hazırladık. Bu yazımızı okuduktan sonra işsizlik ödeneğinizin ne zaman sonuçlanacağını ve nasıl sorgulayabileceğinizi öğrenebileceksiniz.

İşsizlik ödeneği başvurunuz sonuçlandıktan sonra profilinize tanımladığınız cep telefonu numaranıza işkur tarafından mesaj gönderilir. Bu mesajda işsizlik maaşı almaya hak kazanıp kazanmadığınız ve eğer hak kazandıysanız kaç ay almaya hak kazandığınız detaylı olarak belirtilir.

İşsizlik Maaşı Hesaba Ne Zaman Yatar?

İşsizlik ödeneği her ayın 5’inde PTT hesabına yatırılır. Kimlik numaranıza yatırılan bu parayı kimliğinizle herhangi bir PTT şubesine giderek çekebilirsiniz. Maaşınızı sadece sizin çekebileceğinizin de altını çizelim..

Kaç Ay İşsizlik Maaşı Alabilirim ?

Son 3 yılda,

600 – 899   gün pirim yatması durumunda 6 Ay

900 – 1049 gün pirim yatması durumunda 8 Ay

-1050 gün pirim yatması durumunda 10 Ay    işsizlik ödeneği almaya hak kazanırsınız. 

Ayrıca işsizlik maaşı hesaplama programımız ile kaç ay ve ne kadar alacağınızı hesaplayabilirsiniz.

işsizlik maaşı şartları
İşsizlik maaşı başvurusu

Ne Kadar İşsizlik Ödeneği Alırım? | Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bu işlemi programımız kullanarak yapabileceğiniz gibi bir hesap makinesi yardımıyla da yapabilirsiniz. Ne kadar işsizlik maaşı  alırım diye soranlar için bir örnekle maaş hesabı yapalım; Yine 30 Nisan 2015 tarihinde işten ayrıldığınızı düşünelim.

Nisan ayındaki 30 günlük bürüt priminizin 2000 TL

Mart  ayındaki 30 günlük bürüt priminizin 2000 TL

Şubat ayındaki 30 günlük bürüt priminizin 2000 TL

Ocak  ayındaki 30 günlük bürüt priminizin 2000 TL      işveren tarafından yatırılmış olduğunu varsayalım.

Maaşınızı hesaplarken Son 4 ayın ortalaması olan 2000 lira’nın %40′ ını hesaplamamız gerekir. 2000 liranın %40’ı  işsizlik maaşınızı verir bunun da  800 TL  yaptığını görürüz.

Dikkat bu miktar asgari ücret brütünün (1777.5 TL)  %80’ini geçemez.

  >> İlgili Yazı: Devletin verdiği diğer teşvik ve yardımları incelemek için tıklayın

Güncel İşsizlik Maaşı Ne Kadar ?

Güncel işsizlik ödeneği asgari ücrete yapılan zamma endeksli olarak değişiklik göstermektedir. En güncel işsizlik ödeneği oranları aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

Yılİşsizlik Maaşı Ücreti
En DüşükEn Yüksek
20211420 TL2.840 TL

İşsizlik Maaşını Kimler Alamaz ?

Yukarıdaki şartlarla beraber sigortasında işsizlik fonu kesintisi yapılan herkes maaş alabilir(Herhangi bir iş yerinde çalışan sigortalı işçiler). Peki işsizlik ödeneğini kimler alamaz. Memurlar, askerler, BAĞKUR lular, tarım sigortası ödeyenler yani dediğimiz gibi sigortasında işsizlik sigortası fonu kesintisi olmayan kişiler işsizlik  ödeneği alamazlar.

İhbar ve Kıdem Tazminatı Alabilir Miyim ?

Bu güne kadar popülarite yada isminin basit olmasından dolayı işçi hakkı olarak genellikle işsizlik maaşı yada kıdem tazminatını duymuşuzdur. Fakat çalışan emekçi insanlar olarak kanunen bir çok hakkımızın olduğunu ve bu haklardan ne yazık ki haberdar olmadığımızı görmekteyiz. İşte bu nedenle bilinçli bir çalışan olabilmek adına ”İşinden Kovulan veya Çıkarılan İşçiler ne Yapmalıdır ?” başlıklı bir yazı hazırladık, içerisinde ihbar ve kıdem tazminatının nasıl alınabileceğini anlatan bu yazımızı okumanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

Bunların dışında merak ettiğiniz sorularınız varsa aşağıda bulunan yorum bölümünden bize çekinmeden sorabilirsiniz…

İşsizlik Maaşı ile ilgili sizden gelen sorular…

Soru 1: İşsizlik maaşım ne zaman yatar ?

Cevap: İşsizlik ödeneği her ayın 5’inde  ödenmektedir.

Soru 2: Maaşımı hangi bankadan alacağım?

Cevap: İşsizlik ödeneği PTT ile yapılan anlaşma ile adınıza yatırılmaktadır. Kimliğinizle beraber yurt genelindeki  herhangi bir PTT birimine giderek maaşınızı alabilirsiniz.

Soru 3: İşsizlik maaşı başvurusunu kuruma gitmeden internet üzerinden yapabilir miyim?

Cevap: Evet maaş başvurunuzu İŞKUR’a gitmeden iskur.gov.tr adresinden yapabilirsiniz. Eğer üyeliğiniz yoksa iş arayan kaydını yaptıktan sonra İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı Başvurusu bölümünden formu doldurarak başvurunuzu yapmanız yeterli olacaktır.

isizlik maaşı nasıl alabilirim
İşsizlik maaşı alma şartları

Soru 4: İşsizlik maaşı alıyorum. Yeni bir işe başlayacağım başlayacağım yeni işyeri ile anlaşamaz ve istifa edersem şuan almakta olduğum maaşı almaya devam eder miyim ?

Cevap: Bu sorunun kısa cevabı EVET tir. Yeni başlayacağınız iş yerinden istifa da etseniz daha önce almaya hak kazandığınız maaşınızı kaldığınız yerden almaya devam edersiniz.

  >> İlgili Yazı: Ne iş yapabilirim diyor ve yeni iş fikirleri arıyorsanız tıklayın

Soru 5: İşsizlik maaşı alırken İŞKUR un kurslarından faydalanabilir miyim?

Cevap: İşsizlik ödeneği almanız İŞKUR kurslarından faydalanmanıza engel değildir. Hatta İşsizlik ödeneği alırken  İşbaşı Eğitim Programı kursuna katılarak 800 lira cep harçlığı ve minimum 850 Lira işsizlik ödeneği alarak 1650 liraya yakın gelir elde etmiş olursunuz.

Soru 6: Asgari ücrete zam yapılırsa işsizlik maaşımı zamlı olarak mı alırım

Cevap: İşsizlik ödeneği aldığınız sırada asgari ücrete zam yapılırsa sizin maaşınız da bir değişim olmaz nedeni ise. İşsizlik ödeneği hesaplanırken geçmişte ödenen son 4 ayın bürüt maaşın göz önüne alınmasıdır.

issizlik maasi
İşsizlik maaşı başvuru işlemleri ve şartları

Soru 7: Son 5 yıldır çalıştığım işyerin de son üç ay raporluydum. Bu durumda işsizlik maaşımın hesabında bahsi geçen prime esas gün sayısı nasıl olur? Ne kadar işsizlik maaşı alırım?

Soruyu biraz daha karmaşık bir örnekle cevaplayalım ve  son 6 ayınızı düşünelim;

OCAK (15 gün raporlu 1200 TL prim ödenmiş olsun)  1.AY

ARALIK (30 gün raporlu)

KASIM (25 gün raporlu 400 TL Prim ) 2. AY

EKİM(15 GÜN RAPOR 1000 TL prim) 3.AY

EYLÜL (2400 TL Prim) 4.AY

AĞUSTOS (2400 TL Prim)

İşsizlik maaşı hesabında Son 4 ay hesabı yapılırken 1 gün bile prim ödenmiş olsa geriye doğru gidilirken prim ödenen Ay’ı dikkate almanız gerekir. Eğer ful raporlu olduğunuz ay varsa bu Ayı atlamalısınız. Yukarıdaki örnekte Ocak, Kasım Ekim ve Eylül aylarını dikkate almamız gerekir.  Yapacağımız hesap oldukça basit son 4 ayın prim toplamını hesaplayacağız (Aralıkta ödenme yapılmadığı için dikkate almadan Kasım ayına atladık) 1200+400+1000+2400 =4000 Lira Şimdi 15+25+15+30= 85′ günü ay cinsinden hesaplamalıyız bunu da 85’i 30’a bölerek bulacağız bölüm sonucu ise 2,8 yapmakta. 4000/2,8=1428 çıkan sonucun %40’ını alırsak işsizlik maaşımızın 571 Lira olduğunu görürüz.

>>>  İşsizlik Maaşı hakkında merak ettiklerinizi veya görüşlerinizi FORUM‘u kullanarak bize ve takipçilerimize iletebilirsiniz.

Önceki İçerikAmerika’dan Alışveriş Yapabileceğiniz Güvenilir Siteler
Sonraki İçerikİnternetten Satış Yapabileceğiniz Siteler | Ürün Satış Siteleri

355 YORUMLAR

  1. Bilindiği üzere işsizlik maaşı alabilmek için 3 yılda 600 gün prim ödenmesi gerekmektedir. Bir kişi 600 günlük sürenin bir kısmında bağkur bir kısmında ve son 120 günde primi (sigortalı) 4a ‘lı olarak yatırılıyor. Bu kişi işsizlik maaşı alabilir mi?

    • Merhaba Semih bey;

      Bağkurlu olduğunuz dönemler işsizlik maaşı hesaplanmasına dahil edilmez.

  2. Öncelikle detayli bilgilendirme ile bize yardimci olduğunuz için teşekkur ederim.
    Öncelikle şunu sormak istiyorum. Normalde son 3 yil da 600 gün derken bugünu baz alarak;
    01.06.2018-01.06.2015 arası mi doğru olan?
    Bunu sorma sebebim sizin yukarida ki anlatimda sanki 4 yili baz aliyor. Orayi pek anlayamadim

    (Örneğin; İşsizlik sigortası alabilmek için 15 Nisan 2017’da işten ayrıldıysanız, geriye doğru 15 Nisan 2013 tarihine kadar ki süreç içinde toplamda en az 600 gün priminizin ödenmiş yani sigortalı olarak çalışmış olmanız gerekmektedir.)

    SAYGİLARİMLA

    • Süheyl Bey Merhabalar;

      Öncelikle bizi uyardığınız için teşekkür ediyoruz. Örnekte vermiş olduğumuz tarih aralığını behsettiğiniz gibi hatalı yazmışız. Vermiş olduğunuz dönüt doğrultusunda düzelttik.

      1 Haziran 2018′ de işten ayrıldıysanız 2015 yılının 1 Haziran tarihine kadarki prim günlerini sayarak son 3 yıldaki prim gün sayınızı bulabilirsiniz.

  3. Merhaba iş yerinden 21 mayıs 2018 tarihinde ayrıldım sigortada son 3 yıl 597 gün görünüyo patronum 600 gün olsun diye tekrar sigortanı yapım dedi lakin 120 gün olayında bi sıkıntı olur mu onu bilemedim konuyla ilgili dönüş yaparsanız çok memnun olurum

    • Beyza hanım merhaba;

      Son 120 gün içerisinde aynı işyeri olsa dahi hiç boşluğunuz olmaması gerekir. İşvereniniz çıkış ve girişinizi aynı gün yaptıysa sorun olmaz. Fakat arada bir kaç günde olsa boşluk buraktıysa son 120 gün şartını bozarsınız. Umarım anlatabilmişimdir.

  4. Merhabalar
    Son 120 gün şartı istifa edenlerin dışındaki kodlar içinde geçerlimi yani farklı bir koddan işten çıkartılarak işsizlik maaşı hakedişinin olmaması fakat hiç boşluk bırakmadan başka bir işyerinde işe başlayıp bir ay süreyle çalıştıktan sonra işverenin 04 koduyla işten çıkartması işsizlik maaşı almaya hak kazandırırmı.

    • Murat bey iyi günler istifa durumunda işsizlik maaşı nasıl alınabilir başlıklı yazımızı okumanızı öneriyoruz: bu yazımızda istifa edenlerin nasıl işsizlik maaşı alabileceklerini yazdık. Sorunuza gelecek olursak çıkış kodunuz uygun değilse bahsettiğiniz gibi arada boşluk burakmadan giriş yapar ve belli bir süre uygun bir kod ile işten ayrılırsanız işsizlik maaşı alabiliyorsunuz bunun için şu an bir engel yok.

  5. Merhaba hocam. Bir kere işsizlik maaşı aldim 8 ay kadar. Fakat ikinci issizlik maaşı içinde gerekli olan 600 günü iki yerde birden yatan primleride hesaba katarak mi yapmaliyim. Yani iki yerde çalışıyorum şuan ve iki işyeride 30 ar gün yatiriyor. Normalde 20 ayda 600 gün ederken benimki 10 ayda 600 ü bulacak gibi. Bu durumda 20 ayi doldurmam şartmı yoksa 10 ayda 600 günü doldurursam issizlik maaşını hakediyormuyum ediyorsam teşekkürler.

    • Merhaba Aalperen;

      Hesaplama Malesef sizin dediğiniz gibi olmuyor. Ay içerisinde 30 günden fazla çalışsanız da (prim gün sayısı) hesaplama yapılırken max 30 gün olarak hesaplanır. Ay içersinde 60 günlük priminizi 30 gün olarak düşünün.

  6. üzerime kayıtlı işyerim var esnafım ama başka birinin işyerinde ssk lı olarak prim yatırıyorum.3,5 yıl bitince zorunlu primimde bitiyor.. ssk lı işimden ayrılınca işsizlik siğortası almam için üzerime kayıtlı işyerinin kapanışını vermek zorundamıyım..vermediğim taktirde direk bağkurlu mu olurum bununla beraber işsizlik maaşı alma hakkını kaybedermiyim..işsizlik maaşını kaybetmemem için işyerimi daha önceden mi kapatmam lazım

  7. Merhaba, her ayın 5 inde işsizlik maaşı alıyorum, ayın 1 inde işe başlayacağım, hesaplama aylık olarak mı yapılıyor yani geçen ayın parasını alabilirmiyim yoksa ayın 5 inden önce işbaşı yaptığım için o ayım yandı mı?

    • İşsizlik maaşında yanma diye birşey olmaz işsiz kaldığınız her gün için maşınız yatar işe girdiğiniz günden itibaren durur. Ayın 5 inde işe girdiğiniz tarihe kadar olan maaşınızı alırsınız. İyi günler.

    • cevabınız için çok teşekkür ederim, yani ayın 20 sinde işe başlasam 20 günlük işsizlik maaşım yatar çünkü gün bazın da hesaplanıyor. Bu şekil de anladım umarım doğru anlamışımdır.

  8. Hocam merhaba.9 yıl çâlıştığım işyerinde tazminatsız çıkarılma korkusuyla 3600 dan faydalanip kıdemimi alıp 15.8.2018 tarihinde ayrıldım..istifa ettiğim için işsizlik maaşı alamadım..arada boşluk oldu malasef ve 1.10.2018 tarihinde yeni bir işe başladım.pek memnun değilim kaç ay çalışırsam işsizlik ödeneği alırım.geriye dönük hesaplama yapılırmı eski isyerimle ilgili yani.teşekkürler..

    • Tolga bey merhaba 01.10.2018 den sonra 120 günü tamamlayıp uygun bir kod ile işten ayrılırsanız işsizlik maaşı almaya hak kazanabilirsiniz. önceki çıkış kodunuz engel oluşturmaz.

  9. Merhabalar, ben 03.09.2018-02.10.2018 tarihleri arasında ayağım kırık olduğundan raporluydum. Raporumda 03.10.2018 kontrol yazıyordu. O gün hastanedeydım, alçılarım çıkarıldı ama maalesef iş başı kağıdı veya o gün için rapor almadım. Şimdi iş yeri lokasyon değişikliğinden çıkışımı istedim ve işsizlik maaşına başvuracağım. Ancak o bir günlük 03 Ekim durumunu şirket nasıl bildirmeli SGK ya ? sorun olur mu ? Hastaneye gittiğime dair zaten e-devlette de kayıt var bu şekilde SGK kabul eder mi?

    Çok teşekkürler

    • Gizem hanım Anladığım kadarıyla 1 gün işe gitmediğinizi söylüyorsunuz. Yazımızda işisizlik maaşı almanızı engelleyecek eksik gün nedenlerini ve kodlarını detaylıca yazdık. Eğer bir eksik gününüz oluşacaksa bu kodların dışında bir kod belirtebilirsiniz.

  10. Merhaba ben çalıştığım firmadan 12.12.2018 de çıkarılıp 14.12.2018 tarihinde farklı bir şirkete girişim yapıldı. Dolayısıyla Aralık 2018 Sgk gün sayısı 30 olacağından 120 gün şartı bozulmuş olur mu? İşsizlik maaşı alınabilirmi?

    • Merhaba

      Sizin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda arada 120 şartını bozmuş oluyorsunuz. Fakat işsizlik maaşı başvurunuzu eğer şartlarınız uyuyorsa 12.12.2018 tarihli çıkışınız için de yapabilirsiniz.

  11. Merhaba,
    2 yıl önce uzun bir süre çalışmamıştım.
    2 yıldır çalışıyorum 800 günün üstünde prim ödemesi var.
    İşten çıkarılırsam işsizlik maaşı alabilir miyim? illa 3 yıl mı olması gerekiyor?

    • İşten çıkarıldıktan sonra son 3 yılınız içinde 600 gün priminiz ödenmiş ise bu şartı taşırsınız. 3 yıl çalışmak zorunda değilsiniz

  12. Merhaba sormak istediğim şudur biraz uzun olabilir o yüzden şimdiden kusura bakmayın. (: Ben bir yerde 1yıldır çalışıyordum primim düzeni olarak yatırıldı kontrol ettiğim halde bir sıkıntı yok. Ama geçen ay yani 09.11.2018olarak kendi isteğimle işten çıktım ve ertesi gün 10.11.2018olarak başka firma olarak girişim yapıldı ve bu şimdi çalıştığım yer 26.12.2018olarak benim çıkışımı verdi. Bu benim işsizlik maaşı almama engelmidir? Bir de sormak istediğim şu toplam uzun vadem 581ama + bu çalıştığım süre içersinde 26gun daha sigortam yapıldı onlar da eklediği zaman 607gun yapmış olacak şuan yeni çıkarıldığım için E devletten daha gözükmüyor cikisim. O yüzden soruyorum karışık anlatmış olabilirim kusura bakmayın lütfen şimdiden teşekkür ederim.. dip not (cuma günü İşkura başvuru yaptım..)

    • Merhaba Çisem

      iki işyeri arasında boşluk bırakmadan giriş çıkış yaptığınız için son 120 gün şartını bozmuyor görünüyorsunuz. Yani bu şartı yerine getirmiş oluyorsunuz.

      Son İşten çıkış kodunuz uygun ise ve son işten çıkış tarihinden itibaren son 3 yılınız 600 gün olacaksa tüm şartları yerine getirmiş oluyorsunuz. Anlattığınıza göre işsizlik maaşı almanızda bir engel yok gibi görünüyor.

  13. Selam. Benim sigorta başlangıcım 20.01.2016 benim sorum şu şuan çalıştığım iş yerine 04.10.2018 tarihinde başladım. 06.02.2018 tarinde 120 günümü burada doldurmuş olacam. fakat sorum şu benim şuan 595 gün sigortalı sürem var 20.01.2016 dan bu yana ben 6 şubatta buradaki 120. günümü doldurmuş olacam ama geriye dönük 600 gün sigorta süresi sıkıntı olurmu bende . iş yerinden çıkartılacam iş yeri personel fazlalığından eleman çıkartıyor.

  14. Merhaba;
    Öncelikle 16.03.2016 da giriş yaptım fakat 06.09.2018 tarihinde kayıtlı işveren başka yere taşındı ve devralan kişi 18.09.2018 tarihinde sgk girişimi yaptı.taşınan kişiye neden bu kadar erken(kendi 16.09.2018de taşındı ve ben o tarihe kadar aktif olarak çalışıyordum) çıkışımı yaptığını sorduğum da muhasebecim yanlışlıkla giriş yaptı yalanını uydurdu gerçeklik payı nedir düzeltme olanağı var mıdır? bunu merak ediyorum ikinci olarak da 3 yıl çalışmak zorunda mıyız. benim işsizlik maaşını almam için daha ne kadar çalışmam gerekiyor.
    sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.

  15. Merhaba 31.12.2019 tarihinde işten çıkartıldığımda 2019 yılı içerisinde yapılan çıkış, giriş ten dolayı, son üç yılda ödenmiş prim sayısı 1071 gün oluyor. Alınacak işsizlik maaşı süresi 8 ay oluyor bu 9 günü telafi etmenin bir yolu var mı ? 10 ay işsizlik maaşı alabilmek için. Cevabınız için şimdiden teşekkürler

    • Sanırım 31.12.2018 demek istediniz. 10 ay işsizlik maaşı için son 3 yılda 1080 gün çalışmanız gerekmektedir. Son 3 yılınızda işe girişleriniz var ve bu işe girişler arasında boşluklar ise 10 ay işsizlik maaşı alamazsınız. Boş olan o günleri doldurmanın bir yolu olmadığından 10 ay işsizlik maaşı almanız da bu durumda mümkün görünmemektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz