KOSGEB Başvurum | Hibe Alma Aşamaları

0
Kosgeb başvuru aşamaları
KOSGEB girişimcilik destek programına başvuru yapanlardan biri olarak başvuru aşamaları.

KOSGEB’den Hibe Alırken Yaşadıklarım

Bilindiği üzere KOSGEB, işyeri açmak isteyen girişimcilere hibe ve kredi desteği sunmaktadır. Çıkan kanunlar ile birlikte işyeri açmak isteyenlere devlet desteği verilmesi kararlaştırılmış ve ben de bu destekten haberdar olduktan sonra bundan faydalanmak istedimiştim. Siz okurlara KOSGEB başvurusu yapanlardan biri olarak; başvuru şartlarından ve başvuru sürecinin nasıl işlediğinden kısaca bahsetmeye çalışacağım. Ancak bu sürecin kolay bir süreç olmadığını  Devlet desteği alabilmek için yerine getirmemiz gereken şartların sizi biraz uğraştırabileceğını söylemek isterim.

KOSGEB, işyeri kurmak isteyen ya da mevcut işyerini büyütmek isteyen kişilere 2016 yılı itibariyle 50 bin TL tutarında hibe, 100 TL tutarında kredi desteği sunmaktadır. Bu destek sayesinde işyeri açmak isteyenlere büyük bir kolaylık sağlanmış oluyor. Ancak bu uzun bir süreç.

Ben de bu süreçte yaşadıklarımı ve sürecin genel özelliklerini anlatacağım. KOSGEB’den destek almanın şartları ve sürecin devamında gerekenleri kısaca anlatmaya çalışacağım.

KOSGEB Desteği Almanın Şartları Nelerdir?

Kosgeb hibesi alırken yaşananlar
Kosgeb girişimcilik desteği alma şartları

Eğer siz de benim gibi KOSGEB’den 50 bin TL’lik hibe almak istiyorsanız bazı şartları yerine getirmelisiniz. Eğer bir işyeri açmak istiyorsanız ve desteğe ihtiyacınız varsa, KOSGEB’e başvurabilirsiniz. Ancak önceki yıllarda da olduğu gibi bu hibeden faydalanabilmek için öncelikle KOSGEB Kursları olarak da bilinmekte olan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katılmanız gerekiyor. Çünkü bu eğitim olmadan KOSGEB desteği alamıyorsunuz. Ben de bu zorunlu eğitime katıldım ve bitirdim.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni KOSGEB vermektedir. Her ilde ve ilçede, belirli tarihlerde ve tabi ki katılım sayılarına göre de ücretsiz olarak düzenleniyor. Siz de bu eğitime katılmak istiyorsanız başvuruda bulunmanız gerekiyor. Bu başvuruyu bulunduğunuz bölgede bulunan KOSGEB ya da İŞ-KUR birimlerine yapabilirsiniz. Tericinizi İŞKUR dan yana kullanırsanız kurs süresince günlük ücret te alabilirsiniz.

Girişimcilik sertifikası nasıl alınır? Öğrenmek için tıklayın.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi kursunu başarı ile bitirirseniz 50 bin TL’lik hibe ya da krediden faydalanmanız için önemli bir adım atmış olursunuz. Bu kursu tamamladıktan sonra Girişimcilik Destek Programı’ndan faydalanabilirsiniz. Peki madem sırası geldi Girişimcilik Destek Programı nedir bundan bahsedeyim. Zaten yazının merkezinde de Girişimcilik Destek Programı bulunuyor. Öyleyse sıra şimdi bunu açıklamakta.

KGOSGEB hibe şartları hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

KOSGEB Girişimcilik Destek Programı

Kosgeb desteği için başvuru süreci
KOSGEB girişimcilik destek programı başvuru aşamaları

KOSGEB, Bilim, Sanayi ve teknoloji Bakanlığı’na bağlı çalışan bir kurum. Yani sunduğu hizmetler aslında bir devlet desteği oluyor. Bundan önceki yıllarda da pek çok farklı alanda destek programları bulunuyordu. İşyeri açmak isteyenlere hibe ya da kredi desteği sunuyordu. Bu yıl itibariyle de 50 bin TL’lik hibe desteği ve 100 bin TL’lik kredi desteği sunuyor. Bu krediyi ise faizsiz bir şekilde sunarak gerçekten etkili bir destekte bulunmuş oluyor.

Kobilere sunduğu destek ile piyasayı hareketlendiren bu program sayesinde pek çok kişi hayalindeki işyerini açtı ve işlerini oturtma aşamasını maddi olarak zorlanmadan aştı. Yalnızca işyerini açma aşamasında değil sonrasında da işyerinizi büyütmek ya da bir süre sistem oturana ve kar etme süreci başlayana kadar da ek krediler alabilirsiniz. KOSGEB, bu konuda oldukça faydalı destek programları sunmaktadır. Eğer siz de işyeri açmak istiyorsanız KOSGEB’in pek çok destek programından faydalanabilirsiniz.

Yukarıda da bahsettiğim gibi yapmanız gereken ilk şey KOSGEB’in sunduğu Girişimcilik Destek Programı’na katılmak ve bu programı başarı ile tamamlamaktır. KOSGEB’in sizden isteyeceği ilk şartı budur. Bu eğitimi başarılı bir şekilde tamamlamış olan kursiyer, bir sonraki aşama olan başvuru süreci aşamasına geçebiliyor. Peki nedir bu başvuru sürecinde yaşananlar? Şimdi sizlere başvuru sürecinden bahsedeceğim. Başvuru sürecinin nasıl işlediğiyle alakalı yeterli bilgiyi vermeye çalışacağım.

KOSGEB Başvuru Süreci Nasıl İşlemektedir?

kosgeb başvurum
Kosgeb hibesi için başvuru aşamaları

KOSGEB hibe ya da kredilerinden faydalanabilmek için başvuru sürecini de bitirmeniz gerekmektedir. Bahsettiğim gibi bu başvuru sürecine geçebilmek için öncelikle Girişimcilik Destek Programı’nı başarıyla tamamlamış olmanız gerekmektedir.

Kurs süreci bittikten sonra artık kendi işyerinizi rahatlıkla kurabilirsiniz. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri, yapmış olduğunuz harcamaların tamamının faturalandırılmış olmasıdır. İşyeri açma sürecindeki tüm harcamalarınızın faturalarını almış olmalısınız. Ancak bu aşamada bir kritik nokta var. Birinci dereceden akrabalarınız ya da eşinizden alışveriş yapmamanız gerekmektedir. Bunların faturalandırılması size avantaj sağlamak yerine dezavantaj olur.

İş Planı Hazırlama

İşyerinizi resmen açtınız ve yukarıda belirtilen uyarıları dikkate alarak işyeri için gereken giderleri yapmaya başladınız. Bu aşamadan sonra sıra işyerinize dair bir iş planı hazırlamaya gelir. Tescilli olan bu işyeri planı ile alakalı yardımcı olacak çeşitli danışmanlık şirketleri bulunmaktadır. Bu şirketler yardımıyla kurul onayı alabilecek bir işyeri planı hazırlatabilirsiniz. Bu plan olmadan başvuru sürecinde ilerlemeniz mümkün değildir. Bu nedenle bu plan ve planın tescillenmiş olması oldukça önemli bir aşama olmaktadır. İşyeri iş planımı kendim hazırlamak istiyorum diyorsanız site bulunan iş planı nasıl hazırlanır yazısı size yardımcı olacaktır.

İşyeri nasıl açılır? Öğrenmek için tıklayınız.

KOSGEB’e Kayıt Olmak

Yeni bir işyeri açmak istiyorsunuz ve harcamalarınızı da faturalandırdınız. Şimdi yapmanız gereken KOSGEB veri tabanına kayıt olmaktır. Kayıt olmadan süreci devam ettiremezsiniz. Ancak bu kayıt işlemini faturalandırmalardan önce yapmanız sizin için daha iyi olacaktır. KOSGEB veri tabanına internet üzerinden kayıt olabilirsiniz. Sonrasında giriş yaparak sistemde aktif olmanız gerekiyor. Kayıt işlemi gerçekleştikten sonra sitede bulunan menüyü takip ederek kobi beyannamesi adlı bölümü bulmalısınız. Sistemi biraz kurcalamanız gerekebilir. Sistemde bulunan kobi beyannamesi formunu doldurmanız gerekiyor. Sonrasında ise doldurmuş olduğunuz kobi beyannamesinin yanı sıra kobi bilgi dökümanınızı da çıktı olarak almalısınız.

İşte elinizde bulunan bu iki evrak ile faturalarınız, işyeri planınız, işyerine dair ruhsatınız, imza beyannameniz ve esnaf sicil ya da ticari sicil belgesini de alarak size en yakında bulunan KOSGEB birimlerine başvuru yapabilirsiniz. Sonrasında hibe ya da kredi alıp almayacağınız konusunda size bir geri bildirimde bulunulacaktır.

Diğer destekler için Teşvik ve Yardımlar kategorimizi inceleyebilirsiniz.

Önceki İçerikTKDK Desteğini Alan Biri Olarak Öneri ve Yorumlar
Sonraki İçerikFOREX’TE EN ÇOK KAZANDIRAN SAATLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz