Mobbing Nedir ve Mobbinge Karşı Neler Yapılabilir ?
İş hayatları boyunca insanlar farklı sıkıntılar ve zorluklar çekerler. Bu sıkıntılar farklı sebeplerden olabilir. Çalıştığınız işin ağırlığı, aldığınız maaş, işinizi sevmemeniz, çalışma ortamınızın kötü olması ve çalışma arkadaşlarınızın kötü olması, iş hayatınızda karşılaşabileceğiniz sıkıntılar arasındadır. Ama bunların dışında iş dünyası ve çalışanlar, bu sıkıntıların hepsinden daha büyük ve sinsi bir düşmanla karşı karşıyadır. Mobbing, türkçeleştirmek istersek; hayatından bezdirme, baskı uygulama gibi bir anlama geliyor.
Mobbing, belki de çok eskiden beri var olmasına rağmen günümüzde mobbingi daha yeni yeni anlıyor olmamız, onun ne kadar gizli ve sinsi bir düşman olduğunu bize gösteriyor. Mobbing, genel olarak, iki taraftan birinin diğerine baskı oluşturması anlamına gelmektedir. Geçmişte bu tabir, hayvanlar arasında ve çocuklar arasındaki ilişkilerde kullanılıyordu. Günümüzde aslında bu kavramın iş hayatında var olduğu da ortaya çıkmıştır.
Mobbing’in iş hayatında olan şekli için akrep tabirini kullanabiliriz. Akrep sessiz, sinsi ve zehirlidir. Zehir insan vücuduna girdikten sonra yavaş yavaş vücudu etkiler, önlem alınmazsa insanı öldürür.Mobbing de çok sessiz ve yavaş yavaş gelişir. Uzmanlara göre organize bir mobbing, en iyi ihtimal ile 6 ay da anlaşılır.
Mobbing, şirketlerin ve ürünlerin kalitesini ve itibarını düşürür. Kendisine mobbing uygulanan bireyler, ruhsal, fiziksel ve ekonomik sıkıntılar yaşamaya başlar. Bu durumun aile içi şiddete kadar varabilen ciddi sonuçları olabilir.
Hangi Davranışlar Mobbing Sayılır
Bir hareketin mobbing olması için, kasıtlı, sürekli ve sizin zararınıza olması gerekiyor. Mobbing genelde, yetkisi daha fazla olanların, diğerlerine yaptığı baskılar, aynı konumdaki insanların birbirlerine yaptıkları baskılar ve nadir de olsa, daha yetkili olan birine yapılan baskılar şeklinde olabiliyor. Mobbing sayılacak hareketlerden bazıları ise;
- Bazen size gereğinden fazla iş vererek bıktırmak veya tam tersi, çok basit, yetkinliğinizin altında ve sizi köreltecek işler vermek olabilir.
- Sürekli giyiminizle ve görünüşünüzle dalga geçilmesi
- Hakkınızda dedikodu yaymak
- İşe yaramaz, gereksiz biriymişsiniz gibi davranılması
- Özel yaşam, fiziksel bir kusur, milliyet, gibi kavramlar ile dalga geçilmesi
- Alçaltıcı ve itibar zedeleyici şekillerde hitap edilmesi
- Kararlarınızın sürekli sorgulanması ve yaptıklarınızın sürekli küçümsenmesi
- Fikir beyan etmenizi engellemek
- Sürekli farklı işler vermek
- Sosyal ortamlarda dışlanmak
- Sözlü, yazılı ve fiziksel tehdit
- Kalabalık içinde küçük düşürmek, azarlamak, bağırıp, çağırmak
- Sözlü taciz
Kısacası, iş ortamında sizi olumsuz etkileyecek davranışların sürekli tekrar etmesi yani, birilerinin size kafayı takması gibi yorumlanabilecek tüm davranışlar mobbingdir. Burada arkadaş ilişkilerinden, stresli ve gergin bir ortamdan kaynaklanan olumsuz davranışları ayırmak gerekir. Mobbing de amaç, bilerek ve sürekli yapılan bir bezdirme politikasıdır. Müdürünüz bir şeye sinirlenmiş olabilir, işler çok ve gergin bir ortam olabilir ve ya arkadaşlarınızla olan samimiyetinizden kaynaklı olumsuz bir davranışla karşılaşmanız mobbing tanımına girmez.
Mobbing Uygulandığını Düşününce Neler Yapılmalıdır?
En nihayetinde hepimiz insan olduğumuzdan, ilk başta mobbing uygulayan kişi ile gidip açıkça konuşulur. Bu konuşma gayet ciddi, tavizsiz ve kararlı olmalıdır. Bu şekilde bir kaç kez ikaz edilmelidir. Bu ikazlar fayda etmiyorsa, şirkette bu iş ile ilgilenebilecek yetkili bir kişi ile konuşulmalıdır. Devlet kurumlarında genelde daha çok olabiliyor bu tür olaylar. Yapılması gereken, kurallara en iyi şekilde uyup, resmi ve hukuki bir talepte bulunacağımız zaman, elimizde koz olmasını sağlamalıyız. Ayrıca varsa, bağlı olunan sendikaya da bu durum bildirilebilir.
Size mobbinguygulayan için etrafınızda şahit tutacağınız birilerini bulun. Size verilen anlamsız ve gereksiz işleri, mail ve yazılı yolla almaya ve raporlamaya özen gösterin ki, böyle bir durumda belge sunabilirsiniz.
Mobbingkonusunda, psikolojik ve tıbbi yardım almak, ilk etapta sorunlarınızı kendiniz çözmeniz için çok faydalı olacaktır. Profesyonel yardım bazı sorunları önceden anlamanıza, tedbir almanıza ve kendi başınıza halledebilmenize yardımcı olur.