Organik Tarım Nedir? | Organik Gıdalar Nasıl Üretiliyor?

0

Nedir bu organik tarım? Çarşıda pazarda sıkça duyduğumuz uçuk fiyatlarıyla sağlıklı olduğuna inandığımız ama organik deyince farklı farklı çağrışımlara neden olan organik tarımı sizler için yazdık.

Çağımızda her ne kadar sağlık ve teknoloji alanında gelişmeler yaşansa da son yıllarda farklı hastalık çeşitleri ortaya çıkarken, insanların hastalıklara olan bağışıklıkları da azalmaktadır. Son zamanlarda ortaya çıkan çeşitli hastalıkların görülmesi ve insanların bağışıklık sistemlerinin zayıflamasının nedenlerinden birisi de, insan sağlığına zararlı, hormonlu veya genetiği ile oynanmış gıdalar ve organik olmayan ürünlerdir.

Organik kelimesi son günlerde çokça anılan popüler bir kelime haline geldi. Özellikle de organik tarım ürünleri konusunda dünyada ve Türkiye’de gittikçe artan bir bilinçlenme söz konusu.

Organik Tarım Nedir?

İnsanlar birçok alanda ekolojik dengeyi bozmaya devem ediyor. Tarım alanları ve doğal yaşam dengesi, daha fazla verim ve ticari kar amacıyla gün geçtikçe bozuluyor. Organik tarım, bozulan doğal dengeyi korumak amaçlı yapılan alternatif üretim türüdür.

Organik tarım, tohumun tarlaya düştüğü andan itibaren başlayıp, sofralara gelinceye kadar olan hiçbir aşamada kimyasal madde veya tarım ilacının kullanılmaması ve doğal olmayan hiçbir müdahalenin yapılmamasıdır. 

Organik tarım, yetiştirilen üründen, diğer canlı türlerine ve insanlara kadar çok geniş kapsamlı bir ekolojik yaşam dengesini korur. Çünkü doğal olmayan her yöntem, hem doğadaki canlılara, hem de organik olmayan ürünleri tüketen insanlara zarar verir.

Organik Tarım Ürünlerinin Kimyasallardan ve Zararlılardan Korunması

Organik tarım yapacaklar için en merak edilen konu, hiçbir zirai ilaç ve kimyasal kullanmadan bitkilerin nasıl korunacağıdır. Ve bu bağlamda organik gıdaların gıdaların nasıl üretildikleri dir?

Arazi seçimi, öncelikli yapılacak işlerin başında gelir. Organik tarım çiftliği  yapmayı düşünüyorsanız yapılacak arazinin, işlek ana yollardan, sanayi, tıbbi ve kentsel atıkların olduğu bölgelerden, akarsu ve yeraltı sularının kirli olduğu yerlerden uzak bir alanda olması gerekiyor. Organik tarım yapılacak arazi tarıma elverişli olmasının yanı sıra, geleneksel tarım (zirai ilaçların kullanıldığı) yapılan alanlardan da uzak bir yerde olması gerekiyor. 

Bitki seçimi, arazinin ve iklimin koşullarına göre, o bölgeye en uygun türler arasından seçilmelidir.

Ara ürün ve ürün rotasyonu, farklı bitkilerle beslenen farklı canlıların, zararının azalmasına yardımcı olur. Aynı arazide, her dönem farklı bir ürün yetiştirilerek, aynı ürünle beslenen zararlı canlıların çoğalmasına engel olunabilir. Diğer yöntem ise ara ürün. Asıl ürünlerin zarar görmemesi için, zararlı canlılara yem olacak ara ürünler yetiştirilebilir.

Doğal gübre, organik kompostlar ve yeşil gübre ürünün kalitesi ve sağlığının korunmasına yardımcı olurlar.

organıik tarım
Balık ile organik tarım

Bitkisel, hayvansal ve mineralli birçok doğal madde, bitkileri hastalıklardan ve zararlı canlılardan korur. Mesela toprağın doğal mineral dengesi için, farklı mineraller toprağa karıştırılabilir, bitkileri parazitlerden koruyan başka bitkiler yetiştirilebilir veya bitkileri zararlı canlılar ile beslenerek koruyan hayvanların yaşaması için doğal bir ortam oluşturulabilir. Dünyada bu gibi uygulamalara çokça rastlanır. Hatta bazı ülkelerde tarım arazisi içerisinde, bitkilere zararlı canlılar ile beslenen balıklar yetiştiriliyor. Böylece hem tarım hem de balıkçılık faaliyetleri aynı anda yapılabiliyor.

Sonuç;

Organik tarım her ne kadar meşakkatli ve maliyetli bir iş olsa da, sağlıklı geleceğimiz için gerekli bir faaliyettir. İnsanlar mutlaka bu konuda bilinçlendirilmeli ve devletler bu konuda destekler sağlamalıdır. Organik tarım, insan sağlığı ve doğal dengenin korunması adına atılabilecek en büyük adımlardan biridir.

Önceki İçerikBayanlar için Cep Telefonu Modelleri
Sonraki İçerikİşinden Kovulan veya Çıkarılan İşçiler ne Yapmalıdır ?

Yorum Yap:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz