Tahvil Faizleri Piyasayı Nasıl Etkiler

0

Tahvil Faizlerinin Piyasaya Etkisi

Anonim şirketler tarafından kaynak bulmak amacı ile çıkarılan uzun vadeli borçlanma senedi türüne Tahvil denir. Tahvil, Türk Ticaret Kanunu(TTK) hükümlerine göre veya Sermaye Piyasası Kanunu(SPKa.) hükümlerine göre uzun vadeli olarak çıkarılan bir borçlanma senedi türüdür. 13 Ocak 2011 senesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) tarafından kabul edilen ve 14 Şubat 2011 senesinde Resmi gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren kanuna Türk Ticaret Kanunu(TTK) denir. Peki, Tahvil Faizleri Piyasayı Nasıl Etkiler

Tahvil faizi
Tahvil

Sermaye Piyasası Kanunu(SPKa.) Nedir?

Sermaye Piyasası Kurulu(SPK)’nun görev ve yetkilerini belirleyen kanuna Sermaye Piyasası Kanunu(SPKa.) denir.

Sermaye Piyasası Kanunu(SPKa.)’nun Görevleri Nelerdir?

Sermaye Piyasası Kanunu(SPKa.)’nun görevleri, kendi içerisinde 8 ana gruba ayrılır.

Bunlar;

  • Tasarruf sahiplerinin haklarını korumak, Sermaye Piyasası Kanunu(SPKa.)’nun görevleri arasında yer alır.
  • Tasarruf sahiplerinin haklarını düzenlemek, Sermaye Piyasası Kanunu(SPKa.)’nun görevleri arasında yer alır.
  • Tasarruf sahiplerinin haklarını denetlemek, Sermaye Piyasası Kanunu(SPKa.)’nun görevleri arasında yer alır.
  • Tasarruf sahiplerinin yararlarını korumak, Sermaye Piyasası Kanunu(SPKa.)’nun görevleri arasında yer alır.
  • Tasarruf sahiplerinin yararlarını düzenlemek, Sermaye Piyasası Kanunu(SPKa.)’nun görevleri arasında yer alır.
  • Tasarruf sahiplerinin yararlarını denetlemek, Sermaye Piyasası Kanunu(SPKa.)’nun görevleri arasında yer alır.
  • Sermaye Piyasası Kurulu(SPK)’nun güven içerisinde çalışmasını sağlamak, Sermaye Piyasası Kanunu(SPKa.)’nun görevleri arasında yer alır.
  • Sermaye Piyasası Kurulu(SPK)’nun kararlılık içerisinde çalışmasını sağlamak, Sermaye Piyasası Kanunu(SPKa.)’nun görevleri arasında yer alır.

Tahvil Türleri Nedir?

Tahvil türleri, kendi içerisinde 8 ana gruba ayrılır.

Bunlar;

  • Devlet Tahvili
  • Özel Sektör Tahvili
  • Primli Tahvil
  • Başa Baş Tahvil
  • Hamil’ine Yazılı Tahvil
  • Nam’a Yazılı Tahvil
  • Sabit Faizli Tahvil
  • Değişken Faizli Tahvil
  • Garantili Tahvil
  • Garantisiz Tahvil

Türkiye Cumhuriyeti Hazine Müsteşarlığı tarafından çıkarılan tahvil türüne Devlet Tahvili denir. Devlet tahvilinin diğer adına Hazine Tahvili denir. Devlet tahvili, en risksiz tahvil türüdür.

Tahvil faizi
Tahvil

Bankalar tarafından ve Anonim Şirketler tarafından finans kaynağı bulmak amacı ile çıkarılan tahvil türüne Özel Sektör Tahvili denir. Özel sektör tahvili, en fazla risk içeren tahvil türüdür. Üzerinde yazan değerden daha yüksek bir değer ile piyasaya arz edilen tahvil türüne Primli Tahvil denir.

Üzerinde yazan değer ile piyasaya arz edilen tahvil türüne Başa Baş Tahvil denir. Başa baş tahvilin diğer adına Primsiz Tahvil denir. Üzerinde isim belirtilmeden piyasaya arz edilen tahvil türüne Hamil’ine Yazılı Tahvil denir.

Üzerinde isim belirtilerek piyasaya arz edilen tahvil türüne Nam’a Yazılı Tahvil denir. Piyasadaki arz ve talebe göre belirlenmeyen tahvil türüne Sabit Faizli Tahvil denir. Piyasadaki arz ve talebe göre belirlenen tahvil türüne Değişken Faizli Tahvil denir.

Bankalar tarafından veya şirketler tarafından güvence verilen tahvil türüne Garantili Tahvil denir. Bankalar tarafından veya şirketler tarafından güvence verilmeyen tahvil türüne Garantisiz Tahvil denir.

Tahvil Faizleri Piyasayı Nasıl Etkiler?

Merkez bankaları tarafından belirlenen tahvil faiz oranları, piyasaları olumlu yönde veya olumsuz yönde etkilemektedir. Merkez bankaları tarafından belirlenen tahvil faiz oranlarında azalma söz konusu olursa, piyasalar olumlu yönde etkilenir. Piyasaların olumlu yönde etkilenmesi durumunda, tahvil piyasasında hareketlilik meydana gelir. Tahvil piyasasında hareketlilik meydana geldiği zaman, tahvil alışlarında ve tahvil satışlarında artışlar meydana gelir.

Merkez bankaları tarafından belirlenen tahvil faiz oranlarında artma söz konusu olursa, piyasalar olumsuz yönde etkilenir. Piyasaların olumsuz yönde etkilenmesi durumunda, tahvil piyasasında hareketlilik meydana gelmez. Tahvil piyasasında hareketlilik meydana gelmediği zaman, tahvil alışlarında ve tahvil satışlarında artışlar meydana gelmez.

Tahvil Faizleri Nasıl Yorumlanmalıdır?

Tahvil faizlerini yorumlamak için, söz konusu güne ait olan faiz oranlarının piyasaya olan etkilerinin mutlaka incelenmesi gerekir.

Önceki İçerikForex mi? Borsa mı?
Sonraki İçerik2020 İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz