İşyeri Açma Destek ve Kredileri | Girişimci Teşvikleri

0
Destekler ve teşvkler
Yeni iş kurmak isteyenlere verilen destekler ve krediler

Kendi işyerini açmak isteyenler için devlet destek olmak adına bazı şartların yerine getirilmesi durumunda iş yeri açma kredisi veya doğrudan hibe vermektedir. Bu imkanlardan sadece yeni iş yeri açacak olanlar için değil aynı zamanda işletmesini büyütmek ya da kapasitesini arttırmak isteyenler de faydalanabiliyor.

Nakit Para Desteği – KOSGEB

Devletin sunmuş olduğu yeni işyeri açma teşvikleri içerisinde yer alan hibe desteğinden faydalanmak için bulunulan bölgeye en yakın Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme İdaresine(KOSGEB) başvuru yapmaları gerekmektedir.

Özellikle genç girişimler için hibe desteği sağlayan bu kurum, ilk kez iş yeri açacak olanlar için zorunlu bir eğitim şartı koşmaktadır. Eğitimi alan kişişere girişimcilek sertifikası verilir.  Eğitim süreci ile girişimcilik hakkında çok sayıda önemli bilgiyi edinmeniz sağlanır. Bu eğitimin ardından yapacağınız işe göre 50.000 TL’ye kadar hibe desteği sağlanır. Sertifikayı nasıl alabilirim derseniz Girişimcilik sertifikası nasıl alınır başlıklı yazımızda sorunuza yanıt bulabilirsiniz.

Girişimcilik sertifikasını aldınız ve bu teşvikten yararlanmak istiyorum diyorsanız 50.000 liralık hibeyi alma şartlarını detaylıca inceleyabileceğiniz: KOSGEB Girişimcilere 50000 TL Hibe Desteği yazımız size yol gösterecektir.

Faizsiz Kredi Desteği – KOSGEB

Fazissiz Kredi Desteğinden Yararlanabilmeniz için bir işletmenizin olması gerektiğini hatırlatalım. İşletmenizi henüz açmadıysanız bu destekten ne yazıkki yararlanamazsınız. KOSGEB’in sunmuş olduğu bu olanaktan herzaman faydalanamıyorsunuz ne yazıkki. En son 2017 şubat ayında ilan edilen bu teşvik için KOSGEB duyuru yapmakta bu duyuruyu takip ederek ilerleyen dönemlerde bu teşvikten yararlanma fırsatı bulabilirsiniz. 2017 yılında teşvik kapsamında başvuranlara 12 ay ertelemeli 36 ay taksitle max 50 bin TL kredi desteği verildi.

Esnaf Kefalet Kredisi

İşletmenizin kurulma aşamasında değil de kuruldukta sonra esnaf sanatkarlarda kaydı olan işletmeletre verilen bu krediden tüm işletme shipleri faydalanabilir. Maksimum 150.000 lira kredi çekme imkanınız bulunmakatadır. Faiz oranları ise 1 yıl için yıllık %4 – 1 yıldan fazla olan taksitler için %5  faiz oranlarıyla kredi çekme imkanı sağlanmaktadır. Bu oran banka kredilerine göre oldukça iyi rakamlardır.

İşletmesini büyütmek isteyenler için ilaç niteliğinde olacaktır.

Esnaf kefaletten kredi çekme şartları;

  • Esnaf ve sanatkarlar kaydınızın olması
  • işyerinizin koparatifin bulunduğu çalışma bölgesinde olması,
  • Farklı bir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ortaklığı olunmaması
  • Esnaf ve sanatkar niteliğinde olmak

Esnaf kefalet kredisi hakkında detayli bilgi almak için size en yakın esnaf ve sanatkarlar odasını ziyaret etmenizi öneririz.

İşyeri Açmak İsteyanlare Banka Kredileri

Yeni işyeri açma kredisi kullanmak isteyenlerin öncelikle devlet bankasından şanslarını denemeleri çok daha iyi olacaktır. Maddi açıdan daha fazla rahat etmenize imkan sağlayacak olan devlet bankaları, geri ödemesiz olarak kredi imkanı sağladığı için sizlere sıfır parayla iş yeri açma imkanı tanımaktadır.

Ziraat Bankası: Yeni işyeri açanlara devlet destekleri kapsamında Ziraat Bankası’nda üzerine düşeni yerine getirmektedir. Kendi işini kurmak isteyen gençler, ev hanımları ve tüm girişimler için kredi desteği sağlayan Ziraat Bankası, bunun için bir takım şartları yerine getirmenizi istemektedir. Bu şartlardan ilki, krediyi geri ödeyebileceğinize dair bankanın güvenini kazanmak. Bunun için bir gelirinizin ya da teminat gösterebileceğiniz bir mülkünüzün olması gerekir.Projeye göre oldukça düşük faizle kredi desteği sağlayan Ziraat Bankası, bu nedenle iş yeri açmak isteyenler için oldukça önemli bir avantaj sunmaktadır.

Diğer Bankalar: Vakıfbank, Teb, Halk Bankası, İş Bankası… ve daha fazlası bir çok banka yeni işyeri açmak istyen girişimcilere uygun faiz oranlarıyla yada ertelemeli kredi imkanı sunmakta. Bu krediler için bizzat banka şubelerindeki breysel müşteri temsilcilerinden güncel bilgi alabilirsiniz.

Ev Hanımları İçin Mikro Kredi

Geliri olmayan ev hanımların için mikro kredi alabilme imkanı sunulmuştur. Ev hanımlarının mikro kredi alabilmeleri için herhangi bir sermaye yada kefil’e ihtiyaçları yoktur. Mikro kredi almanın şartları için bknz. Mikro Kredi Nedir? Nasıl Alınır?

Engelli veya Eski Hükümlülere Hibe

Engelli veya eski hükümlü statüsündeyseniz İŞKUR bazı şartları yerine getirmeniz koşuluyla sizlere Tıpkı KOSGEB in girişimcilere verdiği hibe gibi geri ödemesiz nakit para desteği vermektedir. Kurmak istediğiniz işletme iste koyun çiftliği olsun ister kebapçı dükkanı olsun. Dilediğiniz işletmeyi kurabilirsiniz.

Engelli ve eski hükümlülere tanınan bu önceliğin en büyük avantajı KOSGEB’in hibe desteği gibi sizi çok fazla yorup ayrıntılara girmeden alabilmeniz. İŞKUR un verdiği bu hibe desteğinin şartları ve daha fazlası için: Kendi İşini Kurmak İstiyen Engellilere İŞKUR’dan Hibe başlıklı yazımızı incelemeniz yeterlidir.

Yeni İş Yeri Açacak Olanlar İçin Vergi Muafiyeti

İşyeri Açma Kredisi
Yeni işyeri açmak isteyenlere devletin verdiği teşvik ve krediler

TBMM tarafından kabul edilen 29 yaş ve altı girişimciler için vergi muafiyeti, gençler için 3 vergi dönemi boyunca uygulanacak. Geçtiğimiz aylarda kesinleşen bu muafiyet, birçok genç girişimci için oldukça önemli bir kolaylık sağlamaktadır. Ancak iş yeri açacak olan gençlerin bu muafiyetten faydalanabilmesi için belli şartları yerine getirmesi gerekmektedir.

Yeni işyeri açana vergi muafiyeti desteği için gerekli şartlar şu şekildedir;

  • Öncelikli olarak girişimcinin gelir vergisi muafiyetinden faydalanabilmesi için 29 yaşını doldurmamış olması gerekir.
  • 29 yaşından küçük ve ilk defa iş yeri açacak olanlar için bu muafiyet söz konusudur.
  • Gelir vergisi muafiyetinden faydalanmak isteyenlerin kendi işinde çalışması gerekir.
  • Gelir vergisi muafiyetinin geçerliliği 3 vergi dönemi boyunca olacaktır.
  • Muafiyet, yıllık elde edilen kazancın yalnızca 75.000 TL’lik bölümüne uygulanacaktır. 75.000 TL’yi geçen kısım için geçerli olmayacak.
  • Üç dönem boyunca gelir vergisi muafiyetinden faydalanmak için herhangi bir şekilde sahte belge düzenlenmemiş olması önemli şartlar arasında yer almaktadır.
  • Devir alınan işletme ile girişimci olacaklar için devir alınan işletmenin 3. dereceye kadar yakın birine ait olmaması gerekir.

Gelir vergisi muafiyetinden yararlanmak için gerekli olan bir diğer şart ise iş yeri açılışının süresinde bildirilmiş olması ve kişinin iş yerinde bilfiil çalışıyor olması gerekmektedir.

İstihdamın artması ve işsizlik rakamının azalması için son derece önemli bir yere sahip olan bu teşvikte istisna rakamının altında kalınması halinde tutar sonraki yıla devredilememektedir. Mevcut bir işletmeye sonradan ortak olanlar için de gelir vergisi muafiyeti bulunmamaktadır. Tüm bu şartları taşıyan ve eksiksiz bir şekilde yerine getiren genç girişimciler tüm devlet desteklerinden faydalanabilir ve en avantajlı şartlar altında kendi işletmesini kurarak faaliyet göstermeye başlayabilir.

Çalışanlarınız İçin Sigorta Ve Maaş Destekleri

İşyerinizi açtınız şimdi sıra personel alımına geldiyse bilmeniz gerekn çok önemli sigorta ve maaş destekeleri olduğunu söyleyelim.

Öncelikle Sigorta Teşviğinden başlayalım:

Sigorta Teşvikleri

SGK yeni işe alınacak personelleriniz için sigortanın yarısını yada tamamını ödediği teşvikler vermekte bu teşviklerden yararlanarak çalışanlarınızın 12 ila 48 aya kadar sigortasını ödemekten muaf oluyorsunuz. Bahsettiğimiz bu teşvikler 6111 gibi kanun maddeleriyle isimlendirilmekte. Biraz kafa karıştırıcı olan bu teşvikleri biz sizler için tek tek sıraladık. Bunun için Yeni İstihdam ve Sigorta Teşvikleri | İŞKUR ve SGK Destekleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maaş Desekleri:

İşbaşı Eğitim Programı: Çalışanlarınızın asgari ücret oranında maaşlarını İŞKUR’un ödediğini biliyor muydunuz? İŞKUR en az 2 çalışanı olan işletmelere bünyelerine aldıkları 3. elemanların maaşlarını ödemektedir. İşbaşı Eğitim Programı olarak adlandıran bu programda kursiyer olarak aldığınız 3. personelin sigortsanı da yapmıyorsunuz. İşkur bu kişilerin GSS primlerini ödüyor. Böylelikle işletmenize alacağınız kişi için masrafa girmeden deneme şansı buluyorsunuz. Konu kahhında tam ve detaylı bilgi için İşbaşı Eğitim Programı Nedir ve Nasıl Başvurulur? yazımızı okuyabilirsiniz. Program hakkında merak ettiklerinizi yorum bölümünden bize de sorabilirsiniz.

Nitelikli Eleman Desteği(KOSGEB) : Kosgebin 4 yıllık üniversite mezunları için vermiş olduğu bir maaş desteğidir. Bu teşvikten yararlanabilmeniz için mezun olduğunuz bülüme ait bir meslekte çalışmanız yeterli. Bu maaş desteği için: Üniversite Mezunlarının Maaşını KOSGEB Ödüyor ! başlıklı yazımızı inceleyiniz.

Önceki İçerikHibrit Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Sonraki İçerikAmazon Nasıl Bu Kadar Çok Para Kazanıyor? | Amazon’un Bilinmeyenleri!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz