Ana Sayfa Genel Kültür Kuzey Kore Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

Kuzey Kore Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

0
Kuzey kore
Kuzey kore

Kuzey Kore Hakkında Bilinmeyenler

Güneyinde Güney Kore, kuzeyinde Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya, doğusunda Japon Denizi bulunan bu ülke dünyanın dışa en çok kapalı olan ülkesidir. Aynı zamanda dünyanın en otoriter ülkeleri arasındadır. Kuzey Kore’nin şu andaki devlet başkanı konumunda olan Kim Jong-un’un son günlerde basına yansıyan haberlere göre askerlere yemek vermediği gerekçesi ile bir bakanını öldürtmesi bir başka habere göre hava limanının mimarisini beğenmediği sebebi ile mühendisin ortadan yok olması bu otoritenin şiddetini gözler önüne sermektedir.

Kuzey Kore’ye gelen ziyaretçilerin ülkenin kurucusu konumundaki Kim II Sung’a saygı duruşunda bulunması gerekiyor ve bu ülkeye giriş yapmak hiçte kolay değildir.

Ünlü Fransız fotoğrafçı Eric Lafforgue uzun uğraşları sonucunda bu ülkeye girme izni aldı ve devletin tahsis ettiği rehberler eşliğinde sadece izin verilen yerlerin fotoğraflarını çekebildi. Ancak birisi sigara içerken ve diğeri çimlerde uyurken çektiği 2 fotoğraf nedeniyle Kuzey Kore’ye girişi ömür boyu yasaklandı. Yine de yanındaki resmi görevlilere rağmen bu otoriter ülke ile ilgili çok çarpıcı fotoğraflar çekebilmeyi ve ülke dışına çıkarabilmeyi başardı.

Ülkede her türlü iletişim aracını kullanmak yasak, sadece görevli ve izinli kişiler kullanabiliyor aynı şekilde ülkede geniş otoyolların bulunmasına rağmen sadece görevli ve izinli kimseler araç sahibi olabiliyor. İlginç bir konu da başkentteki metronun dünyanın yerinin yerin en altında(100m) olmasıdır, sebebi ise olası nükleer saldırılara karşı sığınak olarak kullanabilmektir.İçinde her türlü yiyecek ve içeceğin bulunduğu süpermarketler var fakat sadece elit tabakadaki insanların hizmetine sunulmuş.

Ülkedeki günlük gelir ise sadece 1 dolar. Ülke vatandaşlarının yurt dışına çıkması ve yurtdışından haber alması haliyle yasaktır. Yalnız üst düzey devlet görevlileri, spor gruplara ya da bu kategorideki insanlar Kuzey Kore dışına çıkabiliyor. Bir de Çin, Malezya, Tayland, Singapur gibi ülkelere özel izinle gidebilenler var fakat onların da dönüşte pasaportlarını devlete iade etmeleri ve gittikleri yerlerde gördüklerini anlatmamaları isteniyor.

Kuzey Kore’de Yaşam

Kuzey Kore gezi ve seyehat

Bu ülkenin halkı devlet tarafından  3 ayrı sınıf ve  51 kategoriye ayrılıyor, bu sisteme Songbun adını veriyorlar. Bu sistem eğitim ve iş hayatında önemlilik arz ediyor. Zira bu sistemdeki puanlamaya göre devlet vatandaşın mesleğine karar veriyor. Puanı yüksek olanlar hafif işlerde veya üst düzey görevlerde çalıştırılıyor, düşük olanlar ise ağır işlerde çalışmak zorunda kalıyor.

Yine bu sistem sayesinde insanlar ev sahibi olabiliyor ancak bu da yine devlet kontrolü ile gerçekleşiyor, konutlar devlete ait. Vergi veya kira bedeli yok sadece 5 euroluk bir kullanım ücreti mevcut.  Songbun’da düşük kategoride olanlar yaşamın zor olduğu yerlere gönderiliyor ve ağır işlerde çalışmak zorundalar. Üst sınıftaki insanlar için bu geçerli değil. En kalifiye ve en çalışan işçinin günlük kazancı ile 700 gram pirinç, birkaç kilo et ve 20 yumurta alınabiliyor.

Herhangi bir yabancı radyoyu dinleyerek dünyada olup biteni öğrenmek isteyeni 15 yıllık hapis bekliyor. Mağazalardaki çeşit sayısı az değil fakat herkes her istediğine sahip olabilme lüksüne sahip değil.

Kuzey Kore vatandaşlarının ülkeye gelen yabancılarla konuşması yasaklanmış olmakla birlikte, ülkeye gelen yabancıların dikkatini çeken ilginç bir konu var ki o da vatandaşları ot toplarken görmeleridir. Yetkililer bunun açıklamasını birtakım ilaçlar yapılması için toplandığını açıklıyor fakat bu kadar fazla ot toplanması ilaç yapımı için oldukça fazla görünüyor ve gizemini hala koruyor.

Kuzey kore

Ülkede benzin kıtlığı yaşanıyor ve benzin istasyonları sadece başkentte, zaten sadece devletin izin verdiği kimseler araç sahibi olabiliyor, bunlar devlet adamları başarılı sporcular ve onların tanımlaması ile kahramanlar, devlet bu kimselere araç hadiye ediyor ve bazı imtiyazlara da sahipler, ücretsiz benzin gibi. Haliyle ülkedeki en sorunsuz alan trafik olarak gözüküyor.

Kıtlık sadece benzin ile sınırlı değil elektrikte sınırlı uzaydan çekilen fotoğraflarda Kuzey Kore’ye ait bölge gece karanlık olarak görünüyor. Akşamları kent merkezinde bazı yerlerde ve lunaparklarda elektrik var geri kalan topluluk geceyi elektrik olmadan geçiriyor, ülkede sık sık elektrik kesintileri yaşanıyor.

Yabancıların Kuzey Kore parasını (Won) kullanmasına izin verilmiyor, Euro ve Dolar olarak alışveriş yapabiliyorlar o da yine devletin izin verdiği yerlerde oluyor. Dövizle para üstü bulabilmek mümkün fakat kur belli değil örneğin bir oteldeki elmanın kilosu ile sokaktaki elmanın kilosu değişiklik gösteriyor.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version