Para Vererek Pilotluk Eğitimi Alma ve Pilot Olma

0
pilotluk egitimi almak
Pilotluk eğitim kurslarına nasıl katılabilirim ?

Günümüzde Türk Hava Yolları ve özel hava yolu şirketleri gün geçtikçe hava yolu güzergâhlarını genişletiyor, uçtukları hava limanı sayısını artırarak daha iyi hizmet verme yarışında bir adım öne geçmeye çalışıyorlar. Bu yarış içerisinde daha fazla uçak filosu ile daha çok hava limanına uçma amacı içinde çok sayıda yetişmiş pilotlara ihtiyaç duyuyorlar. Kendi pilot yetiştirme okulları ve pilot yetiştirilmesi için planladıkları strateji ile istedikleri sayıda pilot ihtiyacını karşılayamıyorlar. Durum böyle olunca özel pilotluk eğitimi veren havacılık okullarından pilot temin ediyorlar. Bu havacılık okulları hem Türk Hava Yolları hem de özel hava yolu şirketleri ile yaptıkları anlaşmalar çerçevesinde pilot yetiştiriyorlar.

Ücret karşılığı bu kursları açıp havacılık eğitimi veren özel okulların öğrenci kabul şartları ve ücretleri değişkenlik göstermektedir. Bu şartları ve ücretleri karşılayan bireylere farklı sürelerde teorik ve uygulamalı eğitimler vererek başarılı olan öğrencilere ticari olmayan pilot  ( PPL ) brövesi, veya aldığı eğitime göre ticari pilotluk brövesi ( ATPL ) pilotluk brövesi verip önce stajer pilot, sonra yardımcı pilot ve en son derece olan kaptan pilot olarak çalışma şansı tanıyorlar.

 

Havacılık okullarının öğrenci kabul şartları nelerdir?

1 ) Öğrenim düzeyi: Havacılık okullarının öğrenci olmak için başvuru yapanlardan istedikleri ortak belge öğrenim düzeyini belirten mezuniyet belgesidir. Kimi havacılık okulları yüksek okul diplomasını kabul ederken bazı havacılık okulları sadece lisans diploması kabul etmektedir.

pilotluk egitimi nasil alinir sartlari nelerdir
Pilotluk kursuna katılım şartları nelerdir

2 ) Yabancı dil bilgisi: Havacılık okulları kesinlikle başvuran adayların yabancı dil olarak havacılıkta kullanılan ortak dil ingilizceyi başlangıç seviyesinde de olsa bildiklerini gösteren bir belge istemektedirler. Bazı havacılık okulları bu seviyeyi orta derece olarak isterken bazı okullar başlangıç seviyesini yeterli olarak görmektedir.

3 ) Sağlık raporu belgesi: Havacılık okulları öğrenci adaylarından istedikleri sağlık raporlarını tam olarak, eksiksiz bir şekilde temin etmeleri ve raporda sahtecilik yapılmaması için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün belirlemiş ve anlaşmış olduğu hastanelerde almak zorundadır. Bu hastanelerden ICAO EK-1 VE JAR FCL3 yönetmeliklerine uygun olacak şekilde pilot olmasında sakınca yoktur ibaresinin yer alması ve hastane heyeti, baş hekimi tarafından imzalı olması gerekmektedir.

4 ) Yaş sınırı: Tüm havacılık okulları öğrenci adaylarının 18 yaşını tam olarak doldurmuş olması şartı koymuştur. 18 yaşını dolduran her birey öğrenci adayı olabilir.

5 ) Okul harç parası: Havacılık okulları bulundukları illere, eğitimi veren öğretici pilotların tecrübelerine, havacılık okulu similatör vb. Teknolojik kapasitelerine göre ücretler belirlemişlerdir. BU ücretler  ortalama olarak 100.000 Türkli Lirası ile 150.000 Türk Lirası arasında değişmektedir. Bu rakamlar çok yüksek rakamlar gibi gelebilir ancak normal bir pilotun ortalama 30.000 Türk Lirası aylık maaş aldığını düşündüğümüzde çok yüksek rakamlar değildir. Havacılık okulları bu rakamları taksitlere bölerek taksit ettiği gibi öğrenci adaylarına bir kısmı peşin bir kısmını kredi şeklinde paketlerde sunarak da öğrencilere kolaylık sağlamaktadırlar.

Pilotluk kurslari
Ücret karşılığı pilot nasıl olunur ?

Bütün öğrencilik şartlarını taşıyıp havacılık okulu ücretini yatıran öğrenciler 2.5 ay ile 5 ay arasında eğitimler alıyorlar, bu eğitimlerin son ayı similatörde uçuş eğitimi olarak verilmektedir. Simülatör uçuş ile başarılı bir uçuş süresi geçiren ve teorik derslerden başarı olan öğrenciler  artık birer pilot adayı olarak mezun oluyorlar. Mezun olunduktan sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün belirlediği tarihlerde yaptığı pilotluk sınavlarına girmesi gereken pilot adayları bu sınavlarda başarılı oldukları takdirde birer stajer pilot olarak ister Türk Hava Yollarında isterlerse de özel hava yolu şirketlerinde stajer pilot olarak göreve başlayabilirler. Uçakların pilot kokpitinde 120 saat stajer pilot olarak uçuş zorunluluğu vardır. Bu zorunlu stajer uçuş süresinden sonra  artık bir yardımcı pilot olarak aktif pilotluk hayatına başlayabiliyorlar. Yardımcı pilot iken, kaptan pilotun uçak indirme ve kaldırma izinleri ile uçak kullanan ve tecrübe kazanan bireyler hayatlarına pilot olarak devam ediyorlar.

Ülkemizde artan pilot ihtiyacı ile birçok havacılık okulu açılmıştır. Bu okullar: Türk Hava yolları bünyesinde resmi havacılık okulu, Duha Havacılık Okulu, Sindel Havacılık Okulu, Ayjet Anadolu Yıldızları, Tarkim,  Met Air gibi yurt içinde bulunan havacılık okullarıdır. Bu havacılık okullarının dışında yurt dışında pilotluk eğitimi veren bir çok havacılık okulu da bulunmaktadır.

Önceki İçerikEvde Pasta Yaparak Para Kazanma
Sonraki İçerikE-Kitap Yazarak Para Kazanma | E-Kitap Satmak

Yorum Yap:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz