2024 İşsizlik Maaşı Şartları Nasıl Alınır ve Hesaplanır?

2


İşsizlik Maaşı; son 3 yılda en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp işine son verilen ve geçerli bir nedenden dolayı işinden ayrılmak zorunda kalan, çalışırken işsiz kalan kişilere verilen bir ödenektir. İşsiz kalınan bu süreçte kendinize yeni bir iş bulana kadar maddi ihtiyaçlarınızı karşılamak adına 6, 8 veya 10 ay süreyle verilen bu ödenekten yararlanabilmek için işsizlik maaşı şartlarını yerine getirmiş olmanız gerekmektedir.

4447 sayılı işsizlik sigortası kanunu göre işsilik maaşının ödenme amacı, çalışanlara işsiz kaldıkları süre boyunca yeni bir iş bulana kadar maddi olarak desteklemektir.

Bu yazımızda işsizlik maaşı nasıl alınır, kimler alabilir yada nasıl hesaplanır gibi sorularınıza yanıtlayacağız. İşsizlik maaşı şartlarını ise detaylı olarak inceleyeceğiz. İŞKUR’un verdiği bu destek hakkında aklınıza takılanları yorum bölümünden bize sorabilirsiniz…

İşsizlik Maaşı Şartları

Sigortalı bir işte çalışırken kendi istek ve kusuru dışında işine son verilen ve aşağıda sıralanan 4 temel şartı aynı anda taşıyıp çalışırken işsiz kalan kişilere işsizlik maaşı ödemesi yapılır.

İşsizlik maaşı için aranılan şartlar;

1-  İşe son verilmeden önceki son 120 gün çalışmış olmak
2-  Son 3 yıl da en az 600 gün sigortalı bir işte çalışmış olmak.
3-  Kendi istek ve kusurunuz dışında işten ayrılmış olmak. (Uygun bir işten çıkış kodu olmalı)
4- SGK çıkışınız verildikten sonraki 30 gün içinde (mücbir nedenler hariç) en yakın İŞKUR birimine şahsen veya işkur sitesi üzerinden başvuru yapmış olmak.

Şimdi bu şartları ayrıntılı olarak inceleyelim;

1. Şart: Son 120 gün çalışmış olma;

İşsizlik maaşı şartlarından ilki işin sona erdiği tarihten itibaren geriye doğru son 120 gün içerisinde çalışmış olmaktır. Bahsi geçen son 120 gün içinde farklı iş yerlerinde çalışmış olabilirsiniz bu durum engel değildir.

2. Şart: Son 3 yıl da en az 600 gün pirim ödenmiş olması;

Maaş alma şartından diğeri ise son 3 yıl içerisinde toplamda en az 600 gün sigorta pirimizin ödenmiş olmasıdır.

Örneğin; 15 Nisan 2025’te işten ayrıldıysanız, geriye doğru 15 Nisan 2023 tarihine kadar ki geçen sürede en az 600 gün priminizin ödenmiş, yani sigortalı olarak çalışmış olmanız gerekmektedir.

Son 3 yıldaki pirim gün sayınız alacağınız maaşın süresini belirler. Süre hesaplamasınız yazımızın devamında bulabilirsiniz.

3. Şart: İşten çıkış kodunuzun uygun olması;

SGK sisteminde sigortalı çalışanların işten ayrılma nedenleri çıkış kodlarıyla belirlenmiştir. 1 den başlayıp 50 ye kadar devam eden her bir çıkış kodunun bir anlamı vardır. Örneğin işinizden istifa ederek ayrıldıysanız işvereniniz SGK’ ya çıkışınızı 03 kodu ile bildirir. Ya da askere gidecekseniz işvereniniz bu sefer 12 kodu yani;Askerlik Nedeniyle SGK ya çıkışınızı bildirir.

Peki ”İşsizlik ödeneği alabilmek için hangi kod ile işten ayrılmalısınız?” sitemizde bulunan SGK İşten Çıkış Kodları yazımız size bu konuda yardımcı olacaktır. Açılan sayfada tüm işten çıkış kodlarını listeledik. Hangi çıkış kodunun işsizlik maaşı alma şartını yerine getirdiği bu sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

İstifa Edersem İşsizlik Maaşı Alabilir Miyim?

Bu suru için hem evet hem hayır cevabını verebiliriz. Evet alabilirsiniz çünkü almanın bir kaç küçük yolu var. Hayır alamazsınız çünkü istifa kodunuzu değiştiremez yada uyarlayamazsanız işsizlik ödeneği alamazsınız.

Peki istifa durumunda işsizlik ödeneği alabilmek için ne yapılmalı. Bunun cevabını için istifa edenler işsizlik maaşı alabilir yazımızı okumanız yeterli olacaktır.

4. Şart: 30 Gün içinde işsizlik sigortasına başvurma şartı;

Hizmet akdinizin sonlandırılmasından itibaren yani işten ayrıldığınız günden itibaren ki 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine veya internet üzerinden iskur.gov.tr adresine girerek başvurunuzu yapmalısınız.

30 gün geçmesi durumunda ne olur?

30 günü geçirmeniz durumunda başvuru yapamazsınızda bir sakınca yoktur. Başvuru yapabilirsiniz fakat toplam kazandığınız işsizlik ödeneği süresinde hak kaybına uğrarsınız.

Örnekle açıklayalım; Bir aksilik oldu ve işten ayrıldıktan 40 gün sonra başvuru yapmak zorunda kaldınız. Bu durumda 30 günlük yasal süreyi 10 gün geçirmiş olursunuz.Bu durumda başvuru yapmanızda herhangi bir engel yoktur. Başvurunuz sonucunda maaş almaya hak kazanırsanız 10 gün daha az maaş alırsınız.  6 ay maaş almaya hak kazanmışsanız 10 gün geç başvurduğunuz için 5 ay 20 gün işsizlik maaşı almaya hak kazanırsınız.

>>> İşsizlik ödeneği hakkında merak ettiklerinizi veya görüşlerinizi FORUM‘u kullanarak bize ve takipçilerimize iletebilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır? | Başvuru Aşaması

İşsizlik maaşı başvurusu yapmak oldukça basittir. İnternet üzerinden yada İŞKUR’a şahsen giderek başvurunuzu 10 dakika içerisinde yapabilirisiniz.

Online Başvuru;

İnternet üzerinden başvurmak için kurumun internet sitesi https://esube.iskur.gov.tr/ adresine girerek kimlik bilgilerinizle bir kayıt oluşturmalı ve ardından ”İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı Başvurusu” butonunu kullanarak başvurunuzu tamamlamalısınız. Online başvuru sırasında sizden; Çalışmanın Sona Erdiği Tarih, İBAN ve Çalıştığınız İl ve ilçe bilgisi istenir.

Online başvuru sırasında en çok karşılaşılan hata: Kişiler İŞKUR kayıtlarının ilk aşamasını tamamlıyorlar ama bir özgeçmiş oluşturmayı unutuyorlar. Bu durumda İş arayan profiline sahip değilsiniz gibi bir hata alırsınız. Bu sorunu çözebilmeniz için profilinizin ana sayfasında bulunan özgeçmiş düzenle yazısına tıklayıp öğrenim bilgilerinizi ve meslek bilgilerinizi sisteme eksiksiz girerek bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

İŞKUR’a giderek şahsen başvuru;

Başvurunuzu İŞKUR’a giderek yüz yüze yapmak istiyorsanız, yanınızda sadece kimliğinizin olması yeterlidir. Başvuru sırasında size boş bir başvuru dilekçesi verilir ve onu doldurmanız istenir. Başvuruyu alan memur İBAN numaranızı, çalışmanızın sona erdiği tarihi ve işyerinizin İl ve İlçesi bilgilerini sorar. Bunların dışında sizden herhangi bir belge yada bilgi istenmez.

İşsizlik Maaşı Başvurusu Kaç Günde Sonuçlanır?

Başvuruyu tamamlayanların en çok merak ettiği sorulardan biri işsizlik maaşı başvurusunun ne zaman sonuçlanacağıdır. İŞKUR’ un resmi sitesinde bu süre için ”İşsizlik ödeneği başvuruları izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılır.” ifadesine yer verilmiştir. Bu ifadeden sonuçlanma süresinin 30 günden fazla olabileceği ve kesin bir tarihinin olmadığı anlaşılmaktadır.

Bizim yaptığımız gözlemlerde başvuruların genelde 20 günden daha kısa sürede sonuçlandığıdır.

işsizlik maaşı şartları
İşsizlik maaşı başvurusu

Başvuru Takibi ve Sorgulama: Sizler için başvurunuzun ne aşamada olduğunu ve İŞKUR sayfasından nasıl takip edebileceğinizi öğrenebileceğiniz bir yazı hazırladık. İşsizlik Maaşı Başvurum Ne Zaman Sonuçlanır? başlıklı yazımızı okuyarak başvurunuzun son durumunu hakkında bilgi alabilirsiniz.

İşsizlik ödeneği başvurunuz sonuçlandıktan sonra profilinize tanımladığınız cep telefonunuza İŞKUR tarafından mesaj gönderilir. Bu mesajda işsizlik maaşı almaya hak kazanıp kazanmadığınız ve eğer hak kazandıysanız kaç ay almaya hak kazandığınız detaylı olarak belirtilir.

İşsizlik Maaşı Hangi Hesaba Ne Zaman Yatar?

İşsizlik ödeneği her ayın 5’inde belirttiğiniz İBAN’a yatırılır. İBAN hatalı yada belirtilmemişse PTT hesabındaki kimlik numaranıza yatırılır. PTT’ ye yatması durumunda yanınıza kimliğinizi alarak herhangi bir PTT şubesine giderek maaşınızı çekebilirsiniz. Maaşınızı sadece sizin çekebileceğinizin de altını çizelim.

Kaç Ay İşsizlik Maaşı Alırım?

İşten ayrıldıktan sonraki son 3 yılda,

  • 600 – 899   gün sigorta pirimi yatması durumunda 6 Ay (180 gün)
  • 900 – 1049 gün sigorta pirimi yatması durumunda 8 Ay (240 gün)
  • 1050 gün sigorta pirimi yatması durumunda 10 Ay (300 gün) işsizlik ödeneği almaya hak kazanırsınız.

2024 İşsizlik Maaşı Ne Kadar? | Yüzde Kaç Oranında Bağlanır?

issizlik maasi
İşsizlik maaşı başvuru işlemleri ve şartları

Güncel işsizlik ödeneği asgari ücrete yapılan zamlara endeksli olarak değişiklik gösterir. Kaba tabirle İşsizlik maaşı İşveren tarafından sigortaya bildirilen son 4 aydaki bürüt sigorta prim ortalamanızın %40′ ı kadar dır. Ödenebilecek en yüksek işsizlik maaşı ise asgari ücret bürütünün %80′ nini geçemez.

2024 yılının en düşük ve en yüksek işsizlik maaşılarını aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz;

Yılİşsizlik Maaşı Miktarı
 En DüşükEn Yüksek
20247.940,27 TL15,880,54 TL

2024 İşsizlik Maaşı Hesaplama

İşsizlik maaşınızın ne kadar olduğunu ve kaç ay işsizlik maaşı alabileceğinizi öğrenmek için işsizlik maaşı hesaplama programımızı kullanabilir yada basit bir hesap makinesi yardımıyla hesaplayabilirsiniz.

Bir örnekle aylık bürüt 25.000 TL sigorta primi yatan birinin ne kadar işsizlik maaşı alacağını hesaplayalım;

Hesaplama:

  • Öncelikle kişinin Son 4 ayını dikkate alarak ortalama maaşını bulmalıyız: 25000+25000+25000+25000 = 100.000/4=25.000 TL kişinin son 4 aylık ortalama maaşı 25.000 TL dir.
  • Şimdi de çıkan sonucun %40′ ını bulalım: 25.000×40/100=10.000 TL

    Sonuç: Yukarıdaki örnekte kişinin 10.000 TL işsizlik maaşı lacağını söyleyebiliriz. Fakat burada %0,759 oranında damga vergisi kesintisi olacağından kişinin cebine girecek net işsizlik maaşı 9.924,10 TL dir.

Sizde kendi işsizlik maaşınızı örnekteki ibi hesaplayabilir yada işsizlik maaşı hesaplama sayfamızda anında öğrenebilirsiniz.

Dikkat hesapladığınız miktarlar asgari ücret brütünün %80’ini geçemez.

Kimler İşsizlik Maaşı Alamaz?

Yukarıdaki şartlarları taşısalar bile bazı çalışanlar işsizlik maaşı alamazlar. Çünkü bu kişilerin sigortasında işsizlik sigortası fonu kesintisi yapılamaz. Fon kesintisi olmadığı için işsizlik maaşı alamazlar.

Kimler işsizlik ödeneğini alamaz:

  • Memurlar,
  • Askerler,
  • BAĞKUR’ lular,
  • Tarım sigortası ödeyenler

Sigortasında işsizlik sigortası fonu kesintisi olmayan kişiler işsizlik  ödeneği alamazlar.

İşsizlik Maaşımı Nasıl Durdurabilirim?

İşsizlik Maaşı alırken;

  • Yeni bir sigortalı işe başlama,
  • Yurtdışına çıkma,
  • Askere gitme

gibi yeni bir işe başlamanıza engel olacak durumlarda işsizlik maaşınızı durdurmanız gerekir. İşsizlik maaşınızı durdurmak için Alo 170′ i arayabilir yada İŞKUR’ a giderek işsizlik sigortası servisiyle görüşüp maaşınızın durdurulmasını talep edebilirsiniz. Maaşınızın kesilmesi gerekirken maaş almaya devam ederseniz. İlerleyen günlerde bu anlaşılır ve sizden yasal faiziyle beraber fazla ödenen miktar sizden geri alınır.

İşsizlik Maaşı ile ilgili sizden gelen sorular…

Soru: İşsizlik maaşı alıyorum. Yeni bir işe başlayacağım başlayacağım yeni işyeri ile anlaşamaz ve istifa edersem şuan almakta olduğum maaşı almaya devam eder miyim ?

Cevap: Yeni başlayacağınız iş yerinden istifa da etsenizde daha önce almaya hak kazandığınız maaşınızı kaldığınız yerden almaya devam edersiniz.

  >> İlgili Yazı: Ne iş yapabilirim diyor ve yeni iş fikirleri arıyorsanız tıklayın

Soru : İşsizlik maaşı alırken İŞKUR un kurslarından faydalanabilir miyim?

Cevap: İşsizlik ödeneği almanız İŞKUR kurslarından faydalanmanıza engel değildir.

Soru : Asgari ücrete zam yapılırsa işsizlik maaşı artar mı?

Cevap: İşsizlik ödeneği aldığınız sırada asgari ücrete zam yapılırsa sizin maaşınız da bir değişim olmaz. Nedeni ise İşsizlik ödeneği hesaplanırken geçmişte ödenen son 4 ayın bürüt maaşınızın göz önüne alınmasıdır.

>>>  İşsizlik Maaşı hakkında merak ettiklerinizi veya görüşlerinizi FORUM‘u kullanarak bize ve takipçilerimize iletebilirsiniz.

Önceki İçerikYouTube Kanalı Açarak Milyoner Olabilirsiniz!
Sonraki İçerikİşbaşı Eğitim Programı Maaşı Ne Zaman Yatar?

2 YORUMLAR

  1. işyerimden 02.08.2024 tarihinde işimden çıkartıldım. Aynı gün işsizlik maaşına başvurdum. 03.08.2024 tarihinde hala İŞKUR e devletten baktığımda ”Tekleştirmeye hazır değil” ibaresini görüyorum. Bunun anlamı nedir? Maaşım ne zaman bağlanır?

    • ”Tekliştirmeye hazır değil” ifadesi başvurunuz İŞKUR için işlem yapılmaya hazır değil anlamında kullanılır. İŞKUR başvurunuza siz işten ayrıldıktan 10 gün sonra işlem yapmaya başlayabilir. Çünkü işverenlerin 10 gün içinde sizin çıkış tarihinizi ve çıkış kodunuzu değiştirmeye yetkisi vardır. Sitedeki şu yazıyı ayrıntılı anlatılmış, https://piyasaanketi.com/issizlik-maasi-basvurusu-ne-zaman-sonuclanir/

Yorum Yap:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz