Toplum Yararına Program (TYP) Nedir ? Ne zaman başlar ve nasıl başvurulur ?
İşkur’un yeni istihdam yaratmak amacıyla oluşturduğu Toplum Yararına Programı (TYP) bir çok resmi kurumdan istek gelmesi üzerine ciddi bir iş alanı oluşturmuş ve istihdam sağlamıştır. Üç, altı ve dokuz aylık periyotlarda resmi kurularda vasıflarına göre çalışan işsiz kesim bu program sayesinde iş sahibi olmuş ve istihdam edilmiştir. Toplum yararına programlara belirli şartları taşıyan her birey başvurabiliyor.
TYP Başvuru Şartları Şu Şekildedir:
1 ) YAŞ: Öncelikle 18 yaşını doldurmuş olmalısınız.
2 ) İŞKUR KAYDI YAPTIRIN: İşkur’da bir kaydınız olması gereklidir. İŞKUR’ da yer alan kaydınız program veri tabanında yer almalı ve programa başvurduğunuzda kişisel profiliniz veri tabanından kolaylıkla görülebilmelidir.
3 ) SİGORTALI OLMAMAK: Başvuru sırasında İşsiz, resmi kurumdan maaş almıyor ve her hangi bir sosyal güvenlik kurumu ile ilişkiniz olmaması gereklidir. Emekli maaşı, Malulen emeklilik, dul yetim maaşı, işsizlik maaşı gibi her hangi bir maaş almıyor olmanız şarttır.
4 ) Öğrenci Olmamak: İşsiz olduğunuzu belirtmeniz dışında örgün eğitim veren bir eğitim kurumunda öğrenci olmamanız şartını da sağlamanız gereklidir. TYP gönüllü çalışanı olduğunuzda bir kurumda günün belirli bir saatini çalışarak geçirmeniz gereklidir.
TYP Başvuru ve Seçme(Eleme) nasıl yapılır ?
Toplum yararına programlar için İŞKUR İl Müdürlüklerine giderek şahsi yada aşağıda resimdeki adımları izleyerek başvurunuzu internet üzerinden yapabilirsiniz. Resimdeki adımları izleyerek ilinizde aktif olan TYP programlarının da takibini yapmış olursunuz.
TYP’de Seçme İşlemi Nasıl Yapılıyor?
Başvuru süresi sona erdiğinde İŞKUR müdürlüğünde hiç bir niteliği olmayan hizmetli kontenjanı için:
- Liste Yöntemi
- Noter nezaretinde çekiliş
- Mülakat
yöntemlerinden biri veya bir kaçı ile seçme işlemi yapılır. Seçme yöntemine karar veren merci İl Müdürlüğü dür.
Bu çekiliş sonrası çalışmaya hak kazananlar evrak teslim ederek çalışmaya başlarlar. Belirli özellikler gerektiren kontenjanlar için bu özellikleri ( kaloriferci , elektrikçi ) sağladığını belirten başvurular kontenjandan fazla ise çekilişle az ise doğrudan seçilir.
Eğer çok özel niteliklere sahip kontenjanlar var ise bu durumda başvuranlar teknik ve mesleki yeterlilikleri çok üst düzey olan bir kurulun karşısında mülakata tabi tutulur. Mülakatı geçenler çalışma hakkı elde eder.
TYP Çalışanlara Ne Kadar Maaş ödeniyor ?
TYP programları kapsamında vasıfsız işçiler çalıştıkları süre için asgari ücret almakta, belirli niteliklere sahip gönüllüler ise asgari ücretten 250 lira daha fazla ücret almaktadırlar. Özel güvenlik ve danışmanlık gibi programlar için de çalışacakları resmi kurumların bu kadrolara ödediği maaşları almaktadırlar.
Toplum Yararına Çalışma Programı ile Hangi Kurumlarda çalışabilirsiniz ?
Toplum yararına programlar bir çok resmi kurumu kapsamaktadır. Bu kurumlar içinde;
- Milli Eğitim Bakanlığı Okul hizmetlileri,
- Çevre düzenleme ve koruma hizmetlileri ,
Orman Bakanlığı ve belediyelerin orman yangını ve erozyonla mücadele çalışanları, - Dere ve vadilerin ıslahı, çevre düzenleme kadroları,
- Kültür Bakanlığı restorasyon ve kültürel mirasların korunmasında görev alan kadrolar,
Kamu binalarının temizlik kadroları gibi resmi kurumları kapsamaktadır.
TYP’de En Fazla Ne Kadar Çalışılır?
Toplum yararına programlar 3 – 6 – 9 aylık programlar olup en uzun çalışma süresi 9 aydır. 9 ay sonunda başvurular en az 3 aylık bir bekleme süresi sonunda yapılabilir. Bir TYP çalışanı 12 aylık süre içinde en fazla 9 ay bu programdan faydalanabilir.
Son 12 ay içinde 9 ay çalıştıysanız 3 ay bekledikten sonra tekrar İŞKUR müdürlüğüne başvuru yaparak bu program kapsamında yeniden seçilmeniz durumunda çalışabilirsiniz.
9 aylık süreyi doldurmadıysanız yeniden başvuru için 3 ay beklemenize gerek yoktur.
Toplum Yararına Programda Sigorta Ödenir Mi?
Aylık çalışma süresi boyunca çalışanların sosyal güvenlik primleri tam maaş üzerinden yatırıldığı gibi sağlık hizmetlerinden de eksiksiz bir şekilde yararlanabilirler. Typ programlarında haftalık 40 veya 45 saat çalışma zaruriyeti vardır. Bu süre çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilir.
TYP’de İzin ve Devamsızlık Süreleri
Program katılımcıları için ayrıca verilen bir izin yoktur. Zorunlu hallerde program katılımcılarına raporlu oldukları günler dahil en fazla 14 güne kadar mazeret izni verilir. 14 günlük süreyi aşanlar programdan çıkarılır ve 2 yıl boyunca İŞKUR faaliyetlerinden yasaklanır.
Benzer Yazılar:
İşbaşı Eğitim Programı Nedir ve Nasıl Başvurulur?
İşkur Maaşları | Nasıl Alınır? Ne Zaman Ödenir(Yatar)
Typ çalışanıydım işe ara verildi1aydır maaşı alamıyorum alamadığım gibi bir işe de giremiyorum maaşımı yatırmadıkları için çalışıyor gözüküyorum
Toplum yararına eğitim proğramı tam bir fiyasko…..
Antalya Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın açmış olduğu 200 kişilik proğrama başvuru yaptım ve noter kurasında adım çıktı.
Çoğu üniversite mezunu ve bayan olan 200 kişiyi bir salona toplayıp, işin arkeolojik kazı ve temizlik olduğunu bunun dışında herhangi bir bölümde kadro olmadığını söylediler.
Bu bilgiler ışığında bir kaç sorum olacak?
Antalya gibi turistik bir şehirde müzelerde hiç mi personele ihtiyaç yok?
Bu bir eğitim proğramıysa kazı çalışmasında ne gibi bir egitim verilebilir?
Ve son sorum bu programın neresi toplum yararına?
Teşekkürler