KAVAK AĞACI YETİŞTİRİCİLİĞİ VE HIZLI BÜYÜYEN AĞAÇLARI SATMAK

3
kavak yetiştiriciliği
Kavak ağacı yetiştiriciliği

Kavak ağacı, odunsu bitkilerdir ve soğütgiller ailesindendir. Ak, kara, titrek, boz, fırat türleri bulunur. Ülkemizde çok rahat yetiştirilebilir, yetiştiricilikte Kanada’ dan sonra ikinci sıra ülkemize ait. Toprakla uğraşmaktan hoşlananlar ve bu hobisini paraya çevirmek isteyenler kavak ağacı yetiştirebilirler.

Çeşitlerine göre kavaklar kibrit, inşaat, kontroplak, protez, ayakkabı kalıbı, ambalaj, lif sanayi ve birçok sektörde kullanılıyor.  Hangi sektöre göre kavak ağacı yetiştiriciliği yapacağınızı belirlemeli ve gerekli araştırmaları yaptıktan sonra işe koyulmalısınız. Kavakçılık Araştırma Müdürlüğü’ ne ulaşarak aklınıza takılan tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.

Kavak Ağacı Yetiştiriciliği Şartları Nelerdir?

Kavakların türüne göre yetişme koşulları değişse de melez denilen türü tüm kıyı şeridi boyunca ve 1000 metre yükseklikteki kıyı içi alanlarda rahatlıkla yetişebilir. Diktikten 10 yıl sonra kesime hazır hale gelirler. Çok soğuk bölgelerde selvi kavağının yetiştirilmesi tavsiye edilir. Selvi kavakları daha yavaş büyür ve hastalığa yakalanma olasılığı daha fazladır.

Kavak ağacı yetiştiriciliği yapacaklar, hava alan ve gevşek toprak tiplerini seçmeliler. Taban suyunun yüzeye yakın olması gerekir, kireçli ve tuzlu olmaması da önemli noktalardandır. Kavak fidanı mutlaka devlet kontrolünden geçerek onaylanmış olmalıdır. Yağmurlar gelmeden sonbahar başında toprak dikime hazır hale getirilmelidir.

kavak ağacı
kavak ağacı

Toprağa belirli aralıklarda çukurlar açarak kavaklar ağacı yetiştiriciliği yapmanın ilk adımını atabiliriz.  Dikme sıklığı ne kadar fazlaysa yetişme süresi o kadar uzayacaktır. Yarım metre açılan, bir metre genişletilen çukurlara fidanlar ekilir. Toprağın yüzey kısmına gübre eklemesi yapılabilir. Bir yıl sonra çürüyen fidanların yerine tamamlama ekimi yapılabilir. 4 seneye kadar senede iki kere sürüm, 4. yıldan sonra bir sürüm yapılması doğru olacaktır. Kavaklar 10 cm kadar kalınlaştığında budama yapılabilir.

Kavak Ağacı Yetiştiriciliği Ne Kadar Kazandırır?

Kavaklarınızı büyüttüğünüzde ne kadar kazanacağınız pazarlama koşullarına göre değişiklik gösterir. Bazı firmalar kavak başına fiyat verirken, bazıları metreküp cinsinden fiyat biçecektir. Kavağın hangi sektörde kullanılacağı fiyatı belirleyen önemli unsurlardandır. Talep fazla ve üretici azsa fiyatlarda yükselme olacaktır. Ton başına ücretlendirme yapan alıcılardan da söz edebiliriz. Kavak ağacı kalitesi yüksekse getirisi fazla olacaktır.

kavak yetiştiriciliği
kavak yetiştiriciliği

Son dönemlerde getirisi azaldığı için çiftçilerin farklı meyve ve sebzeleri yetiştirmeye yönelmesi, kavak ağacı yetiştiriciliği yapacakların yüzünü güldürüyor. Ton başına 500 ile 700 lira arasında alınan kavakların sektöre göre ücretlendirmesi inip çıkabiliyor. Toprağın kokusunu içinize çekerek para kazanmak güzel bir tercih olacaktır.  Sizden sonra çocuklarınız ek

iş olarak ekime devam edebilir, toprağın bereketinden yararlanabilir. Devletin oluşturduğu müdürlüklere başvurarak işle ilgili tüm bilgileri öğrenebilirsiniz.

Önceki İçerikOTO EKSPERTİZ AÇMAK KAZANDIRIYOR
Sonraki İçerikHyundai, Peugeot, Volkswagen ve Citroen’e Hangi Tüp Takılmalı

3 YORUMLAR

  1. Eskiden çok değerliydi şimdi değerinin altında gidiyor. Ne zahmetlerle ne uğraşlarla yetiştriyorsun sonra aradam 22 sene seçiyor ve beklediğin ücretin epey altında rakam veriyorlar.

  2. kırşehirde 350 adet 20-25 yaş aralıgında selvi cinsi agacım var agaçlar gayet saglıklı ve bakımlı ama sizin fiyatlarla alakası olmayan fiyatlara alınıyor benim agaçlarımın tonuna 280 lira fiyat veriyolar böyle oluncada pek karlı bi iş olmuyor işin acıgı tonuna 400-500 lira veren olsa hemen verecegim ama 280 lira nedir 25 yıl çeyrek asırlık agaclara çok az
    onur gezer : 0546 529 49 54

  3. Bir cok is fikrinizi inceledim çoğu yaratıcı ve orijinal ve hiç değerini yitirmeyecek meslekleri barındırıyor. Muğlada 1 dönüm arazim var ve teşvikleri araştırıp kavak ağacı yetiştirip satma işine girmeye karar verdim tabi bunda sizin yazınızın da rolü büyük. Umarım hayırlısı olur. Teşekkürler…

Yorum Yap:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz