2024 İşbaşı Eğitim Programı ve Maaşları

2
İşbaşı Eğitim Programı

İşbaşı Eğitim Programı Nedir?

İşbaşı Eğitim Programı (İEP), son 1 aydır işsiz olan kişilere yeni bir meslek yada eğitim aldıkları işlerde deneyim kazanarak meslek sahibi olmalarını hedefleyen bir eğitim programıdır. Program ile iş arayanlar mesleklerini icra etme fırsatı bulur ve maaş ödemesi alırken, işverenler depersonel giderleri açısından Devlet teşviklerinden faydalanmış olurlar.

İşbaşı Eğitim Programı Maaşı Ne Kadar?

İşbaşı eğitim programı günlük maaşı, asgari ücret netinin 26′ ya bölünmesi ile bulunur. 2024 yılı için bu rakam 17.002,5 /26 = 653,93 Türk lirasıdır.

İŞKUR maaş ödemelerini yaparken işe geldiğiniz gün sayısını dikkate alır. Katılımcılar devamsızlık yapması durumunda işe gelmediği gün için maaş ödemesi alamazlar.

Örnek verecek olursak: 2024 Eylül ayında işbaşı eğitim programı ile çalışan birinin haftada 6 gn çalışarak pazar günü izin kullandığını düşünürsek: 25×653,93 = 16.348,25 TL işkur maaşı alır.

Ayrıca program katılımcılarının alacakları günlük maaşlar İş arayan, Öğrenci ve İşsizlik maaşı alma durumlarına göre değişiklik gösterir.

İş arayan*653,93 TL (Günlük)
Öğrenci(Lise ve altı örgün eğitimde okuyanlar)*490,45 TL (Günlük)
İşsizlik Maaşı Alan*326,97 TL (Günlük)
2024 İşkur maaşları

*İş arayan: Lise ve altı örgün eğitim öğrencisi olmayıp İŞKUR’ dan işsizlik maaşı almayan kişilerdir. İŞKUR Bu kişilere tam maaş ödemesi yapar.

*Öğrenci: Liselerde ve altın okullarda de örgün eğitim öğrencisi olupta programa katılanlara ödenen maaşı ifade eder. Bunun dışında kalan Açık lise, Açık öğretim ve Üniversitelere deva edenlere tam maaş ödemesi yapılır.

*İşsizlik Maaşı Alan: İşsizlik maaşı alırken işbaşı eğitim programına katılanlara ödenen günlük maaş miktarını ifade eder.

İşbaşı Eğitim Programından Faydalanma Şartları

Katılımcıda Aranılan Şartlar:

  • İŞKUR’a Kayıtlı Olmak: Programdan yararlanmak isteyen iş arayanlar öncelikle İŞKUR’a kayıtlı olmaları gerekir.
  • Son 1 Ay İşsiz Olmak: Katılımcıların son 1 ay işsiz(sigortasız) olmaları gerekir.
  • Emekli olmamak: Emekliler bu programdan faydalanamazlar.
  • Aynı İş Yerinde Çalışmamış Olmak: İşbaşı eğitim programı ile çalışacağınız işyerinde son 1 yıldır çalışmıyor olmanız gerekir.
  • 15 Yaşından Büyük Olmak: Katılımcıların 15 yaşını doldurmuş olmaları gerekir. Ancak ağır ve tehlikeli işler gibi bazı sektörlerde yaş sınırı yukarıya çekilebilmektedir.
  • İşverenin eşi, birinci veya ikinci derece kan hısımı olmamak: İşveren ile olan 1. ve 2. derece kan bağınız programa katılma yönünde bir engeldir. İşverenlerin eşleri de programdan faydalanamazlar.
  • Eğitim Seviyesi Durumu: Programdan yararlanmak için mesleğinize uygun eğitim seviyesinde olmanız gerekir. Örneğin Ön muhasebe mesleğinde İEP programına katılacak bir kişi ilköğretim mezunu olamaz. En az lise mezunu olmak zorundadır.

İşverenlerde Aranılan Şartlar:

  • İŞKUR’a Kayıtlı Olmak: İşverenlerin de İŞKUR’a kayıtlı olması gerekmektedir. Kayıtlı işverenler, program kapsamında iş arayanları kabul edebilirler.
  • En az 5 Sigortalı Çalışanı Olmak: Programdan faydalanmak isteyen işverenlerin başvuruda bulundukları ay da en az 5 sigortalı çalışanlarının olması gerekir.
  • İstihdam Taahhüdü Vermek: İşverenler program bittikten sonraki 30 gün içerisinde katılımcıların en az %60′ ını 60 günden az olmamak üzere fiili program süresinin (işe gelinen gün sayısı) en az 2 katı kadar süreyle istihdam edeceğini taahhüt etmek zorundadır.

İşbaşı Eğitim Programının Süresi

Programın Maksimum süresi sektöre ve mesleğe göre değişiklik göserebilmektedir;

Minimum Süre: İşbaşı eğitim programının minumum süresi yoktur. İster 1 aylık ister 20 günlük isterseniz 10 günlük program bile açabilirsiniz.

Maksimum süre: Maksimum süre belirlenirken sektör ve meslek dikkate alınır;

Bilişim ve imalat sektörü ile ilgili işyerlerindeMaksimum 6 Ay
Diğer tüm sektörlerMaksimum 3 Ay
Geleceğin meslekleri ve basın iş kolunda düzenlenen mesleklerMaksimum 9 Ay
İşbaşı eğitim programının süresi

Haftalık Çalışma Saatleri ve Günleri

Bir katılımcı haftada en fazla 6 gün, günde en fazla 8 saat bu program dahilinde çalışabilir. Günlük çalışma süresi 5 saatten daha az olmaz. Haftalık çalışılan gün sayısı isteğe göre azaltılabilir.

Çalışılıcak günler ve saatler program yöneticisi, işveren ve katılımcı ile yapılan ortak karar ile belirlenir.

İşbaşı Eğitim Programının Avantajları

Katılımcılar İçin:

  • İş Deneyimi: İEP Katılımcıları, işyerinde gerçek iş deneyimi kazanarak mesleki becerilerini geliştirme ve kendilerini kanıtlama fırsatı bulurlar.
  • Ücret ve Sigorta: Program süresince katılımcıların kendi baka hesaplarına maaş ödemesi yapılır ve GSS ve İş kazası sigorta primleri karşılanır.
  • İstihdam Olanakları: Program sonunda başarılı olan katılımcılar sertifikalandırılır, işverenler tarafından istihdam edilme şansı yakalarlar.

İşverenler İçin:

  • Kalifiye Eleman Yetiştirme: İşverenler, kendi iş yerlerinde ihtiyaç duydukları niteliklere uygun elemanları yetiştirme fırsatı bulurken maadi olarak destek almış olurlar.
  • Devlet Destekleri: Katılımcılara, program süresi boyunca İŞKUR tarafından maaş ve GSS prim ödemsi yapılır. İşverenden bunların dışında katılımcılara ek bir ödeme yada sigorta yapması istenmez.
  • Düşük Maliyet: İşverenler, eğitim süresince personel maliyetlerini düşürdükleri için, çalışanların adaptasyon sürecini daha verimli hale getirmiş olurlar.

İşbaşı Eğitim Programının Dezavantajları

İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı, işsizlerin mesleki becerilerini geliştirmeleri ve iş deneyimi kazanmaları için önemli bir fırsattır. Ancak, programın avatajları gibi bazı dezavantajlarını programı başlatmadan önce göz önünde bulundurmakta fayda var.

  1. Düşük Ücretler:
    • Program süresince katılımcılara ödenen ücretler, bazen piyasa koşullarının altında kalabiliyor. İşveren maddi olarak desteklemezse bu durum, özellikle geçim sıkıntısı çeken işsizler için motivasyon kaybına neden olabiliyor.
  2. Sigorta Primi:
    • Katılımcılara program süresi boyunca GSS ve iş kasası meslek hastalıkları sigortası dışında uzun vadeli sigorta prim ödemesi yapılmaz. Emekliliğe etki etmediği için katılımcılar programdan faydalanmak istemeyebilir.
  3. İşe Alınmama Riski:
    • Program işverene istihdam zorunluluğu dayatsa da işvren bu kurala bazen uymayarak, katılımcıların programı tamamladıktan sonra yeniden işsiz kalma riskiyle karşı karşıya kalmalarına neden olabilmekte.
  4. Uygun İş Bulma Zorluğu:
    • Program, her sektörde ve her meslek grubunda uygulanamayabilir. Bu durum, belirli mesleklerde iş arayan kişilerin programa katılımını sınırlayabilir.
  5. Kalite ve İçerik Farklılıkları:
    • Bazı işverenler, programı verimli bir eğitim süreci olarak değil, ucuz iş gücü sağlama yöntemi olarak görüp programı istismar edebilirler.
  6. Adaptasyon Süreci:
    • Katılımcılar, yeni iş ortamına uyum sağlama sürecinde zorluk yaşayabilirler. Bu süreçte yeterli destek ve rehberlik sağlanmazsa, katılımcıların programdan tam verim alması zorlaşır.
  7. Rekabet ve Stres:
    • İşveren Program başında istihdam edeceğine dair sözleşme imzalasada program sonunda bazen bunu yerine getirmezler bu durum, katılımcılar arasında rekabet ve strese, çalışma ortamında olumsuz etkilere yol açma olsılığı doğurur.
  8. Program Süresi:
    • Program süresinin, bazı mesleklerde gereğinden uzun bazı mesleklerde gereğinden kısa olması. Özellikle karmaşık ve teknik beceriler gerektiren mesleklerde, kısa süreli işbaşı eğitim programı katılımcıların yeterince donanımlı hale gelmesi için yeterli olmayabilir

İşveren En Fazla Kaç Kişiyi İşbaşı Eğitim Programı ile İşe Alabilir?

İşverenler son 6 ayda çalıştırdıkları personel sayılarının ortalamasının %30′ u kadar İşbaşı eğitim programı ile personel çalıştırabilirler.

Örneğin; Son 6 ayda sürekli 8 personel çalıştıran bir X firmasını düşünelin. Bu firma 8x%30 = 2,4 kişi, tüm küsüratlar yukarı yuvarlandığından 3 kişiyi işbaşı eğitim programı ile X firmasında işe alabilir.

Başvuru Nasıl Yapılır – Başvuru Evrakları Nelerdir?

İşbaşı eğitim programı başvurusu iskur.gov.tr adresindeki E-ŞUBE işveren sayfasından yapılır. Başvuru sırasında İŞKUR sizden sayfaya yüklemiz gereken bazı evraklar ister. İşverenlerden ve katılımcılardan istenen evrakların güncel listesini 2024 İşbaşı Eğitim Programı Başvuru Evrakları sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

Önceki İçerik2024 İşsizlik Maaşı Ne Kadar?
Sonraki İçerikİŞKUR’ dan Para Alınan Kurs ve Programlar

2 YORUMLAR

  1. Merhaba
    Gelecek hafta işbaşı eğitim programıyla işe başlıyacağım. Program bittikten sonra işveren beni işten çıkarır mı? İş garantisi var mı?

    • İşverenler katılımcıların en az %60′ ını istihdam etmek zorundadır. İstihdam etmezlerse katılımcılara ödenen paralar faiziyle birlikte geri alınır. Fakat buna rağmen işveren sizi beğenmediyse, sizin yerinize aynı meslekte başka birini işe alarak istihdam şartını yerine getirebiliyor. Bu durumda iş garantisi kesin vardır diyemeyiz.

Yorum Yap:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz