Ülkemiz, özellikle bitki yetiştiriciliği konusunda oldukça zengin bir ülke konumundadır. Anadolu neredeyse her karış toprağında envai çeşitte bitki yetiştirilebilmektedir. Safran da bu bitkilerin başında gelip bir çok girişimci de Safran Yetiştiriciliği yaparak kendilerine bir gelir kaynağı oluşturmaktadır. Ülkemizde safran yetiştiriciliği oldukça kolay yapılabilmektedir. Öyle ki bitki yetiştirmek için safran yüksek gelir sağlayan bir üretim aracıdır. Peki, asıl sorumuza gelecek olursak, safran yetiştiriciliği nasıl yapılır?
Safran Bitkisinin Özellikleri
- -Sulu toprağa pek fazla ihtiyaç duymayan bir bitkidir. Bu sebeple yetiştirilmesi çok kolaydır.
- -Gram fiyatı ortalama 20 TL’dir.
- -3000 TL kadar yapılacak masraf ile yıllık getirisi ortalama 15.000 TL olan bir hasat elde edilebilir.
- -Dünyanın ve ülkemizin en pahalı baharatlarındandır. Bu yüzden ekonomik getirisi yüksektir.
- -İlaç, lokum ve boya sektöründe oldukça fazla kullanılır.
- -Masrafı genellikle azdır, fakat işçiliği biraz maliyetlidir.
Safran Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Safran yetiştiriciliği nasıl yapılır, sorusuna gelecek olursak, özellikle nemli bölgeler haricinde her yerde yetiştirilmeye uygun bir bitkidir. Tohumluk soğanı dışında ek bir maliyeti bulunmamaktadır. En pahalı aşaması işçiliğidir. Genellikle tohumu Ağustos ve Eylül aylarında dikilir ve çiçeklenmesi ise aynı yılın Ekim ile Kasım aylarında olur. Dikim işlemi her 4 yılda bir tekrarlanır. Tohumların verimi oldukça yüksektir.
Safran bitkisi kısır genlere sahip olduğundan dolayı çiçekleri üretken tohum üretemez. Bu nedenle de çiçeklerin tohum üretimi insan gücü ile yapılmaktadır. Safran yetiştirmenin işçiliğinin pahalı olmasının sebebi de buradan gelmektedir.
Bir dönümlük bir arazi için yapılacak ekimde gerekli soğan ve gübrenin tutarı ortalama 3.000 TL civarındadır. Öte yandan ülkemizde safran üretimi çok yaygın olmadığı için soğan bulmak biraz zor olabilir. Çiftçilere destek amacıyla Karabük Tarım İl Müdürlüğü safran yetiştirme de destek olmaktadır.
Safran bitkisi her sofralarda olması gereken bir baharattır. Doktorlar ve uzmanlar safran bitkisinin yararlarını saymakla bitiremiyorlar. Özellikle ilaç ve kozmetik sektöründe de çok sık kullanılan safran bitkisi, yetiştiriciliği konusunda desteklenmektedir.
Safran bitkisi kesinlikle ekim nöbeti durumu yaşamaz. Bu nedenle de 3 yıl üst üste ekilebilir. Safran yetiştiriciliği konusunda son yıllarda yapılan teşvikler ve bu türlü bilgiler sayesinde üretici sayısında ciddi bir artış olacağı düşünülmektedir.
Diğer iş fikirleri İçin tıklayınız.