![İstifa edene işsizik maaşı](https://piyasaanketi.com/wp-content/uploads/2017/10/istifa-edene-issizlik-maasi.jpg)
Evet Doğru duydunuz istifa edenler işsizlik maaşı alabilir. Bilindiği üzere şuan ki işsizlik maaşı kanununa göre istifa edilerek işten ayrınılması durumunda işsizlik maaşı alabilmek mümkün değildir. Fakat kanunun izin verdiği şekilde çıkış kodunuzu değiştirebilirseniz işsizlik maaşı alabilmenin önünü de açmış olursunuz. Peki nasıl? Yazımızda istifa nedeniyle işsizlik maaşı alabilmesi mümkün olmayan kişilerin, birkaç adımda nasıl işsizlik maaşı alabileceklerini örneklerle anlatmaya çalışacağız.
İstifa Edenlerin İşsizlik Maaşı Alabilmesi İçin Yapması Gerekenler
İşsizlik maaşı başvurunuzu değerlendiren kurum İŞKUR’dur. İŞKUR işsizlik maaşı değerlendirmenizi yaparken 3 temel şartı dikkate alır. 1. si çıkış kodunuzun uygunluğu, 2. si Son 3 yılda 600 gün, 3.sü ise son 120 gün kesintisiz çalışma şartıdır.
Bu 3 temel şartı aynı anda taşıyan kişilere işsizlik maaşı bağlanır. Şartlardan birini dahi yerine getirmeyanlerin maaş başvuruları İŞKUR tarafından reddedilir.
Bu yazımızda istifa dışında diğer 2 şartı taşıyanların işsizlik maaşı alabilmesi için atması gereken adımlardan bahsedeceğiz. Bu güne kadar ”İstifa edersem işsizlik maaşı alabilir miyim?” sorusuna aldığınız olumsuz yanıtları aşağıdaki yöntemleri uygulayarak nasıl olumlu hale getirebileceğinizi gelin hepberaber öğrenelim…
1. Yöntem: 10 Gün İçerisinde Çıkış Kodunuzu Güncelletin
SGK işverenlere hatalı çıkış kodlarını ve primlerini düzeltmeleri için 10 gün süre tanımıştır. İşten çıktığınız tarihten itibaren 10 gün geçmediyse istifa olan SGK çıkış Kodunuzu güncelletebilirsiniz. Çıkış kodunuzu işsizlik maaşına uygun bir kodla değiştirmesini sağlarsanız maaş başvurunuz onaylanacaktır. İşverenler 10 gün içerisinde SGK da yaptıkları değiştirdikler için bir ceza ödemeyecekleri için bu talebinizi kabul edeceklerdir.
Bu durumda sizin yapmanız gereken işvereninizle görüşüp durumu tatlı bir dille bir güzel anlatmaktır. İşverninize işsizlik maaşı başvurusu yaptığınızı fakat istifa ettiğiniz için maaş alamadığınızı bu nedenle çıkış kodunuzun işsizlik maaşına uygun bir kodla değiştirmesini rica etmelisiniz. ”Uygun çıkış kodu nedir” diye bir soruyu işvereniniz sorarsa ona işsizlik maaşı hesaplama sayfamızda bulunun ”çıkış kodunuzu seçin” sekmesindeki kodlardan birini iletebilirsiniz. İşvereniniz bu isteğinize yerine getirir ve diğer şartlarınızda uygunsa işsizlik maaşını kaptınız demektir.
Peki 10 gün geçti SGK güncellemesi yapmadan işsizlik maaşı alabilmeniz mümkün mü? Gelin 2. yöntemde bundan bahsedelim.
2. Yöntem: İstifa Kodunuzu Değiştirmeden İşsizlik Maaşı Alabilir Misiniz?
Bu surunun kısa cevabı evettir. İşten çıkış kodunuzu SGK hizmet dökümünden değiştirmeden de işsizlik maaşı alabilmeniz mümkün. Fakat bunun bir şartı var dır. O şart; işverninize aşağıdakine benzer bir dilekçe yazdırıp bununla beraber işyerinden ihbar ve kıdem tazminatı aldığınıza dair belgeleri İŞKUR’un işsizlik sigortası servisine ibraz etmeniz yeterli olacaktır.
…. ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜNE
İşyerimizde çalışan Aysun ERTAN’ın işten çıkış kodu sehven hatalı bildirilmiş olup işten çıkış kodu 04′ tür. Bilgilerinize Arz Ederim.
Adres: Tarih/İsim / İmza
Evet tüm yapmanız gereken bu. Yukardakine benzer dilekçeyi ve ihbar/kıdem tazminatı aldığınıza dair dekont veya fişleri İŞKUR a iletirseniz istifadan dolayı alamadığınız işsizlik maaşınız bağlanacaktır.
Bu arada ”Ben 1 yıl çalışmadım bu nedenle kıdem tazminatı almadım.” diyorsanız sorun yok ihbar tazminatı aldığınıza dair belgeyi yada ihbar süresini kullandığınıza dair belgeyi ve yukarıdakine benzer dilekçeyi kuruma iletmeniz yerlerli olacaktır.
3. Yöntem: Son 120 Günü Bozmadan Başka Bir İşyerinden Çıkarılarak
![İşsizlik maaşı istifa](https://piyasaanketi.com/wp-content/uploads/2017/10/istifa-eden-issizlik-maasi-alabilecek.jpg)
Henüz işten ayrılmadıysanız ve istifa etmeyi düşünüyosanız bu yöntem kesin işe yarıyacaktır. Bu yöntemi uygulayabilmeniz için bir ön hazırlık yapmanız gerekecek. Yapmanız gerekenleri maddeler halinde yazalım;
- İstifa edeceğiniz tarihi kesinleştirin
- Sizi uygun bir kodla işten çıkaracak yeni bir işyeri bulun.
- İstifa ettiğiniz gün yada bir sonraki gün, son 120 gün şartını bozmadan yeni işinize başlayın.
- Çalışmaya başladıktan sonra dilediğiniz zaman işten uygun bir kodla ayrılın.
Tüm yapmanız gereken bu. Yukarıdaki 4 adımı uygulayarak istifa ederek işsizlik maaşı almadığınız işyerinizen bu sayede maaş almış olacaksınız. Sizi istifa etmeye zorlayarak ve kötü koşullarda çalışmanızı neden olan işverenlerinden işsizlik maaşı alarak ayrılmaznız mümkün olacaktır.
Son 120 gün şartı hakkında detaylı bilgi için işsizlik maaşı şartları yazımızı mutlaka okuyun.
Biraz daha açıklayıcı olması için okurlarımızdan Selçuk Bey’in sorduğu soruyu burada paylaşalım;
SORU; İyi günler,
Örneğin; ben bir iş yerinde 2,5 yıldır sürekli çalışıyorum. İş çalışma sürem 900 gün geçti.Firmamdan ayrılmak istiyorum. İstifa edeceğim için işsizlik maaşından yararlanamayacağım. Ancak şöyle birşey duydum: Doğruluğu nedir acaba?
Diyelimki ben bu işyerinden istifa ederek 02.01.2018 tarihinde ayrıldım. Başka bir firmada 02.01.2018 yada 03.01.2018 tarihinde(arada gün boşluğu bırakmadan) işe başlar ve yeni firmadan da 1 ay içerisinde normal işten çıkarma yaparlarsa issizlik maaşını almam mümkün müdür? Mümkünse en kısa kaç gün çalışmam gerekir yeni firmada?
Evet yukarıdaki örnekteki gibi Selçuk beyin izlemiş olduğu adımları izleyerek ilk firmadan istifa edip, ikinci firmadan uygun bir kodla işten ayrılıp başvuru yaparsanız. İşsizlik maaşı başvurunuz kabul edilecektir. Burada dikkat etmeniz gereken noktalar. Son 120 şartını bozmamak ve son çıktığınız iş yerinden ayrıldığınız tarihli bir başvuru yapmaktır.
İlgili Yazılar:
Meraba ben sezonluk bir otelde çalışıyorum işsizlik maaşı vermekte sorun yapıyorlar ne yapabilirim.
Ne gibi bir sorun biraz açar mısınız
Benim sorum Şubat ayı yatan prim 25 gözüküyor 5 günde ücretsiz izin İssizlik ten yararlanmayorum ay tamamlanmiyormu
İşsizlik maaşı alabilmeniz için ay’ı tamamlamak zorunda değilsiniz. Ücretsiz izin işsizlik maaşı almanıza neden olmaz
Merhaba yaklaşık 1,5 yıldır çalışıyorum bunun öncesinde başka bir işte çalışıyordum 1 gün bile ara vermeden iş arasında transfer yaşadım toplamda 2,5 senedir çalışma sağladım. 870 günüm var. Nisa’n 30’da istifa ettim işveren işten çıkışımı kabul etmedi. Çıkış vermedi. Oyun oynadılar bana ne yapabilirim?
Merhaba ; Örneğin işsizlik maaşı alırken iş buldum ve işsizlik maaşım son 1 ay kala kesildi. Yeni başladığım işte 600 günü doldurdum ve yeni başvuru hakkı kazandım. Bu durumda bu kalan son 1 ayı alıp hemen yeni başvuru yapabiliyormuyum ya da bu durumda süreç nasıl işliyor? Teşekkürler.
Merhaba murat bey yeni bir işsizlik maaşı alma hakkı doğduğu için eski işsizlik maaşınızın kalan miktarını alamazsınız.
14/3/2018 tarihinde 10 yıllık işimden 4 kodu ile çıkarıldım. 16/3/18 tarihinde başka bir yerde işe başladım, fakat memnun değilim. Bir ay içinde istifa etsem, işsizlik ödeneğine başvurabilir miyim?
Mehmet bey merhaba;
Hizmet dökümünüzü incelemeden bir cevap vermek zor. Son çalıştığınız iş yerindeki çıkışınıza göre işlem yaparsanız ne yazıkki hak kazanamazsınız. Çünkü son 120 gün ve işten çıkış kodu şartlarını yerine getirmiyorsunuz. Fakat 14.03.2018 tarihindeki çıkışınız ile işkura başvuru yaparsanız işsizlik maaşı alabileceğinii düşünüyorum. (işsizlik maaşı başvurunuzu dilediğiniz tarihteki çıkışınıza göre yapabilirsiniz.
Tesekkur ederim. Yani 14/3 tarihli cikisimi Iskur’a gosterirsem alabilirim, oyle mi?
16/3’de ise baslayip mesela 20 gun calisip istifa etsem, 14/3 tarihli 4 kodlu cikisimi etkilemez di mi? Yine de hakkim sakli kalir mi?
Aynen öyle eski çalıştığınız yerdeki hakkınız saklı kalır. Başvurunuzu istediğiniz tarihli çıkışınıza göre yapabilirsiniz. (Sizi etkilemiyor ama okurlarımız için bir ekleme yapalım 30 günlük başvurusüresini aşıp eski tarihli çıkışınıza başvuru yaparsanız geç aldığınız gün kadar alacağınız işsizlik maaşının süresi kısalır.) Başvurduktan sonra sonucu buradan paylaşırsanız sevinirim.