Dolar Yükselirse Altın Ne Olur? | Dolar – Altın İlişkisi

1
Dolar düşerse altın ne olur
Doların yükselmesi yada düşmesi doları nasıl etkiler?

Dolar’ın Yükselmesi yada Düşmesi Doları Nasıl Etkiler?

Yatırım araçları birbirleriyle doğrudan ve dolaylı olarak ilişki içerisindedir. Tarihin her döneminde değerini koruyabilen altın, dolar ile birlikte günümüzde işlem hacmi en yüksek yatırım aracıdır. Hal böyle olunca da birbirleri arasındaki ilişki kaçınılmaz olmaktadır. Altın ve dolar ilişkisi 1944 yılında Bretton Woods sistemi ile başlamıştır. Bretton Woods sisteminde Amerikan doları altına sabitlenmiştir ve 1 ons altının değeri 35 dolar olarak belirlenmiştir. Sonraki yıllarda ise sabit kurun Amerika’da yarattığı negatif bilançolar dalgalı kur sistemine geçilmesine neden olmuştur. Dalgalı kur sistemiyle altın ve dolar arasındaki ilişki rekabete dönüşmesine yol açmıştır.

Dolar-Altın Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır?

Günümüzde en güvenli yatırım aracı olarak görülen altın ile dolar arasında ters ilişki söz konusudur. Altın ve dolar arasındaki ters ilişkinin ana nedeni ise altın fiyatının dolar üzerinden belirlenmesidir.

*Dolar fiyatları yükseldiğinde altında bir düşüş gözlenmektedir.

*Aynı şekilde altında yükseliş olduğunda ise dolarda düşüş yaşanır.

Bu durum ise yatırımcıların piyasa koşullarına göre altın veya dolar arasında bir tercihte bulunmalarına yol açmaktadır. Örneğin, dolarda düşüş yaşandığı zaman yatırımcılar, güvenli yatırım aracı olan altına yönelmektedir. Dolar düştüğü andan itibaren altına olan talep artmakta ve artan talep altın fiyatlarının yukarı seviyelere ilerlemesini sağlamaktadır. Altın fiyatları zirve yaptığı andan itibaren ise yatırımcılar, ellerindeki altınları çıkartmaktadır. Bu durum ise altın fiyatlarında genel düşüşlere yol açmaktadır.

Ancak bazı durumlarda altın ve doların birlikte negatif tepki gösterdiği durumlarda yaşanmaktadır. İki yatırım aracının aynı anda düşmesi ya da yükselmesi, genellikle tüm dünyayı etkileyen önemli olaylarda yaşanır ve oldukça nadir görülür.

Dolar-Altın Arasındaki İlişkiyi Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Dolar ve altın bütün dünya piyasalarında en etkili yatırım araçlarıdır. Bu durum dünya üzerinde yaşanan gelişmelerin dolar ve altın fiyatları üzerinde etkili olmasına yol açmaktadır. Her iki aracı etkileyen faktörler birbirinden farklı olsa da bazı durumlarda ortaklaştıkları da görülmektedir.

Altının fiyatlarının piyasalar içerisinde değişmesine yol açan faktörler;

  • Jeopolitik riskler,
  • Uluslararası felaketler,
  • Amerikan Merkez Bankası (Fed) faiz ve para politikası kararlarıdır.

Ayrıca arz-talep ve enflasyon rakamları da altın fiyatının değişmesine neden olmaktadır.

Dolar ise ABD’nin politik ve ekonomik birçok kararından etkilenmektedir. Seçim sonuçları, uluslararası ticari anlaşmalar, savaş kararları gibi unsurlar dolar fiyatları üzerinde etkilidir. Aynı şekilde Amerikan Merkez Bankası kararları (faiz ve para politikası) ve ekonomik veriler (tarım dışı istihdam, işsizlik, enflasyon) Amerikan dolarını etkileyen unsurlar arasında gösterilebilir.

Örneğin, Fed ’in faiz artırma kararı doların değerlenmesine yol açmaktadır. Fed ‘in aldığı kararla ABD’de emtia fiyatları artar ve diğer ülkelerin cari açığında yükselmeler yaşanır. Böylelikle dünyada dolar fiyatlarında yükselişler gözlenir.

Sonuç Olarak;

Faiz artırımı kararı doların yükselmesine ve piyasaların altına yönelmesine yol açar. Yani altın ve dolar arasında bir yatırım tercihinde bulunulmadan önce uluslararası arenada yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin dikkatlice gözlenmesi gerekir.

Dikkat: Bu makaledeki bilgilerin hiç bir bölümü yatırım tavsiyesi değildir.

Benzer Yazılar:
Ons Altın Yatırımı Nasıl Yapılır?
Altın Ne Zaman Alınmalıdır?

Önceki İçerikTostçu Dükkanı Açmak İstiyorum | Tost Evi Açmak
Sonraki İçerikRomanov Koyun Fiyatları Ne Kadar?

1 Yorum

  1. DOLAR TL YÖN BULAMDA ŞAŞIRDI İBRE AŞAĞI DOGRI DÖNDÜ BU DÖNMEDE HİSSELERİN BİLANÇO ETKİLERİNİ GÖRÜYORUM İLK HEDEFİM 4.650 DAHA SONRA 4.500 ALTINDA SARKLMALAR 4.40 VE ALTI ONS BEKLENTİM 1.360VE 1.420 BANDI FOREX YATIRIMCILARI TAKİP ETSİN TAVSİYE DEĞİL ARAŞTIRMA CAN SAĞLAM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz