Ödeme yapacak ticari bir güce hâkim olamadıkları zamanlarda işletmeler alternatif yol olarak farklı ödeme metotlarına yönelirler. İşletmelerin günümüzde en çok kullandığı farklı alternatif ödeme türleri içerisinde çek ve senet işlemleri yer alıyor. Fakat bu tip finansal enstrümanların kullanımları ciddi olarak dikkate alınması gerekli olan bir iştir. Bu sebepten dolayı çek ve senet kullanımlarında muhakkak dikkat edilmesi gereken birçok durumlar mevcuttur. Peki, çek ve senet imzalarken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?

Çek ve Senetlerin Çeşitleri
Şirketlerin sunduğu çekler firma çekleri ve müşteri çekleri olarak muhasebe yönünden 2 gruba ayrılır. Verilen müşteri çekleri alacaklı olan kişiden alacağa karşı alınan çekler olup vade süresi dolmasını beklenmeden başka bir işletmeye ciro edilmesi ile elden çıkarılması mümkün olmaktadır. Firmanın sunduğu çekler ise işletmenin ödemesi gerekli olan bir çek türüdür.
Bir diğer farklı bir ödeme yolu olan senet ise kendi içerisinde müşteri senetleri ve firma senetleri olarak 2 kısma ayrılır. Senedin müşteri senedi mi yoksa değil mi anlamak için borçlu kısma bakılması yeterlidir. Bu borçlu kısımda işletmenin adı yazıyor ise firma senedidir. Eğer farklı bir isim yazıyor ise müşteri senedi olmaktadır.
Çek ve Senetlerin Farkları Nelerdir?
Aralarında ki en temel farklar çek resmi belge olurken, senet resmi olmayan bir kâğıt parçasıdır. Çekin tahsilatlarında herhangi bir sorun yaşandığı vakitte hakkınızı mahkememe kadar taşıyarak arayabilirsiniz. Ama senet için bu işlem söz konusu olmamaktadır. Verilen çekler banka ile yakından ilişkili olduğundan dolayı daha güvenilirlerdir.

Senet ödemesinde borçlu birey tarafından yapılmaktayken, çek ödemesi banka tarafından uygulanıyor. Çekin üzerinde belirtilmiş bir tarih içerisinde ödeme yapılmaktayken, senet ödemesinde tarihi tarafların kararları neticesi ile ileri tarihe veya geriye çekilebilir.
Çek ve Senet İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu iki işlemde muhakkak dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.
- Boş olan çeklere ve senetlere imza atılmamalı.
- Her zaman aynı kalemin kullanıldığından muhakkak emin olunmalı.
- Çek ve senet tanzim edilirken istenilen tutarları rakam ve yazıyla olacak şekilde doldurulmalı.
- Çek ve senette yazı ve rakam ile tutar yazıldıktan sonra kapatma çizgileri kullanarak başı ve sonu kapatılmalı. Böylece sonra yeniden yazı ve rakamlar eklenerek çek ve senetle oynanmasının önüne geçilmiş olunur.
- Borç kapatıldıktan sonra yapılması gereken senet üstünde bulunan imzaların size ait olup olmadığını kontrol edilmesidir.
Ayrıca tanımadığınız herhangi birisinden çek ve senet almaktan kaçının. Alınan çek ve senetleri alacaklı kişinin ve borçlu olan kişinin yanında düzenleyiniz.
Standart Senetlere Dikkat Edilmesi Gerekir
Sizlere verilmiş olan senetlerde mutlaka bulunması gereken (nama yazılıdır, ciro edilemez) ifadesinin olması gerekir ve buna dikkat edilmelidir. Kırtasiyelerden alınmış olan standart senet metinleri de bu ifade bulunmaz.
Senet metinlerinde bulunan (emrine) ibaresinin üzerine mutlaka çizilme işlemi yapılarak yanında bulunan boş kısma (namına) yazılması gerekmektedir. Yapılmadığı takdirde satıcılar bu senetleri başkalarına ciro edebilirler.
Bu sebepten dolayı tüketiciler, senedi tedarik etmiş olan üçüncü kişilere satılan malların kusurlu veya bozuk oldukları gibi böyle itirazlarda bulunamayacak ve senet bedelini ödeme tehdidi arasında kalacaktır. Senedi almış olan üçüncü kişi senede dayanarak’dan rahat bir şekilde icra takibine başlayabilecektir. Böylece tüketici kişilerin itiraz hakları bulunmayacaktır.
Cayma Hakkı Kaç Gündür?
Taksit olarak alışveriş yapan tüketiciler 7 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeye sebebiyet bulmadan cayma hakkına sahiptir. Tüm tüketiciler cayma haklarını kullandıklarında daha sağlıklı ve verimli olması adına iadeli taahhütlü posta yardımı ile bir bildirim yapmaları gerekmez. Tüketicinin cayma isteği içeren postaları 7 gün içinde göndermesi yeterli olacaktır. Satıcının eline geçip ulaşmış olan tarih burada önemli değildir.