Senet örneği hazırlamak için senet hakkında bilgi vermek doğru olacaktır. Senet, bir boçlu olma durumunda iki taraf arasında imzalanan kıymetli evraklardır. Senetlerin kıymetli evrak olarak adlandırılması beraberinde belli bir biçim ve düzenlemeyi getirmektedir. Bu da senetlerin özellikli evraklar olduğunu göstermektedir. Bu özellikler dikkate alınarak senet düzenlenirse geçerli olmaktadır.
Senette Taraflar
Senette imza atan taraflara,
- Muhatap (Borçlu)
- Lehtar (Alacaklı)
denilmektedir.
Senedin Özellikleri Nelerdir?
Senet hazırlandığında ve kullanılmaya başlandığında senet sahibine alacaklılık hakkı gelmektedir. Özellikle bu hak uluslararası bir haktır. Senet bir borç ilişkisinin kurulması için düzenlenmektedir. Bunun sebebi ise iki tarafın olması gerekliliğidir. Yani alacaklı ve borçlunun olması borç ilişkisinin varlığının da gerekçesidir.
Senetlerde ki önemli bir konuda imza ve beyanların doğruluğudur. Bunların ise bağımsız olması da senedin önemli özelliğidir ve itiraz edilmesi zorunludur. Senetlerde kefil imzası bulunuyorsa bu sefer tam sorumluluk söz konusudur. Senet üzerindeki bütün imzalar koşulsuz ve tam bir şekilde sorumlu olmaktadır.
Seneler şekil ve şartına bakıldığında bulunması gerekli alanlar vardır. Bunları başında poliçe kısmı gelmektedir. Ödeme kayıtsız ve şartsız havaleyi haklı kılmaktadır. Alacaklı ve borçlunun bilgilerinin senet üzerinde istenildiği gibi yazılmalıdır. Ödeme yeri, vade tarihi, düzenleme tarihi alanlarını da doldurulması gerekmektedir. İmza olmayan senetlerin hiç bir hükmü olmadığı için imzaların mutlaka atılması zorunludur.
Senet Nasıl Kullanılmaktadır?
Senetler kişisel borç ya da alacaklarda da ticari faaliyetlerde kullanılmaktadır. Borçlu borcunu senet üzerinde belirtmekte, gerekli bilgiler de doldurulmaktadır. İmza işlerinden sonra gerekli kontroller ile alacaklıya verilmektedir. Alacaklı ise kendi kontrollerini yapar ve ödeme tarihini beklemeye başlamaktadır. Ödeme günü geldiğinde belirtilen ödeme yerinde alacaklı tahsilât yapmaktadır. Şayet borçlu gününde ödeme yapmazsa alacaklı hukuksal işlemleri başlatmaktadır.
Senet Örneği
Senet örneği, senet üzerinde yazılması zorunlu alanlar ve bilgiler vardır. Bu bilgiler doldurulmadan senetler düzenlenememektedir. Doldurulması gereken bilgilerden bir tanesi bile taraflar arasında eksik bırakılırsa senet geçerli sayılmamaktadır. Dolayısı ile senet düzenlendikten sonra tarafların kontrollerini yapmaları gerekmektedir.
Senet Örneğindeki Bilgiler Nelerdir?
Senetler üzerinde olan bilgileri açıklamak gerekmektedir.
Ödeme Günü: Ödeme günü tarihidir. Yazılan tarihte ödemenin gerçekleşeceğinin beyanıdır.
Borç/Alacak Miktarı (Rakamla) : Borç miktarının TL cinsinden ya da farklı bir para birimi tarafından ifade edilmesidir. Rakamla yazılan tutarın önüne ve arkasına simge koyarak ileride yazılan rakama müdahale edilmesi engellenmiş olmaktadır.
Kuruş: Borcun küsuratını ifade etmektedir.
No: Senet sayısını ifade eder. Borçlu ve alacaklının senet takibi yapmasını sağlamaktadır.
Vade: Ödeme günü ile aynı tarih olmak zorundadır.
Alacaklı: Senedin alacaklısının bilgileri yazılmaktadır. Alacaklı şahıs i,se adı ve soyadı, tüzel kişi ise firma bilgileri yazılmaktadır.
Borç Miktarı ( Yazıyla) : Borç miktarının yazı ile yazılmasıdır. Rakamla yazılan tutar yanlış anlaşılmamakta ve borç miktarı yazı ile teyit edilmiş olmaktadır.
Borcun Sebebi: Borç hangi sebebe dayandırıldığı açıklanmaktadır.İki farklı şekilde yazılmaktadır. Borç para karşılığında verilmiş ve senet bu yüzden düzenlenmişse, nakden ifadesi kullanılmaktadır. Şayet bir hizmet ya da mal karşılığında senet düzenlenmişse malen ifadesi kullanılmaktadır.
Mahkeme: Senedin ödenmemesi durumunda hangi mahkemenin bakacağının yazıldığı alandır.
Borçlu kişi: Borçlunun bilgilerinin yazıldığı alandır. Borçlu şahıs ise, adı ve soyadı, adresi, Türkiye cumhuriyeti kimlik numarası yazılmaktadır. Borçlu tüzel kişi ise firma unvanı yazılmakta ya da firmanın kaşesi de yeterli olmaktadır.
Düzenleme Tarihi: Senedin düzenlendiği tarihi ifade etmektedir.
Borçlunun İmzası: Borçlu tarafın adı soyadı ve imzası olmalıdır. Borçlu şahıs ise adı ve soyadı, imzası, borçlu tüzel kişi ise firma kaşesi ya da yetkilinin imzasıyla birlikte firma bilgilerinin yazılması yeterlidir.
Kefil: Borcun Teminatı olarak görülmektedir. Kefilin adı ve soyadı, imzası Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yazılmaktadır.
Senet Özetleri: Borçlu, vade, ödeme tutarı gibi bilgilerin yazılı olduğu bölümdür. Alacaklının borçları takip etmesi için kullanılmaktadır.
Senet Dayanağı: Bu alan özellikle boş bırakılmakta bu kısma senedin hangi borca istinaden düzenlendiği yazılmaktadır.
Sonuç olarak, günümüzde ticari anlamda alışveriş işlerinde çok sık kullanılan kıymetli evraktır senet. Senetlerin nasıl doldurulması gerektiğini hem borçlunun hem de alacaklının çok iyi bir şekilde bilmesi gerekmektedir.