Dizel araç bilindiği üzere yakıt olarak mazot kullanmaktadır. Mazot ve benzin aslında aynı hammaddeden üretilmesine karşın kullanım alanları ve kullanım sonuçları çok farklılık gösterebilmektedir. FuelOil, mazot, benzin veya lpg fark etmeksizin yakıtlar petrolün işlenilmesiyle elde edilmektedir. Aslında yakıtların fiyatları da ne kadar işleme maruz kaldığıyla doğru orantılıdır. Çok işlem görürse pahalı, az işlem görürse ucuz bir yakıt elde edilir, aynı şekilde verimliliği de fiyatına yani gördüğü işlem maliyetine doğru orantılıdır. Mazot biraz daha az işlem gördüğü için benzinden biraz daha ucuzdur.
Benzin çok kolay yanabilen bir yakıt olmasına karşın mazot kolay kolay ateş almayan bir yakıt türüdür. Bir kibriti yakıp benzine atarsak anında alev alacaktır ancak mazota kibrit atarsak mazot, kibriti söndürecektir.
Dizel araçların yanma odasında bu nedenle buji bulunmamakta, enjektör sayesinde çok ince olarak püskürtülen mazot, sıkıştırma ve patlatma yöntemiyle yakılmaktadır. Mazot yakıtının bu farklılıkları nedeniyle dizel kullanmak daha hassas davranmayı ve dikkat etmeyi gerektirmektedir.
[box type=”success” align=”aligncenter” class=”” width=””]Oto ekspertiz açmak size ne kadar para kazandırır. Okumak için tıklayın[/box]
İlk çalıştırırken
İlk çalıştırırken halk arasında yarım kontak olarak bilinen, kontak anahtarımızın ikinci dişine getirilerek beklenmesi olayına dikkat etmek gerekmektedir. Bu sırada dizel araçtaki mazot eğer hava şartlarından kaynaklı olarak katılaşma eğilimi göstermişse kızdırma bujisi yanmak için uygun hale getirmektedir. Zaten gösterge ışıkları içerisinde kızdırma bujisinin ışığı da bulunmaktadır.
Çalıştırdıktan sonra
Dizel araç kullanmak ilk hareketi vermeden önce toplam bir dakikalık zaman ayırmayı gerektirmektedir. Yarım kontak olayına dikkat ederek 25-30 saniye bekledikten sonra kontak tamamen çevrilerek araç çalıştırılır. Aracı kullanmak amacıyla hareket vermeden, boşta ancak çalışır vaziyette beklediği duruma rölanti denilmektedir. Araç ilk çalıştıktan sonra da 25-30 saniye kadar çalışır halde beklemek motorun havalandırma ve yağlama gibi işlemleri yapabilmesini kolaylaştıracaktır.
[box type=”success” align=”aligncenter” class=”” width=””]Kazalı araba alınır mı ? Hasarlı araba almak karlı bir iş midir ? Okumak için tıklayın[/box]
Hareket halindeyken
Turboyu fazla zorlamadan, sadece rampalarda ve ani hızlanma gibi durumlarda kullanmakturbomuzun uzun ömürlü olabilmesi açısından faydalı olacaktır. Dizel araçlar halk arasında benzinli araçlardan daha kısa ömürlü olarak bilinir aslında bu tabu yanlıştır. Dizel’i doğru kullanarak ve zamanında bakım yaptırarak benzinli araçlardan daha uzun ömürlü kullanabiliriz. Benzinliye kıyasladizel aracı doğru devrinde kullanmak çok daha fazla dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Dizelaraçlar genelde turbolu olduğundan ve mazot yüksek tork ürettiğinden hissedilmese de doğru vites önemlidir.
Stop ederken
Normal bir kullanım sonrasında aracımızın motorunu stop etmeden önce dikkat etmemiz gereken tek durum rölantide 25-30 saniye kadar beklemektir. Bu durum motorun hava alması ve yüksek basıncın düşmesi için gereklidir. Sıcak zamanlarda yükselen motor sıcaklığımız sonucunda da stop etmeden önce ısı normale dönene kadar rölantide beklemek gerekmektedir çünkü, aracımızın fanı motorun daha sağlıklı soğumasını sağlayacaktır.
Turbo hasarları oluşmaması için aşşağıdaki önerileri dikkate alın
Yeni nesil araçların neredeyse artık hepsi turbo özelliğine sahip ve turbo yapı itibariyle hassas bir araç aksamı olduğu için aracımızı kullanırken bazı şeyleri bilmemizde fayda vardır. Eğer uzun bir süre aracımızı çalıştırmazsak (2 gün yada daha fazla) pistonlar ve silindirde bulunan yağın tamamı süzülerek kartelde birikir. Marşa bamamızla berber ilk 20 saniye kartelde bulunan yağ motorun iç aksamına dağılmaya başlar. Bu ilk 20 saniyelik süre içerisinde aracımızı rolantide çalıştırmamızda fayda vardır. Eğer ki birden yüksek devir ile çalıştırırsak silindirlerde ve pistonlarda yeterli yağ olmadığından motorun erken yıpranmasına neden olacaktır. Bu durumun turbo için önemi ise motor henüz soğukken gaza yüklenmek turboda yüksek bir basınç oluşturacak ve turbo rulman ve burçlarına zarar verecektir.
Çlıştırırken yaptıklarınız gibi arcı söndirir kende yaptıklarınız da dizel araçlarda turbonun uzun ömürlü olması için bir etkendir.Elinizden geldiğince aracınızı bir süre kullandıktan sonra aracı söndirmeden 20 saniye kadar rolantide çalışır vaziyette bekleyin. Bunu yapmamızın nedeni yüksek devirde motoru aniden durdurursak yüksek devirde turbo içinde bulunan türibin de yüksek hızla dönecektir. Kontağı kapatmamızla beraber yük hızla dönen türibinin bilye ve burçlarını yağlayan mekanizma da duracaktır. Bu durum turbo içinde duran türibinin durana kadar yağsız çalışmasına ve sonuçta burçlarda aşnmalara ve boşluklara neden olacaktır.
Son olarak turbo modorlarda max tork sevikelerini aşmamaya dikkat edelim. Bu da turboya aşırı yük binmesine neden olarak hasarlara yol açabilecektir.
Dizel araç kullanıcılarına bazı öneriler
Ne olduğunu bilmediğiniz halk arasında kaçak mazot tabiri ile belirtilen mazotu aracınızda kullanmayın. Bu seferlik bir katıyım ne olacak canım diyebilirsiniz. Ama sadece bir kere bile kullanırsanız aracınızda ciddi sorunlar oluşabilir ve motoru indirmek zorunda kalabilirsiniz.
Aracınızı yiterek çalıştırmayın. İterek çlıştırılma sonucunda popmaya giden aşırı basınç sonucunda pompanıza zarar verebilirsiniz.