HANGİ SEKTÖRLER DAHA ÇOK ELEMAN ARIYOR?
Genç nüfusun yarıya yakınının işsiz olduğu Türkiye’de işsizlik rakamları da her yıl artış gösteriyor. Bu artışı yaratan faktörlerin başında meslek edinmek isteyen gençlerin üniversite adaylarının, günümüzde en çok hangi sektörde eleman ihtiyacı var analizini yapmadan kendilerine uygun meslekleri seçmemelerinden kaynaklandığı görünmektedir.
Eleman arayan sektörler yıllara göre farklılık gösterse de bu farklılık sektörel bazda değil sıralama ölçütlüdür. Hangi sektörler daha çok eleman arıyor, hangi mesleği öğrenirsem kesin iş bulurum soruları da özellikle de işsizlik yaşayan kesim tarafından yanıtı en merak edilen soruların başında geliyor. Gelin bu soruya beraber yanıt bulalım.
Türkiye’ de Son 10 yıl işsizlik oranı
Hangi sektörler daha çok eleman arıyor sorusuna yanıt vermeden önce Türkiye’nin genel iş yapısına bir göz atalım. Türkiye İstatistik Kurumu son 10 yılın verilerine bakıldığında Türkiye geneli itibariyle 15 yaşından büyük işsiz olan kişi sayısı yaklaşık 3 – 3,5 milyon kişi arasında oldu. Son 10 yılın verilerine baktığımızda bu rakamın yaklaşık yüzde 20’ sini ise 15-24 yaş arası genç işsizler oluşturdu. Bu verilere göre Türkiye’de her 100 kişiden 10’nu işsiz durumda.
İstihdam oranı da arttı!
Yine Türkiye İstatistik Kurumu raporuna göre işsizlik rakamları ile birlikte istihdam oranında da artış yaşandı. İstihdam edilen kişi sayısı aynı dönemin bir önceki yılına göre 1 milyon 52 bin kişi artarak 28 milyon 703 bin kişiye ulaştı. En çok istihdam edilen sektör ise %53,6 oranla hizmetler sektörü oldu. Bu sıralamayı %20 oranla Tarım sektörü, %18,8 oranıyla sanayi, %7,6 oranla da inşaat sektörü takip etti. Buradaki dağılıma bakıldığında hangi sektörler daha çok eleman arıyor sorumuzun yanıtının da yavaşça şekillendiğini görebilmekteyiz.
İşverenlerin Beklentileri Neler?
İşverenlerin insan kaynakları platformlarında yayınladıkları ilanlara bakıldığında ise, işe almayı düşündükleri elemanlarda olmasını istediği niteliklerin de benzerlik taşıdığı söylenebilir. İşverenlerin iş arayandan beklentilerinden öne çıkanlar deneyim, beceri, yabancı dil, esnek çalışmaya yatkınlık, üretkenlik, disiplin ve işe sahip çıkma. Eleman arayan sektörler birçok kriteri göz önünde tutarak eleman alımı yapıyor.
Günümüzde iş bulmak için üniversite mezunu olmak artık bir avantaj olmaktan uzaklaşmış durumda. Diploma sahibi olmak artık iş sahibi olmak için yeterli değil. Kişilerin kendilerini hangi alanlarda geliştirdikleri, kaç yabancı dil bildikleri, ne tür sorumluluklar almaya yatkın oldukları, işlerini ne kadar sevdikleri ve önemsedikleri, hangi yetenekleri bulunduğu gibi çok sayıda kıstas da iş görüşmelerinde iş arayanların önüne çıkan eleme metotlarının başını çekiyor.
İŞKUR Verilerinde En Çok Eleman Arayan Sektörler
İŞ ve İşçi Bulma Kurumu olan İŞKUR, en çok eleman açığı olan sektörler ve pozisyonlara yönelik bir araştırma gerçekleştirdi.
1- İmalat: Bu araştırmaya göre imalat sektörüne bağlı işyerlerinde yüzde 30 oranında açık iş mevcut. Yani bu sektörde iş yapan iş yerlerinde eleman ihtiyacı oldukça yüksek.
2- Sağlık: İkinci sırada gelen sektör ise insan sağlığı ve sosyal hizmetler sektörü. Burada da açık iş yüzde 29 oranında.
3- Turizm: Turizm! Evet, hizmetler sektörünün başını çeken turizmde de oldukça fazla eleman açığı bulunuyor. Turizm de en çok eleman arayan sektörler sıralamasında üst sıralarda ve açık iş oranı yüzde 28.
Söz konusu araştırmanın devamına baktığımızda hangi sektörler daha çok eleman arıyor sorumuzun da yanıtını vermiş olacağız. İşte o sıralama;
4- Tekstil,
5- Perakende,
6- İmalat,
7-Sanayi,
8- Güvenlik,
9-Danışmanlık hizmetleri,
10- Servis hizmetleri,
11- Beden işçiliği.
Yukarıda ülkemizde en çok eleman ihtiyaç duyulan meslekleri sıraladık. Gelin şimdide Türkiye’de en çok aranılan pozisyonlar nelermiş bir bakalım.
Eleman Arayan Sektörlerdeki Açık Pozisyonlar
Hangi sektörler daha çok eleman arıyor sorumuza en net yanıtı vermek için bu defa da sizler için sektörleri ve o sektörlerde en fazla açık bulunan pozisyonları sıralıyoruz.
- Tekstil: Satış Temsilcisi, makine ustası, üretim şefi, üretim elemanı
- Sağlık-Tıp: Hemşire, işyeri hekimi, ebe
- Gıda: Gıda Mühendisi, gıda teknisyeni, tekniker, üretim elemanı
- Turizm-Otelcilik: Garson, resepsiyonist, kat görevlisi, barmen, temizlik elemanı
- Yapı-İnşaat: İnşaat Mühendisi, İnşaat Teknikeri veya teknisyeni, mimar, inşaat şefi
- Hizmet: Müşteri Hizmetleri Görevlisi, Çağrı Merkezi Elemanı, Satış Elemanı, Tanıtım Elemanı
- Eğitim: İngilizce Öğretmeni, Fizik Öğretmeni, Branş Öğretmenleri ve Anasınıfı Öğretmeni
- Üretim-İmalat: Üretim Sorumlusu, üretim işçisi, beden işçisi
- Perakende: Satış Danışmanı, Kasiyer, mağaza görevlisi, mağaza sorumlusu
- Bilişim: Yazılım Uzmanı, web tasarım elemanı, grafiker, SEO Uzmanı
En Çok Aranan 10 Meslek
Gelelim kalifiyeli, tecrübeli ve nitelikli eleman bulmakta sıkıntı yaşayan sektörlerimize. En çok eleman arayan sektörler içerisinde nitelikli eleman arayan sektörler için öne çıkan iş pozisyonlarını da şu şekilde sıralamamız mümkün:
- Üretim Operatörü,
- Kol işçisi/Gündelik işçi,
- Satış Temsilcisi,
- Restoran ve Otel Personeli,
- Sekreter/İdari asistan,
- Mühendis,
- Teknisyen,
- Mekanik İşçisi,
- Yönetici/İdareci ve Zanaatkarlar.
Prestiji Kaybolmayan ve İtibar Kazandıran Meslekler
Hangi sektörler en çok eleman arıyor sorusuna yanıt verdiğimiz yazımızı Türkiye’de prestiji en yüksek olan 20 meslek sıralaması ile bitirelim. Ve işte karşınızda TÜBİTAK tarafından desteklenen ”Türkiye’de Çalışma Yaşamı ve Mesleklerin İtibarı” konulu araştırmaya göre Türkiye’de itibarı en yüksek olan 20 meslek :
- -Tıp Doktoru,
- -Üniversite Profesörü,
- -Hakim,
- -Öğretmen,
- -Diş Hekimi
- -General,
- Vali,
- -Yüzbaşı,
- -Büyükelçi,
- -Mimar
- -Eczacı,
- -Psikolog,
- -inşaat mühendisi.
- -Kamu genel müdür,
- -Elektrik mühendisi,
- -Avukat,
- -Üniversite araştırma görevlisi.
- -Belediye başkanı,
- -İnşaat mühendisi ve astsubay.