
Hangi Motor Türlerine Tüp Takılır? Hangisine Takılmaz?
Otomobil dünyasında benzinli araçlara lpg takviyesi yapılmaktadır. Dizel araçlara ve elektrikli araçlara lpg takviyesi yapılmamaktadır. Lpg sistemi bulunmayan araçlara bu sistemi uygulamak isteyenlerin en çok merak ettikleri konu ‘aracın lpg uyumu’ dur. Hangi arabaya tüp takılır? sorusu araç alacak kişilerin en çok merak ettiği konudur.
Turbo ve Sübap Yapısı Önemli Bir Konudur
1- Alışımlı subap sistemi bulunan araçlarda subaplar değiştirilmektedir. Alışımlı subaplar yerine çelik sübap takılmaktadır. Bu değişim sağlanamıyorsa benzinle sübap soğutma işlemi gerçekleştirilmektedir. Örn: Chevrolet Cruze. Bu araç için landirenzo sistemi tavsiye edilmektedir.
2- Wolkwagen grubu ve KIA grubu lpg konusunda verimi düşük modellerdir. GDI, FSI ve TSI motor sistemleri LPG’de verimsizdir.
3- Turbolu araçlarda lpg uyum sorunu olmasına karşılır 0.9 Motor özelliğine sahip Clio marka araçlar da uyum sorunuyla karşılanmıyor.

4- Sıvı sistem LPG TSI ve FSI motorlarda istenilen verimi sağlıyor.
5- Mercedes Kompressor modellerinde Prins veya BRC sistemi sorun çıkarmamaktadır.
6- Toyota, Honda ve Opel’de LPG uyum sorunu yaşanmamaktadır.
7- Rus araçlarında Lada Vega’da LPG uyum problemi yaşanmaktadır. Samara’da da uyum problemi yoktur. Doğan, Şahin, Serçe, Kartal gibi yerli araçlarda da uyum sorunu yaşanmıyor.
Hangi Araçlara LPG Takılmamaktadır
Karbüratörlü, enjeksiyonlu ve turbo özelliğe sahip birçok araca lpg takılmaktadır. Karbüratörlü eski araçlarla uyumlu olan LPG, 2000’li yıllarda piyasaya çıkan enjeksiyonlu motorlarla uyumlu olacak şekilde geliştirildir. 2014 yılından sonra turbo motorlar için yeni nesil LPG sistemi geliştirildi.
Japon Honda ve Toyota LPG uyumunda ilk sırada yer almaktadır. Enjeksiyonlu araçlar LPG uyumunda ilk sırayı almaktadır.
Turbo motorlarda iki türlü LPG sistemi uygulanmaktadır. Bunların dışında LPG sistemi uygulanmamaktadır.
1- LDI, likit direkt injeksiyon.
2- SDI, sıralı direkt injeksiyon.
Likit Direkt İnjeksiyon
Benzinli kategorisinde de yukarıda belirttiğimiz gibi turba, injeksiyon ve karbüratör sınıfındaki araçlara LPG takılmaktadır. Tüp takılmayan arabalar dizel ve elektrikli araçlardır.

LDI yani sıvı injeksiyon sistemi diğerlerinden farklı çalışıyor. Bu sistemde silindirlere sıvı LPG direkt olarak enjekte ediliyor. Yanma odasında alev alan LPG pistonları harekete geçiriyor. Sıvı Lpg sistemi, benzin sistemi ile aynı özelliklere sahiptir. 120 bar basınçla sıvı haldeki lpg püskürtülüyor ve bu püskürtme sonucunda pistonları harekete geçirecek ateşleme işlemi gerçekleşiyor. LPG pompası yakıtı direkt olarak motora gönderir.
Turbo motorlarda uygun regilatörün seçimi önemlidir. Bu regilatör yazılımla LPG’ye tanıtılır. Kia Sportage turbo benzinli gdı, Wolswogen Audi tsı ve Ford Ecoboost bu kategoride örnek olarak gösterilebilir.
Sıralı Sistem
Bu sistemin özelliği atmosferik olmasıdır. Enjektörler 1,2 bar basınçla gaz püskürtür. Bu sistemde önce benzin sistemi devreye girer. Motoru ısıtan sistem otomatik lpg’ye geçer. Bu geçiş enjektörlerin soğumasında etkili rol oynar. Sıralı sistem, LDI sisteme göre daha az yakıt harcar. Yaklaşık olarak % 30 yakıt tasarrufu sağlayan bu sistem, araç satışında da fiyatı belirleyen unsurlar içerisinde yer almaktadır.