İnternet hayatımızın her alanını şekillendiren bir platform. Günlük ve iş hayatımızda vazgeçilemeyecek kadar önemli bir yeri olan internet, bizlere o kadar çok imkan sunuyor ki. Bunlardan biri de ticaret. Yani alım satım yapmak. İnternetten satış yapabileceğiniz siteler hakkında sizlere öneri sunmadan önce ikinci el yada sıfır ürünlerin satıldığı online satış siteleri nasıl çalışır biraz bundan söz etmekte yarar var.
İnternetten satış nasıl yapılıyor?
İnternetten satış siteleri dükkân mantığı ile çalışıyor. Yani bu siteler üzerinden siz bir dükkan kiralamış oluyorsunuz. Gerçek hayatta bir ürünü piyasa şartlarında satışını yapmak için nasıl ki bir dükkâna ihtiyacınız var ise, sanal ortamda e-ticarette de aynı mantık işliyor. Yalnız buradaki dükkânınız da İnternetten olduğu için sanal bir dükkân. İnternetten satış yapabileceğiniz siteler sizlere kendi siteleri üzerinden dükkân açma imkânı sunuyor. Siz de onlara ödediğiniz belli bir ücretin karşılığında açmış olduğunuz bu dükkânda ürünlerinizi satışa sunarak daha az masraf ile para kazanma şansı elde etmiş oluyorsunuz.
Satış Üzerinden Komisyon Almak
İnternetten satış yapabileceğiniz siteler içerisinde bazıları da dükkân kirası ile birlikte sattığınız ürün başına sizden belli bir yüzde ile kesinti yaparak işlem yapar. Sanalpazar, gittigidiyor.com, hepsiburada.com bu sitelerden bazılarıdır.Diyelim ki 100 liralık bir ürün sattınız ve satışı yaptığınız site yüzde 5 komisyon alıyor. Bu durumda o üründen 5 TL site kazanır. Karınızın bölünmesini ve dükkân için ücret ödenmesini istemeden satış yapacaksanız, elinizdeki tek seçenek kendi internet sitenizi oluşturmak. Ancak bunun için de site kurulumu, açma, domain ve sunucu ücretlerini de göze almalısınız.
Hangi Sitelerden Satış Yapabilirsiniz?
Gelelim İnternetten satış yapabileceğiniz siteler için önerilerimize:
1Gittigidiyor.com:
Türkiye’nin en büyük e-ticaret ve satış sitesi olan Gittigidiyor.com, kuşkusuz hepimiz tarafından yakından bilinen bir site. Sitede satış yapabilmek için sizden istenen ilk kıstas vergi levhasıdır. Türkiye’de kanunen şahsi eşyalar dışında ürün satışı yapmak ve bunun üzerinden para kazanmak vergiye tabi olduğundan bir şahıs firması niteliğinde olmak gerekir. Site de bu kıstası baz alarak kayıt esnasında sizden vergi levhanızı istiyor. Bu aşamalardan geçtikten sonra site üzerinden dükkân açarak dilediğiniz ürünün satışına başlayarak kazanç elde edebilirsiniz.
2Hepsiburada.com:
Hepsiburada.com da Türkiye’de online alışverişte en önde gelen sitelerden biridir. Bu sitede de dükkan açmak ve ticari kazanç sağlamak için vergi levhanız olması gerekiyor. A’dan z’ye aklınıza gelebilecek her türlü ürünün satışa sunulduğu site üzerinden siz de gerekli şartları taşımanız durumunda rahatlıkla satış yapabilirsiniz.
3Sonteklif.com:
İnternetten satış siteleri içerisinde yer alan sitelerden biri de sonteklif.com. Sıfır ve ikinci el ürünlerin satışının yapıldığı site üzerinde dükkan açarak ürünlerinizi pazarlayabilirsiniz. İlk ürün listelemesinin ücretsiz yapıldığı sitede, satış sonrası ilk iş gününde kazancınız hesabınıza aktarılır. Site ürün başına yüzde 7’lik bir komisyon ile size dükkan açma şansı tanıyor.
4Sanalpazar:
Sanalpazar da İnternetten satış yapabileceğiniz siteler kategorisinde en fazla tercih edilenlerden biridir. Gittigidiyor sitesi ile aynı konseptte çalışan sitenin en büyük avantajı ise sizden vergi levhası istememesidir. Ürün listelemesinde herhangi bir ücretin ödenmediği sitede ürün başına yüzde 5 oranında bir komisyon ödenir. Eğer dükkanınızın ilk sayfada en üst sıralarda görünmesini isterseniz bunun için de düşük bir ücret ödemeniz gerekiyor. Sanalpazar’da üyelik oluşturma ve dükkan açmak ise ücretsiz.
5N11.com:
E-ticaret denildiğinde son dönemlerde akla ilk gelen satış sitelerinden biridir. Diğer İnternetten satış yapabileceğiniz siteler arasında daha yeni bir platform olmasına rağmen güvenilir alışverişi ile beğeni kazanan sitede, üyelik açmak ve ürün listelemek ücretsiz. Satış yapılan her ürün başına belli bir komisyon ile çalışılan bir satış sitesi. Ürün çeşitliliğindeki zenginlik nedeniyle online alışverişte en çok tercih edilen sitelerin başında geliyor.
6Yenicarsım.com:
Yeni Çarşım da son dönemlerde dikkatleri üzerine çeken bir internetten satış sitesidir. Elektronik konusunda öne çıkan ve Hürriyet bünyesinde açılan bir site olan Yeni Çarşım’da dükkan bedeli biraz fazla bir tutarda. XML desteği ve reklam çalışmaları ile özellikle de markaya değer katma konusunda oldukça başarılıdırlar.
7Sahibinden.com:
Sahibinden.com Türkiye’de en eski ve en köklü ürün satışının yapıldığı sitedir. Sitede üyelik açarak anında ekstra hiçbir ücret ödemeden ürünlerinizin satışını yapabilirsiniz. Dükkan açmadan da satış yapabileceğiniz sitede size önerimiz Get sistemine dahil olmanız. Bu sistem sayesinde ürünlerinizi Sahibinden güvencesi ile taksitli olarak satışa sunabilirsiniz. Böylece ürünlerinize ve size olan güven artar, çok daha fazla ürünü daha zahmetsiz şekilde satabilirsiniz. Ödemeleri site tarafından alırsınız. Tabi yüzde 7’lik komisyonu da göze almanız gerekecek.
8Sosyal Medya Hesapları
İnternetten satış sitesi listemizin son sırasında yer alan sitemiz ise sosyal medya hesaplarınız! Evet yanlış duymadınız. Shopier sitesi/uygulaması, sosyal medya hesaplarınız üzerinden ürünlerinizin satışını sağlayacak bir sipariş ve ödeme otomosyonu sağlar. Sosyal medya hesaplarınızdan paylaştığınız ürünü alıcılar Shopier ile tek tıkla alırlar. Shopier aracılığında Sosyal medya hesaplarınızda paylaştığınız her gönderi bir ürün olarak listelenir ve satış için sergilenir. İnstagram’da satış yapmayı düşünenlerdenseniz;
İnstagramda ne satabilirim ve instagramda satış yapmak başlıklı yazılarımız sizelere yardımcı olacaktır.
9Letgo
Özellikle ikinci el ürünlerinizi bir telefon uygulamasıyla kolayca satabileceğiniz bir site. Sitede sattığınız ürünleri elden teslim etmek zorundasınız çünkü sitede kartla ödeme sistemi bulunmamakta.
10Dolap
İkinci el kıyafetlerinizi ve aksesuarlarınızı satabileceğiniz son zamanlarda bayanlar tarafından çokça kullanılan bir site. İkinci el kıyafet satmayı düşünüyorsanız bu siteyi incelemenizi tavsiye ederiz.
İnternetten satış yapabileceğiniz siteler konusunda verdiğimiz bu bilgileri destekleyici olacağını düşündüğümüz için internette ne satabilirim başlıklı yazımıza da göz atmanızı öneririz.
Geleceğin satış platformu E-Ticaret siteleridir. Fakat bu tarz sitelerin komisyon oranları oldukça yüksek.Buradan satın alanan kişiler piyasa fiyatından en az %10 daha fazla ücret ödemektedir.
Gayet başarılı bir blog yazısı olmuş. Teşekkürler.
Faydalı bir makale olmuş teşekkür ederim. Çok işime yaradı. Ek olarak geçen gün keşfettiğim Cosmedrome diye bir site var. Onu da ekleyebilirsiniz. Hem uluslararası hem de ücretsiz.
FAYDALI BİR MAKALE.. BİLGİLENDİRME İÇİN TEŞEKKÜRLER
merhaba bu sitelerin arasında yeni çarşım çok dikkatımı cekti bide komısyonları yuksek galiba gittigidiyor ve hepsi burada’nın zaten bıde xml ve entegrasyon durumları var gitti gidiyorum toplu urun yuklerken saatlerce surdugunu bılıyorum hepsi buradanın cache bellek sorunu oludunu tabı bı saatte bu sorundan toparlanıyor.
cermiş[email protected]
merhaba daha öncede mesaj atmıştım ahşap hobiyle ilgileniyorum onun için görüşmüştük proje 2 3 ay ertelendi şimdi ben başka bir şey için yardım istiyecektim sorunu nasıl çözeceğimi bilmiyorum bir sosyal sorumluluk yarışması için bir proje sunacam bende ahşap hobiden anlayan birisi olarak el emeği ürünlerin satılacağı bir site kurmak istiyoruma ama burada başkalarının ürünü satacağım kanunen şöyle bir şey varya sahibinden ya da başka bir sitede bir şey satarsan maliye peşimize düşebilir ben bu insanları düşünerek şahıs şirketi felan açmak zorunda kalmadan bunu nasıl başaracağım aklıma iki çözüm geliyor siteye gelen ürüleri almış gibi yapıp tek bir faturadan satış yapmak diğeriyse siteye üye alacam ekledikleri ürünler onaylandıktan sonra satışa sunacaklar peki nasıl olacak e fatura olayı felan varmış acaba bize ve bu insanlara ceza gelir mi nasıl bir çözüm bulmalıyım.