Kosgeb desteklerine başvuru yapmayı düşünüyorsanız size KOSGEB personelinin kaleminden tüm püf noktaları içeren bir yazı hazırladık buyrun okuyalım…

KOSGEB açılımı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlı olan Bilim Sanayi ve Teknoloji bakanlığının bir teşkilatı olan bir birimdir. Adından da anlaşılacağı gibi ana amacı küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek, bu işletmelere ar-ge desteği sağlamak ve rekabet seviyelerini artırmaları için gerekli olan maddi ve ar-ge desteğini sağladığı gibi hayata geçirilememiş projeleri de destekleyerek projenin kazandırılmasını sağlamak, ülke ekonomisine ve istihdamına katkı bulunmaktadır.

1. Aşama

Kosgeb ve işletmeniz hakkında temel bilgiler;
Bu programların birine başvuruda bulunabilmek için Kosgeb’in belirlediği iş alanlarından birinde faaliyet göstermeniz gerekmektedir. Bunun için öncelikle bir şirketinizin olması gereklidir. Öncelikle şirketiniz yoksa bir şirket kurmanız gereklidir. Bunun için hiç bilgi sahibi değilseniz Kosgeb bünyesinde verilen girişimcilik eğitimine gitmeli ve bir şirket kurmak, Kosgeb’e başvuru yapmak konularında verilen eğitimleri almanız gereklidir. Verilen eğitimler sonrasında kendi adınıza tescilli bir şirket kurarak, ilgili ticaret odasına şirketin kuruluş belgesini tescil ettirip bu belge ile Kosgeb veri tabanına kayıt yapmanız gerekir.

kosgeb basvurusu
Kosgebe başvuru nasıl yapılır

Burada dikkat edeceğiniz nokta kurduğunuz şirketin faaliyet gösterdiği alan olacaktır. Çünkü Kosgeb; imalat, inşaat, madencilik, taş ocakçılığı, elektrik, buhar ve gaz üretim ve temini, su kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri, motorlu kara taşıtları bakım ve onarımı, ulaştırma ve ticaret, konaklama ve yiyecek hizmetleri, bilgi, bilişim ve hizmet transferleri, mesleki faaliyetler, idari ve destek hizmetleri alanlarında destek vermekte bu alanların dışında faaliyet gösteren şirketlere olumsuz cevap vermektedir.

Kosgeb başvuruda bulunanlara;

  • Kobi proje destek programı
  • Tematik destek programı
  • İş birliği ve güç birliği destek programı
  • Ar-ge
  • İnovasyon ve endüstriyel uygulama destek programı
  • Girişimcilik proje destek program
  • Kredi faiz desteği, programlarına destekler vermekte ve işletmelerin geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır.

Kosgeb veri tabanına  https://kosgeb.gov.tr/Pages/UI/b.aspx?ref=1 adresinden kayıt yaptıktan sonra şirketinizin kobi olduğunu belgeleyen kobi beyannamesini doldurmanız gereklidir.

Kobi Türleri Nelerdir?

Micro kobiler, toplam çalışan sayısı 10 dan az olan ve yıllık net girdisi 1.milyon  TL nin altında olan işletmelerdir.
Küçül kobiler, çalışan sayısı 50 den az ve yıllık net girdisi 8 milyondan az olan işletmelerdir.
Orta kobiler ise, Çalışan sayısı 250 den az ve yılık net girdisi 40 milyondan az olan işletmelerdir. Başvurduğunuz kobi sınıfı değiştiğinde geçiş yaptığınız kobi sınıfı için ilgili destek programına yeniden başvuru yapmalısınız.

Kobi beyannamesini kobi sınıflarına göre doldurduktan sonra Kosgeb uzmanları tarafından belge incelenerek sisteme kobi olarak kaydedilirsiniz.  Kobi olarak sisteme kaydınızın yapılmasından sonra istediğiniz destek programına başvuru yapabilir veya sadece ar-ge desteği almak içinde başvuru yapabilirsiniz.

2. Aşama;

Kosgeb’e başvuru nasıl yapılır ?

 

kosgeb destekleri
Kosgeb destekleri başvuru işlemleri

Kobi olarak kaydınızı yaptığınız kobi sistemi üzerinden kobi başvuru formunu doldurup çıktısını almanız gereklidir. Aldığınız bu formun yanına Kosgeb kobi başvurusu iş planı dosyasını doldurup eklemeniz gerekir. İş planı hazırlarken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir. Maliyet belirtirken, projede çalışacak personel, makine-teçhizat, ham madde ve malzeme giderleri, hizmet alımı, yazılım, vb. giderler yer almaktadır. Bunun dışında gösterilen maliyetlerin üzeri çizilerek kabul edilmeyecektir. Kosgeb gider olarak bu kalemleri kabul etmektedir. Ayrıca Proje kapsamında sunulacak olan makine-teçhizat, ham madde ve malzeme giderlerinin Kosgeb tarafından verilen desteğin  ’unu aşamaz. Benzer durum personel ve yazılım giderleri içinde vardır. Personel, yazılım, hizmet ve diğer gider gruplarından  her biri için toplam destek miktarının %40’ını geçemez. Ayrıca iş tanımı yaparken Kosgeb uzmanlarının özen gösterdiği ve üzerine titizlendikleri bir diğer nokta da onay verilecek projenin ülkeye sunacağı katkılar noktasıdır.

 

Bu konuda özellikle;

Projenin istihdam artırıcı olmasına, ihracat artırıcı olmasına, pazar payı artırmasına, verimli olup ekonomiye katkı sağlamasına, maliyet düşürücü planlar içermesine, kapasite artırıcı, ürün/hizmet kalitesi yükseltecek, yerel ve bölgesel gelişim düzeyine katkı sağlayacak olmasına, kaynakların etkin kullanılmasının ön görülmesine yönelik projelere onay vermektedirler.
Kosgebdestek başvuru için hazırlayacağınız iş planında yer alan maliyet tablosuna ve iş fikrine, geliştirilecek olan işin sağlayacağı katkılara çok dikkat etmelisiniz. Bu konuları göz önünde bulundurarak hazırlayacağınız iş planı dosyanız ve başvuru formunuz ile birlikte Kosgeb’e giderek bizzat başvuru yapmalısınız. Başvurunuzdan sonra Kosgeb uzmanlarınca incelenecek olan dosyanıza desteklenebilir veya geliştirilmeye ihtiyacı var şeklinde cevap verilecektir.  Ön değerlendirmeden ”desteknelebilir” cevabı alırsanız dosyanızı size iade edip esas değerlendirme için birkaç ip ucu vererek yeniden şekillendirmenizi isteyeceklerdir.  Burada size projenizin iyi olduğu ancak esas değerlendirme komisyonunun sorabileceği veya eksik gördüğü noktaları iş planınızda belirtmenizin sizin için daha sağlıklı bir sonuç doğuracağı söylenmektedir. Böyle bir durumda dosyanızı bir uzman ile birlikte veya danışmanlık hizmeti veren tecrübeli bir firma ile birlikte tekrar gözden geçirmenizde fayda olacaktır.

Kosgeb basvuruları
KOSGEB teşviklerine başvuru nasıl yapılır

Eğer ön değerlendirmeden geliştirilmeye ihtiyacı var sonucu çıkarsa bu sizin iş planınızı iyi hazırlamadığınız, iş  fikrinizin benzerinin olduğu, daha önce benzer bir iş fikrinin hayat geçirildiği için sizin üzerine bir şeyler katmanız ve katma değer  kazandırmanız gerektiği anlamına gelmektedir. Böyle bir durumda araştırmalarınıza devam ederek iş fikrinizi geliştirmeli, iş planı dosyanızı daha iyi ve özenli olarak hazırlamalısınız. Hazırladığınız bu dosya ile her zaman Kosgeb’e başvuruda buluna bilirsiniz. Bunun için bir zaman sınırlaması yoktur.
Kosgeb esas değerlendirme heyetinden da onay alan dosyanız artık hayata geçirilme aşamasına gelmiştir. Burada Kosgeb size alacağınız desteğim % 40 ını banka aracılığı ile peşin olarak ödeyecektir. Geri  kalan para ise aylık ve üç aylık Kosgeb uzmanları ile yapacağınız değerlendirme toplantıları ile oluşturulacak raporlar doğrultusunda size kullandırılacaktır.  Bankada ki para bloke haldedir. Sizin yapacağınız harcamaları faturalandırmanıza ve geliştirdiğiniz ürün veya hizmetin gösterdiği gelişime göre ve uzmanlarca hazırlanan raporlar doğrultusunda harcamanıza izin verilecektir.

Bu aşamadan sonra 2 yıl süreniz olacaktır. 24 ay sonra veya bu süre tamamlanmadan tekrar Kosgeb’e başvuruda bulunarak destek almak isteyebileceğiniz gibi mevcut ürününüz ile ilgili destek ve ar-ge başvurusunda bulunabilirsiniz. Kosgeb’e aynı süre içinde 3 farklı konu ile ilgili başvuru yapabilirsiniz. Size, destek aldığınız süre içerisinde ürün veya hizmet ile ilgili üretim yapılmasının yanında geliştirilmesi için destek programına başvurmanızı önerebilir. Benzer durumlarda Kosgeb size destek vermekten çekinmemekte ve aylık değerlendirme toplantılarının sonucuna göre daha yüksek meblağlarda destekler sunmaktadır.
Umarım dışa bağımlı olduğumuz ve işsizliğin çok fazla olduğu günümüzde, iş fikriniz ve projenizleKosgeb destek programlarından yararlanabilir ve düşlerinizi gerçeğe dönüştürürsünüz. Bu sayede ülke ekonomisine, katma değerine ve istihdamına katkı sağlamış olursunuz.

Devletin sağladığı diğer Hibe,Teşvik,Destek ve Yardımlar için tıklayınız

Önceki İçerikTelefonunuzun Dinlendiğini Nasıl Anlarsınız ?
Sonraki İçerikEuro / Dolar Yorumları

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz