
Spor salonu açmaya mı karar verdiniz? Biliyorsunuz ki spor salonuna gitmek günümüzde popüler olan bir etkinlik olmaya başladı. Bunun nedeni obeziteyle mücadelenin artması insanların sağlıklı ve düzgün bir vücuda kavuşmak istemeleridir. İnsanların bu istekleri doğrultusunda gün geçtikçe spor ve vücut geliştirme salonları açılmaktadır. Sizde bu rekabetten faydalanarak spor salonu açmaya karar verdiniz ve ne yapılması gerektiğini bilmiyorsanız doğru yerdesiniz demektir.
Spor Salonu Açma Maliyeti Ne Kadardır ?
Spor salonunun maliyeti tutacağınız yere göre değişmektedir. Küçük bir yere açacaksanız az sayıda spor aleti alacağınız için maliyetinizde düşük olacaktır ayrıca alacağınız aletlerin ikinci el olmasıda maliyetinizi az da olsa düşürecektir. Spor salonunda mutlaka bulundurmanız gerekenleri hesaba katarak kaba taslak bir hesap yaparsak, Bir kısmını vücut geliştirme ye ayırıp bir kısmını da kardio olarak açacağımızı düşünürsek; Normal bir içecek dolabı, Duşluklar( sıcak su olmalı), iç tasarım ( gerekiyorsa boya badana vs.) ve bunun içine spor aletlerini de katarsak 40-50 bin TL yi gözden çıkarmanız gerekecektir. Büyük bir spor salonu açacaksanız aletlerin sayısı da buna göre artacaktır. Büyük bir yerde çalışan sayısıda ve bunun yanında elektrik su gibi masrafların artacağından 100-150 bin TL ye malolacağını düşünebiliriz. Eğer yeterli maliyetim yok diyorsanız bu konuda devletin verdiği teşvikleri araştırmanızı tavsiye ederim spor alanında devletin verdiği teşvik şartları için https://goo.gl/OZgAMr linkteki yazımızı inceleyebilirsiniz.
[related-post id=”1225″]
Spor salonuna franchising yöntemi ile de sahip olabilirsiniz. Bu spor salonu için maliyetinizin azalmasını sağlayacaktır. Franchising yönteminde sadece işletme ücreti ve isim hakkı ücreti alınmaktadır. Bu sayede hiç hafanızı ağrıtmadan bir spor salonu sahibi olabilirsiniz ama siz yinede hesabınızı iyi yapın…
Yukarda belirttiklerimize alternatif olarak İşletmesini devreden birini bulabilirseniz maliyetizi aşağıya çekebilir elinizde kalan sermaye ile reklam ve profesyonel hocalara yük sek maaş vererek spor salonunuzun daha hızlı gelişmesini sağlayabilirsiniz. Spor salonunuzun tercih edilir olması işlevinizin çok olmasına bağlıdır.
Açmayı düşündüğünüz mekanda spor salonunun popülerliğini etkileyecektir. Küçük, nezih ama ferah bir yer size kazanç sağlayabileceği gibi Büyük ama ilgisini çekmeyen bodrum katında bir yer olması size düşündüğünüz kazancı sağlamayabilir. Seçeceğiniz yerin özellikleri spor salonunun tutulmasında büyük önem sağlamakta.
Spor Salonunda Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir ?

Spor salonunun özelliklerinin iyi olması insanların tercih etmesini sağlayacaktır. Ferah, motive edici, gerekli ihtiyaçların karşılanabildiği ( vitamin bar gibi) yerler her zaman tercih edilir. Spor salonunda bulunan makine ve aletlerin bakımlarının zamanında yapılıyor olması da önemlidir. Spor salonuun temiz, düzenli, motive edici olması gereklidir. Bunların dışında spor salonu açmak için yönetmelikle belirlenen belli şartları vardır;
[related-post id=”4978″]
- Spor salonunun yuksekliği en az 2.40 m olmalı
- Havalandırma icin 2 adet 50’ lik aspirator veya klima sistemi olmalı
- Salonun yoğun oldugu saatlerde anlaşmali doktor veya sağlık memuru bulundurulması
- En az 2 duş, 1 adet tuvalet bulunması
- 1 adet soyunma odasi ( 3×5 m )
- 1 adet bekleme ve dinlenme yeri ( 3×2 m )
- 1 adet müracaat yeri ( 1×1,5 m )
- Soyunma odasında yeteri kadar soyunma dolabı bulundurulması
- Devamli sıcak ve soğuk su bulundurulması
- Salon içindeki ısının 18 derece’ den asağı düşmemesi
- Salonda Vucut Gelistirme ve Fitness Federasyonundan onaylı antrenör bulundurulmasi şarttır.
- Salonda, Bayanlar ile Erkek seanslari ayni saatte olduğu taktirde müstakil şekilde ayrı olarak 1 soyunma odasi, 1 duş ve 1 tuvalet bulundurulması şarttır.
- Antrenman salonu zemininin ozellikleri; Karo, Seramik, Halifleks, PVC türü veya ahşap tipi yer döşemesi olması gerekir
- Antrenman çalışma sahası dışındaki yerler; karo seramik veya benzeri türü malzemeyle döşenmesi gerekir
- Ayna salonda Fitness faaliyetini yapacaklar; Fitness bolumu icin ( Cardio ve Streching icin ) en az 25 m2 uygun bir alan olmasi gerekir ( m2 yogunluga gore degisebilir ). Bu alan PVC kaplama olacak, yeteri kadar jimnastik minderi bulundurulacaktır
Spor Salonunda Olması Gereken Aletler

1) Çeşitli Kardiyo Aletleri (Koşu bandı, Bisiklet, Kürek )
2) Serbest Ağırlık Ekipmanları ( dambıl, barbell, ağırlık plakaları, halterler )
3) Sehbada kullanabileceğiniz denge topu, barfiks demirleri, dipping bar
4) Makineler ( Tek bölge ya da pek çok kas grubunu çalıştıran )
5) Aksesuarlar ( Ağırlık eldiveni, bacak ağırlıkları, bacak kemerleri, bilek bantları )
Spor Salonu Açmak İçin Gerekli Belgeler

Bir iş yeri açtığınız için iş yerinin kaydını gerekli yerlere yapmış olmanız önemlidir. Bununla alakalı detaylı bilgiyi https://goo.gl/mguiwZ bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra spor salonu için özel olarak istenen diğer belgeleri sıralayalım.
- Salonun adı ve adresi ile uygulanacak spor dallarını belirten dilekçe
- Gençlik ve Spor il Müdürlüğü’nden alınacak 2. derece antrenörlük belgesi
- Tesisin mimar onaylı 1/100 ölçekli vaziyet planı
- Faaliyette bulunulacak her spor dalının çalıştırıcısına ait antrenör, masör veya diğer eğiticilerle yapılan bir yıllık sözleşmenin ilgili federasyon veya il müdürlüğünden tasdikli sureti
- Spor salonuyla anlaşmalı bir doktor, sağlık memuru veya klinik sözleşmesi
- İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan denetim ve onay raporları
Daha çok iş fikri için tıklayın