İşyeri Nasıl Açılır ? | İşletme Kurma Aşamaları Nelerdir ?

1
isyeri acma
İşyeri nasıl açılır

İş yeri açmak hakkında herşeyi bulacağınız bu yazıda, iş yeri açma hayali olan her insan için en faydalı bilgileri vereceğiz. Öncelikle iş yeri nasıl açılır bundan bahsedelim. İş yeri açmak için nasıl bir iş yapacağınıza karar vermiş olmanız gerekir eğer hâlâ ne iş yapacağınıza karar vermediyseniz buradan fikir edinebilirsiniz https://piyasaanketi.com/category/is-fikirleri/  Yapılmış planlar her zaman bu yolda emin adımlarda ilerlemenizi sağlayacaktır. İş yeri için harcayacağınız miktarı hesaplamanız olumsuzluklarla karşı karşıya kaldığınızda baş edebilmenizde yardımcı olur.

Açacağınız iş yerinin işinize uygun olması gereklidir. Kafe açacaksanız kriterleri uygun olan bir yer araştırmalısınız ki ileride sorunlarla karşılaşmayın.

Bunun için  bulunduğunuz yerin belediyesine başvurabilir, iş yeri kaç metre kare olmalı, kaç odası olmalı, hijyen ve temizlik açısından nasıl olmalıdır vb. bilgileri edinebilirsiniz. Şimdi size iş yeri açmanız için yapmanız gerekenlerden bahsedelim.

 

İş Yeri Açmak İçin Yapılması Gerekenler

isyeri nasil acilir
İşyeri kurmak için neler yapılmalıdır

1) İlk olarak sermaye bulmanız gereklidir. Sermaye tutacağınız yerin kirasını ve içine alacağınız eşyaları karşılamanızı sağlar. Peki elinizde gerekli sermaye yoksa ne yapmalısınız. Gelin bunlara bakalım.

  •  İş yerinizi bankadan alacağınız krediyle açabilirsiniz. Her bankanın kredi şartları farklı olmaktadır. Size en uygun olanını araştırıp bulmanız en iyisi olacaktır. TEB, İş bankası, Odeabank, İNG bank, Finansbank, Denizbank, HSBC gibi bankalar düşük faizli krediler verebilmektedir.
  • Aile ya da arkadaşlardan kredi alabilirsiniz ama sözleşme ya da senet imzalayıp iki taraflı güven sağlamalısınız.
    *İşinize ortak bulabilirsiniz bu sayede masraflar yarı yarıya azalabilir tabi ortak konusunda dikkatli olmayı ihmal etmeyin.
  • Devlet destekli faizsiz hibe kredileri verilmektedir. KOSGEB tarafından Genel Destek Programı kapsamında geri ödemeli ya da ödemesiz krediler verilmektedir. Detaylı bilgi için https://piyasaanketi.com/kosgeb-girisimcilere-50000-tl-hibe-destegi/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.
  • TKDK ( Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) dan bu alanla alakalı iş yeri açacaksanız kredi alabilmektesiniz.
  •  Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi tarafından kredi verilmektedir. Kooperatife kayıtlı olanlara verilen bu kredi için bazı belgeler ve kefil istenmektedir.

Sermayenizi bulduysanız sonra ne yapacağınıza bakalım;

işyeri kurma
İşletme kurmak için neler yapabilirim

2) İş yerinizi en uygun şekilde dizayn ederek işe başlayabilirsiniz. İş yerinizi kendi zevkinize göre ya da bir iç mimara danışarak döşetebilirsiniz. Bu sayede hoş bir mekan elde edebilirsiniz.
3) Sonra muhasebeci tutarak gelir-giderlerinizi, ödeyeceğiniz vergileri aylık olarak hesaplatmalısınız.
4)  İş yeri açmak için vergi dairesine dilekçe vermelisiniz. Vergi dairesinde İşe başlama formu alınır ve bu form iş yerini açacak kişi ve kişilerce imzalanır, muhasebeci düzenliyorsa muhasebeci tarafından imzalanır. Bu formun ekinde ise;

  • Noter onaylı imza sirküleri
  • Onaylı nüfus cüzdanı sureti
  •  Mükellefin vergi dairesine bizzat başvurması halinde nüfus cüzdanının fotokopisi müdür yardımcısı, şef veya görevlendirilecek bir memur tarafından aslı ile karşılaştırılarak “Aslının Aynıdır” şeklinde tasdik edilir.
  •  İkametgah ilmühaberi muhtarlıktan, kira kontratı ( kira ise) veya tapu fotokopisi ( kendinize ait ise), belgeler  tamamlandıktan  sonra  yoklama memuru verilen bilgileri  denetler ve doğruluğu onaylandıktan sonra  vergi levhası alınır.
  •  Fatura ve irsaliye bastırılır.

5) Yazar kasa almalısınız. Yazar kasayı vergi dairesinde işletmelisiniz.
6) Sonra bulunduğunuz yerin belediyesine iş yeri açtığınıza dair dilekçe vermelisiniz. Dilekçeyle beraber götürelecek belgeler ise;
* 2 adet vesikalık fotoğraf
*ticaret sicil kaydı fotokopisi
*kimlik fotokopisi
*vergi levhası kopyası
7) Belediyeden Ticaret ve Esnaf odalarına kayıt olmanız ve Bağkur’lu olmanız istenmektedir. Bunları evraklarını da götürmeniz gereklidir.
8) Dilekçeyi verdikten ve dilekçe kontrol edildikten sonra zabıta iş yerinizi incelemeye gelir. Bu incelemede iş yerinizin ve varsa reklam panonuzun kaç metrekare olduğunu ölçer.Buna göre ruhsat alacağınız tarihi verir. Belediyede işimiz ruhsatı alınca tamamlanır.
9) Bu işlemleri tamamladıktan sonra iş ilanı verip eleman arayabilir, iş yeriniz için gerekli istihdamı sağlayabilirsiniz.

ofis kurma
Ofis kurmak için ne yapabilirim

Son olarak işyerinizi açtınız her şey yolunda ve 2 sigortalı çalışanınız oldu 3. bir elemana daha ihtiyacınız var. Bu elemanı İŞKUR aracılığı ile İşbaşı eğitim programı ile alırsanız bu kişinin Asgari ücret tutarında 1 yıllık maaşını ve GSS sini İŞKUR tarafından sağlayabilirsiniz. Bu sayede ciddi bir tasarruf etmiş olursunuz. Detaylı bilgiyi linkteki adresimizde bulabilirsiniz https://goo.gl/tzLXzr

Önceki İçerikÇocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
Sonraki İçerikSpor Salonu Açmak Maliyeti ve Şartları

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz