Varant Nedir ve Varant ile Nasıl Para Kazanılır?

0
Varant
Varant nedir, nasıl işlem yapılır?

Finansal yatırımlara ilginiz varsa ve varant terimini duymuş ama tam olarak nasıl işlem yapacağınızı bilmiyorsanız şu an okumakta olduğunuz makaleyi sonuna kadar takip etmenizi öneririm. Çünkü bu makalede varant nedir ve varant ile nasıl para kazanılır? gibi sorularınıza cevap vereceğiz. Böylece yatırım stratejinizi oluştururken yeni bir enstrümanı daha portföyünüze ekleyebileceksiniz.

Varant Nedir?

Varant kelime anlamı olarak varlığa dayalı menkul kıymet demektir. Yatırımcıya dayanak olan varlığı belirli bir fiyattan alma ve satma hakkı tanıyan ve bunu belirli bir vade içerisinde sunan finansal bir enstrümandır.

Yatırımcılar Neden Varant Yatımını Tercih Ederler?

Sermayesi sınırlı olanlar ve ilgili varlığın sadece yükselişinden değil düşüşünden de para kazanmak amacını taşıyan yatırımcılar için varant önemli ve ucuz bir yatırım enstrümanıdır.

Varant İle Hangi Enstrümanlara Yatırım Yapılabilir?

Altın, döviz, petrol, borsa endeksleri (BİST, DAX v.b) bazı hisse senetleri (Akbank, Garanti, Halkbank, Tüpraş, Aselsan, ) v.b

Varant İhracatçıları Kimdir?

En büyük varant ihracatçıları Deutsche Bank x-market ve İşvarant dır. Bu sitelere giriş yapıp en uygun varantları inceleyebilir. Aynı zamanda varantlar konusunda detaylı bilgi ve online eğitimler alabilirsiniz.

Varant Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Varant nedir ve nasıl işlem yapılır
Varant ile para kazanma

Varant almaya karar veren yatırımcı varantın fiyatına ya da grafiğine göre değil ilgili varantın dayanak varlığı olan hisse senedi, altın veya döviz gibi enstrümanlardaki grafikler ve beklentilerine göre alım satım yapmaya karar vermeleri gerekir.

Örneğin/ Doları analiz eden ve düşüş göstereceğine kanaat getiren yatırımcı dolar satım varantı almalıdır. Satım varantı almak isteyen yatırımcı dolar satım varantlarını incelediğinde karşısına birçok varant çıkacak hangisini alacağına karar veremeyecektir. İşte bu noktada en uygun varantı seçmek için aşağıdaki ipuçlarına göre karar vermek önem arz etmektedir.

Varantta Vade:

Bütün varantların bir vadesi vardır ve vade sonunda genelde sıfırlanır. Bu sebeple vade bitimine kadar kar veya zararda da olsa varantı elimizden çıkarmalıyız. Her geçen gün varantın değeri bir miktar düşer. Bu sebeple varantlar içinde öncelikle en uzun vadeli varantı seçmemiz gerekiyor.

Varantta Bilbeniz Gereken Bazı Terimler

Delta: Kaldıraç oranı demektedir ve kaldıraç oranı en yüksek varantı seçmemiz önemlidir. Örneğin Dax endeksinin yükseleceğini öngörüyorsunuz buna istinaden bir alım varantı aldınız. Endex gerçektende beklediğiniz gibi yükseldi. Ama varantınızın fiyatı bu yükselişe beklediğiniz tepkiyi vermedi veya hiç tepki vermedi.

Böyle bir olayda muhtemelen deltası düşük yanlış bir varant seçtiniz demektir. Bu sebeple varant yatırımınızda seçeceğiniz varantın deltasının yüksek olması en önemli kurallardan biridir.

Makas Aralığı: Alım satım aralığındaki farkı ifade eder. Örnek Alış: 1.20 Satış: 1.25 gibi. Makas aralığı fazla olan varantlar dengesiz varantlardır ve uzak durulması gerekir. Bu sebeple makas aralığı en fazla 2 kademe olan varantları seçmenizi tavsiye ediyorum. Örnek/ Alış: 1.20 Satış:1.22 gibi.

Varant’ın Avantajları:

Yatırımcılar aşağıdaki sebeplerden ötürü varant yatırımına ilgi duymaktadır.

  1. Portföyünde bulunan hisse senedinin örneğin (Halkbank) kalabilecek ters bir pozisyondan korunmak amacıyla satım varantı alarak hedge etmek.
  2. Türkiye ‘de yatırım imkanı olmayan enstrümanlara yabancı borsalar gibi en az maliyetle yatırım yaparak para kazanmak
  3. Sadece bir enstrümanın yükselişinden değil aynı zamanda düşüşünden de para kazanmak.
  4. Küçük sermaye ile daha büyük paralar kazanmak

Varant’ın Dezavantajları:

  1. Vade sonunda sıfırlanması sonucu elinizdeki tüm varlık eriyeceğinden belirli bir vade olması en büyük devazantajdır. Bu sebeple en uzun vadeli varantı tercih ederek, vadesi bitmeden elden çıkarmalısınız.
  2. Delta yani oynaklığı düşük bir varantı seçmeniz dezavantajdır. Bu sebeple delta oranı yüksek varantı seçmeniz gerekir.

Öneriler:

Eğer varant yatırımı yapmaya karar verdiyseniz aşağıdaki önerilerimizi dikkate alınız.

  1. Her yatırım enstrümanında olduğu gibi varantlarda da başkalarının yorum ve beklentilerine göre işlem yapıp, yatırımınızı riske atmayın.
  2. Yeterli teknik bilgi ve donanıma sahip olmadan bu piyasaya girerseniz hüsrana uğrayabilirsiniz. Burada verdiğimiz bilgilerin daha detaylısına ulaşmak için yukarıda belirttiğimiz sitelere girip dokümanları ve eğitim videolarını inceleyin.
  3. Deneme işlemi açın bir varanttan binlerce almak yerine 1-2 tane alıp dayanak varlığın gidişinin varantı nasıl etkilediğini görün en azından doğru varant seçme kabiliyetini kazanana kadar.
  4. Değeri 1 kuruş, 2 kuruş olan varantlardan çok para kazanmak maçıyla binlerce almayın bu varantlar zaten vadesinin sonuna gelmiş olan çöp diye adlandırdığımız varantlardır. Size para kazandırmaz, uzak durun.

Sonuç Olarak

Varant nedir ve varant ile nasıl para kazanılır? Sorusuna cevap aradığımız bu makalede, varantın tanımına, varantı ihraç eden kurumlara, yatırımcıların neden varantları tercih etitiğine, varant seçilirken dikkat edilmesi gereken püf noktalara, varantın avantajları ve dezavantajları ile birlikte yatırım önerilerine değinerek, yatırımcıların bu çok avantajlı ama bir o kadarda riskli olan yatırım enstrümanını tanımasını ve portföylerine ekleyebileceklerini anlatmaya çalıştık.

Önemli Not: Burada verilen bilgiler yatırım tavsiyesi değildir.

Önceki İçerikİkili Opsiyonda Para Kazanma Yöntemleri
Sonraki İçerikSeçimlerde Para Kazanmak için Ne Yapmalı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz