Broker Nedir? Nasıl Olunur?

0

Broker, sigorta, emlak ve daha birçok alanda karşılaşılan bir tabirdir. Bunun dışında, borsa, forex, gemi yükü, dış ve iç ticaret gibi alanlar da sayılabilir. Halk tabiriyle komisyoncu olarak da bilinmektedir. Piyasalarda ise brokerlar, üye temsilcisi olarak anılmaktadırlar. Broker nedir? Nasıl olunur?  Gibi en çok merak edilen konuların ele alınması gerekir.

Broker Kimdir?

broker
Broker nedir? Nasıl olunur?

İşlemlerin yürütülmesinde aracılık görevi yapan bu görevi karşılığında belli bir ücret alan kişilere broker adı verilmektedir. Başka bir ifadeyle; yatırımları yönetmektedir.

Nasıl Broker Olunur?

Broker olunabilmesi için Sermaye Kurulu Piyasası tebliğlerine uygun şartların taşınması gerekir. Bu şartlara uymayan kişiler broker olamazlar. Kişinin üniversitelerin ilgili bölümlerini bitirmiş olması daha başarılı bir broker olmak için önemlidir. Söz gelimi; sigorta broker, olabilmek için üniversitelerde sigortacılık bölümünün bitirilmesi gerek. Üniversite diploması dışında başarılı bir broker olunabilmesi için gerekli olan eğitim ve kurslar alınmalıdır.

broker olmak
Broker nasıl olunur?

Tüm bunlar için düzenlenmiş olan eğitim programları bulunmaktadır. Bu programlara katılıp program sonunda düzenlenen sınavda başarılı olan kişi broker olmaya hak kazanır ve broker unvanı alır. Ancak; eğitim programına katılıp sınavda başarılı olamayan kişiler broker olamazlar.

Broker olabilmek için broker yetki belgesinin edinilmesi gerekir. Bunun dışında çalışılacak alan da ayrı bir öneme sahiptir. Ülkemizde brokerlar için birçok iş sahası açılmaya başlamıştır. SPK’nın tebliğlerine göre aracı kurumlar bünyelerinde mutlaka broker bulundurmak zorundadır. Bu durumda broker, kuruma bağlı olarak çalışabileceği gibi bireysel olarak da çalışabilir. Bireysel olarak alım- satım işlemlerinde aracılık hizmeti verebilir.

Tüm bu bilgiler ışığında; broker olabilmek için sabır ve emek gerekir. Bir broker bilgisini sürekli olarak artırmalı, kendini geliştirmeye devam etmeli ve tecrübeler kazanmalıdır. Bunlar, broker açısından başarı ve daha çok kazanç anlamına gelmektedir.

Broker Ne İş Yapar?

Broker, borsada ve finans piyasalarında yatırım yapan kişilerin işlemlerinin kısa sürede gerçekleşmesini sağlar. Broker, yatırımcıların alım ve satımlarını güvenilir bir şekilde gerçekleştirmelerine olanak verir. Bunun yanı sıra; piyasa takipleri, hisse senetleri gibi yatırım araçlarının fiyat değişimleri gibi konularda yatırımcılara bilgi verme hizmetini gerçekleştirir. Bir anlamda yatırımcılara yol gösterici olur. Her yatırımcının bir broker ihtiyacı vardır.

Broker Ne Kadar Para Kazanır?

Broker
Broker Nedir? Kimdir?

Broker, yatırımcı için verdiği hizmetin karşılığında ücretini alır. Elbette broker için ücret değişkenlik göstermektedir. Zira deneyim, tecrübe ve bilgi ücretleri de doğrudan etkiler. Bir broker, verdiği hizmetle değerlendirilir. Dolayısıyla, yeterli bilgi ve eğitime sahip olunması çok büyük öneme sahiptir.

Bir kuruma bağlı olarak çalışan bir broker aylık olarak 10.000 civarında maaş almaktadır. Sigorta kurumlarına bağlı çalışan bir broker ise aylık 4.000 TL maaş alabilmektedir.

Broker Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Yatırımcılar için broker seçimi çok önemlidir. Oldukça hassas ve dikkat gerektiren bir seçim olduğu unutulmamalıdır. Zira, doğru bir broker seçimi iyi kazançlar elde edilmesi bakımından çok önemlidir. Ancak; yanlış bir broker seçimi birçok soruna yol açacaktır. Söz gelimi yatırıcının kazanç elde edememesi, zarar etmesi ya da dolandırılma riski gibi sorunlarla karşı karşıya kalınabilir.

Yatırımcı, öncelikle söz konuus broker ile ilgili sıkı bir araştırma yapmalıdır. Tercih edilecek broker ile ilgili her detayı bilmelidir. Broker, bilgisi, eğitimi, tecrübesi ve başarıları gibi her konu ayrı bir önem taşır. Seçilen brokerın, yatırımcıya sağlayacağı yararlar önemlidir.

Broker, yatırımcının tüm beklentilerini karşılamalıdır. Bu noktada; yatırımcının kendi beklentilerini baz alması gerekir. Beklentileri doğrultusunda bir broker seçmelidir. Bunların dışında, tercih edilecek broker, belge sahibi olmalıdır. Aksi taktirde dolandırılma riskiyle karşı karşıya kalınabilir.

Önceki İçerikEn çok Oynanan Borsa Oyunları
Sonraki İçerikEn Çok Tercih Edilen Alışveriş Siteleri

Yorum Yap:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz