Dizel Araçlarda Periyodik Bakım Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalıdır?

1

Dizel Araçlarda Periyodik Bakım

Dizel araç bakımı
Dizel araçların periyodik bakımları ne zaman ve nasıl yapılmalıdır? Dizel araçlarda yağ değişimi ve kilometre bakımı.

Hem dizel hem de benzin motorlu araçlarda  bakım zamanları aracın üreticisi tarafından belirlenen bir tarihte yapılır. Her direksiyon başına geçmeden önce aracın tüm donanımlarının sağlam ve güvenli olduğundan emin olmamız gerekir. Dizel motorlu araçların bakım süreleri  araçtan  araca markadan markaya değişebilmektedir. Her taşıtın bir kullanım süresi vardır ancak bu kullanım süresini uzatmak bizim elimizdedir.

Bu yazımızda dizel araçların bakım sürelerinden, bakım sırasında değiştirilmesi gereken parçalardan, bakım ve kullanım sırasında dikkat etmeniz gereken önemli ayrıntılardan bahsedeceğiz. Buyurun okuyalım…

Dizel Araçlarda Yağ Değişimi ve Bakım ne Zaman Yapılmalıdır?

Normal Şartlarda altı ayda bir mutlaka aracın periyodik bakımının yapılması gerekmektedir. Aracınızın yakıt seçimine bağlı olarak dizel araçlarda bu bakım süresi biraz daha uzatılabilir. Dizel araç bakımı ne zaman yapılır sorusuna tam olarak net bir cevap vermek mümkün değildir. Normal şartlarda dizel araçlarda bakım ve kontrol süresi 10 ila – 15 bin km de bir yapılır. Peki ”10 bin de mi 15 bin de mi yağ değiştirilmeli?” araç sürücüleri buna şu şekilde karar vermelidirler;

1 – Aracınızı sıklıkla 3000 devir ve üstü kullanıyorsanız,

2 – Mevcut yağınız kalitesizse,

3 – Genelde kısa mesafeli araç kullanıyorsanız

4 – Araç üreticinizin kulanım kılavuzunda 10 bin km ibaresi varsa

5 – Aracınız eski bir modelse 10.000 km de yağ değiştirmeniz uygun olacaktır.

yukarıdaki maddelerin tersi bir durum söz konusu ise 15.000 km de bir yağ değişimi yapmak aracınıza zarar vermeyecektir.Fakat ben aracımı riske atmıyım diyorsanız dizel araçlarda ideal yağ değişimini 10.000 km de bir yapmanız en uygun kilometre olacaktır.

Arabanızla bu kadar yol yapmıyor bile olsanız her sene mutlaka yağ değişimi, bakım ve kontrollerini yaptırmanız gerektiğini de hatırlatalım. Nedeni 1 yıldan sonra motorunuzdaki yağ özelliğini yitirecektir. Bunun yanı  sıra çok sık yağ değişimi dizel aracınızın motorunda hasarlara, hatta kaybına yol açar. Kirli bir yakıt filtresi ise aracınızın performansını düşürecektir.

Kullandığınız yakıt kirliyse dizel aracınızda enjeksiyon sisteminde tıkanmalara yol açabilir. Eğer bu basit ve ekonomik bakımları ihmal eder yaptırmazsanız bu defa oluşacak hasar çok daha pahalı sonuçlara neden olacaktır.

İlgili Yazı: Dizel Araç Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Periyodik Bakımda Neler Değişir ve Kontrol Edilmelidir?

Dizel araba bakımında neler değişir.
Dize yakıtlı arabaların bakımları sırasında değiştirilmesi ve kontrol edilmesi gereken parçalar.

Aracınızla ilgili bir el kitabınız mutlaka vardır onu okuyun,  temin etmeniz gerekirse dizel aracınızın bayisi size bu kitaptan verecektir. Standart bir bakımda;

  • Yağ değişimi,
  • Yağ filtresi değişimi
  • Hava filtresi değişimi,
  • Yakıt filtresi temizleme ve değiştirme,( Her 2. bakımda değiştirilmeli)
  • Yakıt sistemi kontrolleri,
  • Polen filtresi değişimi
  • Su ayırıcılarla ilgli bakımlar,
  • Frenler, ışıklandırmaların bakımları  yer almalıdır.

Dizel araçlar benzinli araçlara oranla %30 daha verimlidirler ve dizel motorlar ne kadar çok çalışırlarsa performansları o kadar artar. Benzinlilere oranla dizel araçlar daha az karbondioksit ve daha az hidrokarbon yayarlar ki bu da onları benzinlillere oranla  çevreye daha duyarlı araçlar haline getirir. Dizel aracınızın bakımını zamanında yapmanız hem yakıt tasarrufuna hemde uzun ömürlü bir motora sahip olmanızı sağlar.

İlgili Yazı: En Çok Tercih Edilen Otomatik Vites Araba Modelleri

Dizel Araç Bakımları için Temel İpuçları ve Öneriler

Motorun Aşırı Isınması

Benzinli motorlar aşırı ısındığında onları durudurup soğumasını bekleyebilirsiniz oysa dizel motorunuzun aşırı ısınması onarılmayacak hasar görmesine yol açabilir. Dizel motorlarda soğutucu bir filtre vardır. Bu soğutma filtresinin zaman zaman kontrolünü yaptırıp eskidiğinde değiştirmeniz gerekir.

Hava Filtresinin Önemi

Dizel motorlarda hava yüksek miktarlarda kullanıldığından motorun hava filtrelerine önem göstermek gerekir. Motor filtresi kirlendiğinde mutlaka bakımını yaptırmalısınız.

Dizel arcı yapacaklara öneriler
Mazotlu arabanızın bakımı sırasında nelere dikkat etmelisiniz. Bakım Önerileri

Doğru Yağ Filitresi Kullanın

Yağ filtresi seçimi dizel araçlarda çok önemlidir. Araç üreticisi tarafından tavsiye edilen değerin altına düşmemeye mümkünse daha üst standartta bir filtre kullanmaya gayret etmelisiniz. Yağ filtresi zamanla kükürt ve yüksek sülfür oranı nedeniyle tıkanmalar göstereir. İyi bir filtre seçiminiz olduğunda aşındırıcı parçaçaıkların ve gazların yağdan uzak tutmayı sağlarlar.

Eğer yağ filtreleri konusunda bilgili değilseniz otomobil servisinize yağ filtresi seçiminiz konusunda mutlaka danışın.

Mazot Filtresi ve Enjektörleri İhmal Etmeyin

Dizelde mazot filtre değişimi
Dizel araçlarda mazot filtresi bakımı ve değişim zamanı

Yakıt enjektörlerine girebilecek yoğunlaşmayı önlemek için yakıt deposunun daima dolu olması dizel motorunuz için önemli bir performans göstergesi olacaktır. Mazot filtrelerini zamanında değiştirmeye özen göstermelisiniz.  Mazot filitresini ne zaman değiştirmeliyim sorusuna ise her iki periyodik bir mazot filtresini değiştirmeniz önerilmektedir. Dizel motorlarda dişli değişimi benzinli motorlara göre daha seyrek zamanlamayla yapılır.

Mazotlu araba bakimi
Mazotlu araç bakımında enjektörün önemi

Yakıt enjektörlerinde birikmeyi önlemek için yakıt filtresini değiştirmenin yanı sıra, yakıt sistemini tahliye ettiğiniz dizel motorunuzun uzun ömürlü olması çok önemlidir. Bir dizel yakıt filtresini değiştirirken, yakıt sistemini bozduğunda, hava sıkışır. Hava sıkıştığında motoru çalıştırmaya çalışırsanız, bu hava bir kilit görevi görür ve silindire doğru miktarda yakıt girmesini önler. Deniz araçlarında çalışan dizel motorların çoğu zaman kendinden akan bir sisteme sahiptir; Bununla birlikte, otomobiller için, işlem, yakıtın serbest akışa sahip olduğundan emin olmak için hava tahliye tapasını gevşetmeyi gerektirebilir.

Dizel motorlu araçlar benzinli araçlara oranla daha pahalıdırlar. Yine de dizel motorunuz ile yapacağınız yakıt tasarrufu bu maliyeti size birsüre sonra amorti edecektir.

Önceki İçerikDEVLET ÇALIŞANLARI ve MEMURLAR FOREX OYNAYABİLİR Mİ ?
Sonraki İçerikSigorta Teşviğinden Nasıl Faydalanılır? | 687 Sayılı Sigorta Desteği

1 Yorum

Yorum Yap:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz