İcradan Hacizli Araba, Arsa gibi Taşınır ve Taşınmazlar Alınır Mı ?
İcra; borcunu ödemeyen kişi ve kurumların borçları karşılığında sahip oldukları değerli malların mahkeme kararıyla açık artırma usulü satılması ve borcun karşılanması demektir.
İcra yoluyla haczedilen konut, arsa, otomobil vb. Tüm mallar normal bedellerinin altında belirlenen bir muammen bedel ile satılırlar. Bu bedeller piyasa değerlerinin çok çok altında bir bedeldir. Açık artırma yoluyla satılan bu ürünlerde kar oranları çok yüksek olmakta ve her türlü aklınıza gelebilecek; otomobil, konut, arsa, tarla, bağ, çiftlik, büyük beş ve küçük baş hayvan, çiçek seraları, balık çiftlikleri, her türlü işletme, şirket, holding icra yoluyla haciz edilmekte ve açık artırma yoluyla satılmaktadır.
İcra Yolu ile Araba veya Gayrımenkul Satın Almak Güvenli Midir ?
İcra yoluyla haciz edilmiş olan otomobil veya konutlar için yapılan açık artırma ihalelerine katılım için yasal olarak bir engel bulunmadığı için 18 yaş üzeri her Türk vatandaşı katılabilmektedir. Ancak icralık mal satışında kazanç yüksek olduğu için geçmişte yüksek kazancı kimseye kaptırmak istemeyen çeteler, ihaleye girmek isteyen vatandaşların,açık artırma ihalelerine girmelerini cebren ve korkutma yoluyla engelliyor, ihaleye yalnızca kendileri girerek belirlenen muammen bedelin çok çok altında bedellere satın alıyorlardı.
Günümüzde ise; 2004 yılında kurulan ve icralık malların açık artırma ihalelerini takip eden açık artırma siteleri sayesinde hukuk bürolarının da sürece eklenmesi ile icralık otomobil, konut ihaleleri artık güvenli bir şekilde yapılmaya başlanmıştır. Dilediğinizde bu siteler üzerinden anlaşmalı oldukları hukuk bürolarının avukatlarına vekalet vererek sadece ihaleyi telefonla yönetebiliyor ve vekalet sayesinde istediğiniz otomobil, konut, arsa, çiftlik vb. Haczedilmiş ürünleri oturduğunuz yerden güvenle satın alabiliyorsunuz. Tamamen avukatların temsili ve polisin sağladığı güvenlik çerçevesinde yapılan ihaleler güvenli bir şekilde ve prosedürüne uygun olarak yapılmaktadır.
İcralık İhale Takip Sitelerine Güvenilir Mi ?
İcralık olmuş malların açık artırma ile ihaleye çıkarılacakları yerel ve ulusal tüm gazetelerde ilan edilmektedir. Günümüzde kurulmuş olan internet siteleri, ülke genelinde il ve ilçe bazlı olacak şekilde bütün ihale ilanlarını 300 den fazla gazete aboneliği ile takip ederek sitelerinde türevlerine göre sınıflandırarak ve model model ayırıp yayınlamaktadır. Bu siteler 10 yıldan fazladır bu hizmeti vermekte ve her ihale için adınıza bir avukat görevlendirmektedir.
Aylık veya yıllık üyelik ücreti karşılığında yapılan bu hizmet ile ülke genelinde hangi açık artırmanın hangi tarihte olacağı, açık artırmaya çıkarılacak malların belirlenmiş muammen bedellerinin en olduğunu kolayca öğrenebiliyorsunuz. Resmi ve yasal olarak da işlevlerini yapmalarında bir sorun olmayan ve güvenlik açısından bir sorunu bulunamayan siteler ayrıca diyanet işleri başkanlığından, icralık ve haczedilmiş ürünleri satın almanın günah olmadığını aksine caiz olduğunu belirten fetva çıkartmış ve halk arasında ağlayanın mali gülene hayır olmaz düşüncesini de yıkmışlardır.
İcra İhalelerine Girmek Karlı Bir İş Fikri Midir ?
İcralık ürünler için belirlenen muammen bedel, normal bedelinin çok altında olmaktadır. Bu bedel ihale sırasında yükseltilemediğinden çok düşük bedellere ev, araba ve arsa almak mümkün olmaktadır. Düşük bedele alınan otomobil, çiftlik, arsa, ev gibi taşınır ve taşınmaz malları günümüz piyasa değerlerine göre satabiliyorsunuz. Bu durumda kar oranınız çok yüksek oluyor.
Örnek vermek gerekirse; icra yoluyla satışa çıkarılmış 2015 model Ford Focus marka otomobili 20 bin ile 30 bin lira arasına satın alabiliyor, piyasa değer olan 55 bin ile 70 bin arasına satabiliyorsunuz. İcralık malların tamamında benzer kar oranları mevcut olduğundan günümüzde biraz birikmiş parası olan haczedilmiş ürünleri alıp satmayı kendine bir iş olarak görmekte ve gelir elde etmektedir.
İcralık Alım Satımı Yapmak İş Kolu Olarak Düşünülebilir Mi ?
İcra yoluyla haczedilmiş ürünlerin açık artırma ile alınıp satılması kar oranının yüksek olması ve zahmetsiz bir iş olması nedeniyle iş kolu olarak düşünülebilir. Ancak sürekli bir alım satım söz konusu olacağından bir şirket kurmanız ve alım satımları bu şirket üzerinden yapmanız gerekecektir. Aksi durumda ürün değerlerinin değişken olması ve üzerinize geçirirken belirttiğiniz rayiç bedellerin düşük olması, satarken yüksek bedellere satmanız nedeniyle vergi kaçırmış duruma düşmeniz, rayiç bedelin bilinçli yanlış beyan edilmesi gibi yasal olayan durumlar ile karşı karşıya kalırsınız. Bu durum size Maliye Bakanlığından maddi para cezası olarak geri dönecektir. Bu nedenle şirket kurulması gereklidir.
Hala mafyalar çeteler var tam olarak engellenmiş değil. Sanırım bu yazıyı yazan arkadaşın sahadan pek haberi yok.