Patrondan Zam İstemenin İncelikleri | Zam Nasıl İstenir ?

0

Patronunuzdan Zam  İstemenin Püf Noktaları

Patrondan zam nasıl istenir
Patronunuzdan zam isterken ona ne söylemelisiniz ?

Çalıştığınız iş yerinde sergilediğiniz performansın aldığınız maaştan fazlasını hak ettiğini düşünüyorsanız yapmanız gereken işvereninize gidip maaşınızın yükseltilmesini istemektir. Zam istemek bir çok açıdan zorluklar barından, meşakkatli bir süreçtir. Zam istemek için dikkat etmeniz gereken bir çok konu vardır. Bu konulara dikkat ettiğinizde tereyağından kıl çeker gibi zam istemiş  ve almış olursunuz. Bu konuları şu başlıklarda sıralayalım:

Zam isteme sebeplerinizi sıralayın

Patronunuzdan zam isteyebilmek için öncelikle gerekçelerinizi sıralamalısınız.  Gerekçelerinizi sıralarken aynı sektörde ortalama maaş miktarlarını söylemeli, ortalama bir performans için ödenen maaş  ile kendi performansınızı kıyaslayarak maaşınıza zam yapılması gerektiğini söylemelisiniz.  Bu şekilde patronunuzu ikna edebilir ve köşeye sıkıştırabilirsiniz.

Zam istemek  için şirket içinde ki maaş sıkalasını belirtip, kendi maaşınızın ne kadar düşük olduğunu söyleyin. Verimlilik söz konusu olduğu için maaş sıkalasını düşündükçe veriminizin düştüğünü ve bunu engelleyemediğinizi belirtin. Şirkette aldığınız görevin önemini belirtip, daha önemsiz görevlerde çalışan personelin maaşı ile kendi maaşınızı kıyaslayın ve zam isteyin.

zam ne zaman istenir
Çalışırken zam nasıl istenir. Zam ne zaman istenmelidir ?

Maddi açıdan zor durumda olduğunuzu, paraya ihtiyacınız olduğunu, ihtiyaç sebeplerinizi detaylı olarak açıklayın. Bu durumun çalışma motivasyonunuzu olumsuz olarak etkilediğini belirterek zam almaya çok ihtiyacınız olduğunu belirtin.

Zam almanız halinde hem kendi açınızdan hem de diğer çalışanlar açısından verimin nasıl artacağını, diğer çalışanların zam alabilmek için daha fazla performans göstereceğini ve şirket verimliliğinin çok fazla artacağını belirtin.

Ayrıca zam isterken alacağınız zammın şirket bütçesine getireceği olumsuz sonuçları düşündüğünüzü, veriminizin düşmesi halinde oluşacak olumsuz tablonun zam almanız halinde oluşabilecek olumsuz tablodan daha kötü olacağını belirtin.

Sebeplerinizi sıralarken en önemli sebepten başlayın ve önemsiz  sıralamasına doğru sıralayın. Bu şekilde patronunuzu daha kolay ikna edebilirsiniz. Aksi durumda patronunuz sizin söylediklerinizin önemini anlamayacaktır.

Zam isteme zamanlamanızı iyi belirleyin

Zam isteyebilmek için kendi açınızdan dikkat etmeniz gereken bir çok nokta var. Bu noktaların başında zamanlama geliyor. Zamanlamanızı dikkatli bir şekilde ayarlamalısınız. Patronunuzun neşeli bir anında, şirketin iyi bir gelir elde ettiği bir dönemde, karlı bir siparişin alınması veya teslim edilmesi sonrasında, şirket içinde kilit bir görevi başarı ile yerine getirdikten sonra, şirkette en üst performansı sergiledikten sonra patronunuzla görüşüp zam istemelisiniz. Bu durumların dışında sizin açınızdan olumsuz bir sonuç doğuracak zamanlamadan kaçınmalı ve durumun negatif bir hal almasını önlemelisiniz.

Psikolojik olarak kendinizi zam istemeye hazırlayın

zam isteme teknikleri
Zam isterken rahat olmalısınız.

Zam istemeye karar vermek için psikolojik olarak kendinizi hazırlamalısınız.  Öncelikle zam isterken kararlı olmalı ve dik durmalısınız. Bütün gerekçelerinizi kendinizden emin bir şekilde sıralamalı, patronunuza açık bir alan bırakmamalısınız. Kendinizden emin bir şekilde söylemediğinizde patronunuz sizin kararsız olduğunuzu görecek ve gerçekten zam için gerekli performansı göstermediğinizi düşünecek,  zam almaya ihtiyacınız olmadığına karar verecektir.

Ayrıca zam istedikten sonra alacağınız cevaba da kendinizi hazırlamalısınız. Olumsuz bir cevap almanız durumunda  fevri tavırlar sergilememeli, olumsuz cevabı olgun bir şekilde karşılayarak şirket için elinizden geleni yapmaya devam edeceğinizi belirtmelisiniz. Bu yöntem size artı puan kazandıracaktır. Bir sonraki zam istemenizde artı puan hanenizde kayıtlı olacaktır. Fevri davranıp olumsuz bir tavır sergilemeniz halinde o anki konumunuz şirket içinde olumsuz bir pozisyona kaydırılabilir ve bir sonraki zam istemenizde eksi puan hanenizde kayıtlı olarak kalacaktır.

Zam isterken kibar ve nazik olun

Zam isterken ön prova yapın ve kibar bir dil kullanın. Kibar ve nazik olarak patronunuzdan zam isteyin. Prova yaptığınız için patronunuzun gözünde  olumlu karşılanması daha yüksektir. Ancak  Kibar olmadığınızda  zam alma şansınız oldukça düşüktür.  Kıyafetinize ve oturuşunuza dikkat edin. Patronunuzla samimiyetiniz varsa bile bu samimiyete güvenmeden ve sığınmadan normal bir çalışan gibi mütevazi bir şekilde zam isteyin. Bu şekilde isteyeceğiniz zammın cevabı olumlu olacaktır. Patronunuz ne kadar samimi olmanıza rağmen mütevazi bir şekilde zam istiyor diye düşünüp zam vermeye kendini daha kolay ikna edecektir. Zam isteme konusunda bu kriterlere dikkat edip istediğiniz zammı kolayca almanız umuduyla.

Önceki İçerikSiteniz için En İyi 10 Reklam Sitesi
Sonraki İçerikSeyahat Acentası Açmak İsteyenler için 10 Öneri

Yorum Yap:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz