Ülkemizde işsizlik rakamları iki haneli rakamlara ulaşmış ve 2.45 olarak açıklanmıştır. Bu işsizlik oranının bu kadar yüksek olmasının bir çok sebebi vardır. Bu sebepleri; istihdam oranının az olması, kalifiye ve eğitimli iş oranının az olması, iş fikirleri olan ancak yatırım için sermayesi olmayan girişimci adayları, iş fikri doğrultusunda şirketlerini kurmuş ancak devam ettiremedikleri için kapatmak zorunda olanlar olarak sıralayabiliriz.

Günümüzde üniversite mezunları ve başarılı girişimciler özellikle sermayelerinin olmamasından dolayı devlet kurumlarından hibe, faizsiz kredi, uzun vadeli kredi gibi yolları deneyerek sermaye elde etmeye çalışmaktadırlar. Ayrıca devlet kurumları dışında  özel sektör yatırımcıları olan ve güzel iş fikirlerini değerlendirerek hem istihdam yaratılmasına katkıda bulunmak isteyen hem de bu iş fikrinden kar elde etmek isteyen yatırımcılarda bulunmaktadır. Kişi yada kurum, kuruluş olarak faaliyet gösteren bu yatırımcılara iş melekleri denilmekte ülkemizde ve yurt dışında bolca bulunmaktadır. Yaratıcı ve geliştirilebilecek iş fikri olan girişimciler öncelikle KOSGEB, TÜBİTAK, İŞKUR ve Bilim ve Teknoloji bakanlığı hibeleri için başvurular yapmakta olumsuz sonuçlanması durumunda iş meleklerine başvurup iş fikirlerini anlatmaktadırlar.

İş melekleri yatırım yapılması gereken iş fikrinin veya hayata geçirilmiş, başarılı veya başarısız devam eden şirketlerin öncelikle iş planlarını  incelemek isterler. Bu nedenle iş melekleri için öncelikle bir iş planı hazırlanmalıdır. Peki nasıl hazırlanır bu iş planı:

İş Planı Nasıl Hazırlanır?

yatirimci is melekleri
Yatırım danışmalığı

Bir iş fikriniz var ve hayata geçirmek istiyorsunuz. Bu iş fikriniz için öncelikle yapmanız gereken baş vuru yapacağınız kişi, kurum, kuruluşlar için bir iş planı hazırlamalısınız. İş planı hazırlamanı için gereken adımları şu şekilde sıralayabiliriz:

Öncelikle iş fikrinizi notere giderek kendi adınıza onaylatmalısınız. Onaylattığınız iş fikrinizi gönül rahatlığıyla iş planına yazabilir veya iş melekleri için rahatlıkla yazıp gönderebilirsiniz. Böylece acaba benim iş fikrimi geliştirip kullanabilirler mi sorusu ile kafanızı meşgul etmemiş olursunuz.
Noter onaylı iş fikrinizi, Kosgeb veya Tübitak sitesinde yer alan iş planı dosyasına olabildiğince anlaşılır bir şekilde yazmalısınız. İş planına https://www.kosgeb.gov.tr/Pages/UI/b.aspx?ref=176 linkinden ulaşabilirsiniz.Burada dikkat etmeniz gereken püf nokta; iş planınızı göndereceğini kişi yada kurum olan yatırımcıların sizin iş fikrinizle ilgili teknik veya mesleki bilgi birikimleri ve donanımları olmadığını bilmenizdir. Bu durumda iş fikrinizi kolay anlaşılır olacak şekilde uzun uzadıya yazmanızdır. Her hangi birinin anlayacağı şekilde yazdığınız iş fikrinizin uzun olmasında bir sakınca yoktur. İstediğiniz takdirde iş fikrinizi bilgisayar destekli çizim programlarını kullanarak çizeceğiniz örnek çizimler ile de destekleyebilirsiniz. Bu sizin avantajınıza olacaktır.
İş planı dosyasında yer alan ve iş fikrinizin muadili olan veya yakın olan fikirlerin pazardaki konumlarını ve müşteri gruplarını araştırmalısınız. Yapacağınız araştırma sonucunda elde edeceğiniz verileri iş planı ekine grafikler halinde eklemelisiniz. Bunu yapmanızın sebebi yatırıma karar verecek kişilerin sıkılmadan bu grafiklerden istedikleri bilgilere ulaşabilmeleridir. Bu bilgiler yatırım alabilmeniz için avantaj sağlayacak püf noktalarındandır.

danışmanlık
Yatırım danışmanlığı

Kurulacak bir şirket için maliyet tablosu oluşturulmalıdır; Öncelikle şirketin  pazarda tutunabilmesi için geçecek süre ve tanıtım, reklam kampanyaları için gerekli maliyet hesabının yapılarak maliyet tablosuna yazılmalıdır. Daha sonra üretilecek ürün veya hizmetin ham madde tedarikinden, müşteriye ulaşıncaya kadar geçecek ürütim ve lojistik için gerekli maliyetler hesaplanarak maliyet tablosuna eklenmelidir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta; maliyeti en çok az ne de çok fazla göstermenizdir. Yatırımcı için önemli olan maliyet tablosunun ürün veya hizmet üretimi için gerçekçi rakamlardan oluşmasıdır. Gerçekçi olmayan rakamlar nedeniyle yatırımcıya güven veremezsiniz ve buda yatırım almaktan çok güven kaybına yol açacaktır.

Devletin sağladığı teşvik ve destekleri öğrenmek için tıklayınız

İş planı eklerinde yer alan; iş yeri makine ekipman, alt yapı ve bilişim hizmeti desteği için nelere ihtiyaç duyduğunuzu belirtmelisiniz. Sırf yatırım alabileyim diye eksik makine, ekipman veya küçük yer belirtmemelisiniz. Bu aleyhinize olacaktır.
Bütün istenilen bilgileri iş planına girdikten sonra önemli bir tanıtım yazısı yazmanız gerekmektedir. Bu yazıda ürününüz veya hizmetiniz ile ilgili pazarda ne gibi eksiklikler olduğunu, üreteceğiniz ürün veya hizmetin bu eksiklikleri ne derecede  tamamlayabileceğini, müşterilerin neden bu ürünü tercih edeceklerini açıklayan ve ürünün pazarını tanıtan bir yazı yazarak iş planını tamamlamış olursunuz. İş planının tamamaladıktan sonra 2. aşama iş meleklerinin bulunmasıdır.

Yatırımcı İş Meleklerinin Bulunması

Yatırım yapmadan önce danışmanlık hizmeti almakta fayda vardır
Yatırım yapmadan önce danışmanlık hizmeti almakta fayda vardır

Tamamladığınız iş planınız, iş fikrinizin hayata geçmiş halidir ve artık somut bir belgedir. Sırada yatırımcı kişi ve kuruluşlara ulaşıp elinizdeki iş planı dosyanızı onlara ulaştırmanız var. Bunun için öncelik iş fikrinize yakın veya geliştirilmemiş halini hayata geçirmiş kişi ve kurumlar sizin için muhtemel yatırımcılardır. Önceliğinizi aynı sektörde faaliyet gösteren firmalara iş planınızı sunabilir, onları detaylı bir sunumla ikna edebilir ve yatırım alabilirsiniz. Eğer olumsuz cevaplar alırsanız hemen pes etmeyin. Ülkemizde iş fikri olup yatırım almak için çabalayan girişimcilere yatırım veren kişilerden oluşan Galata İş Melekleri adı altında birleşen yatırımcılar bulunmaktadır. İş melekleri ve yatırımcıların bir araya geldiği  ve yatırım amacı gütmeyen, sadece fırsatçı girişimcilere destek olmak için kurulmuş olan Galata İş Melekleri ne https://www.galatabusinessangels.com/ linkinden ulaşabilirsiniz. Bir çok sektörden çok farklı yatırımcılar bulunduğu bu sitede yer alan yatırımcılar bireysel olarak iş fikirlerine yatırım yaptıkları gibi ortak bir konsensüs oluşturarak da yatırım sağlamaktadırlar.  GBA ( Galata Bussines Angels ) adı ile yurt içinden veya dışından  iş fikirlerine yatırım yapıyorlar. Burada tek şartları ülkemiz içerisinde bir şirket kurulması ve istihdam için yardımcı olarak katma değer yaratmasıdır.

Yatırımcılar aynı zamanda kurulmuş bir şirketin geliştirilmesi ve katma değerinin artırılması için yatırım yapmaktadırlar. Yapacakları bu yatırımlar için işleyen şirketin bütün hesaplarını, çalışan bilgilerini, aylık gelir gider tablolarını, bilançolarını, hali hazır tablolarını, müşteri portföyünü, ürün veya hizmet satış aralıklarını, tutundurma kampanyalarına ayırdıkları bütçeleri, kısaca her türlü bilgiyi isteyip incelemektedirler. Bu incelemenin ardından yatırım yapılabilir veya geliştirilebilir gördükleri şirketlere yatırım yaparak destek olmaktadırlar.  Bu yöntemle şirket hisselerinin bir kısmını alarak şirkete nakit desteği sağlamakta ve iş fikirlerinin geliştirilmesi için ar-ge laboratuvarı desteği veriyorlar.

Girişimci  Kişiliğiniz Ve Yaratıcı İş Fikirleri

Yatırım danışmanından yardım nasıl alınır
Yatırım danışmanından yardım nasıl alınır

Sizlerinde bir iş fikriniz var ve sermaye gücünüz yok ise; girişimci kişiliğinizi konuşturarak evlet kurumlarından veya iş melekleri olarak adlandırılan yatırımcılardan yatırım alarak iş fikrinizi hayata geçirebilirsiniz. İş meleklerine ulaşabilmek için hazırlayacağınız iş planı dosyanızı olabildiğince zengin tutmalısınız. Bu durum sizin avantajınıza olacağı gibi iş meleklerinin de iş fikrinin yatırıma uygun bulunması ve geliştirilebilir bir iş fikri olduğunu anlaması için çok önemlidir. Ayrıca bu konularda bilgi sahibi olmayabilirsiniz. Bu durumlarda danışmanlık hizmeti veren firmalardan veya üniversitelerde çalışan alanında uzman kişilerden teknik destek alabilirsiniz.  Kamu kurum ve kuruluşları için danışmanlık hizmeti almanıza gerek yoktur. Çünkü bu kurumlar sizlere isteğiniz üzerine danışman hocalar atamaktadırlar. Size atanan bu hocalar iş planı hazırlama ve ön değerlendirme heyetlerinin sizlerin iş planlarından ne isteyeceklerini çok iyi bildiklerinden size avantaj yaratacak adımları birer birer takip ederek çok zengin bir iş planı dosyanız olmasını sağlayacaklardır. Bu iş planı dosyası ile ön değerlendirme onay almanız çok kolay olacaktır.

Yeni iş fikirlerine ihtiyacınız varsa tıklayınız.

Önceki İçerikBardakta Tohum ile Fidan Üretimi | İş Fikirleri
Sonraki İçerikKurutulmuş Sebze Satmak | İş Fikirleri

2 YORUMLAR

  1. slm ben 35 yaş altı hayvan çiftliği kurmak isteyen gen besisilere verilecek olan destek payından yararlanarak hayvan besiciliği yapmak istiyorum bunun için neler yapmam gerekiyo beni bilgilendire bilirmisiniz

  2. İyi günler
    Kahramanmaraş şehrinde çiftlik kurmak istiyoruz. Bu konu hakkında kanunlar – hibe – ve yardımlar konusunda bilgimiz az bu yüzden danışmanlık hizmeti almamız şart ama inek çiftliği yani Süt sığırı projesi üzerinde duruyoruz. Sizlerden isteğimiz elimizdeki bütçenin yetip yetmeyeceğini bilmemiz için genel bir bilgi almak. Dönüş yapmanızı bekliyoruz.
    İyi çalışmalar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz