Altın Fiyatları Neden Düşer, Neden Yükselir?

Altında yaşanan değer artışı yada azalışı altında fiyat değişimine neden olur. Bu değer artışının yada azalışın nedeni nedir ? Altın fiyatları neden yükselir yada neden düşer ? Gelin bu sorunun cevabını hep beraber öğrenelim.
Altın, Yüzyıllar boyunca değerli bir meta olarak görülen ve doğa da uzun yıllarda oluşan bir cevherdir. Altın geçmişte olduğu gibi günümüzde de zenginliği ve lüksü temsil eden değerli bir taş olduğundan günümüzde piyasalarda sürekli işlem görmekte ve arz talep dengesine göre fiyatı da sürekli değişkenlik göstermektedir. Özellikle günümüzde zenginliği temsil etmesinden çok yatırım aracı olarak kullanılması altın fiyatlarını daha yakından takip etmemizi sağlamıştır. Peki değerli bir taş cevher olan altının fiyatları neden düşer neden yükselir ?
Altın fiyatları her şeyde olduğu gibi talebin çok olması ve çok fazla satın alınması ile yükselirken tam tersi durumda da altın fiyatları düşer. Bu durum altın fiyatlarını etkileyen en basit durumken altın fiyatlarının yükselmesinin ana nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz :
Altın Fiyatlarının Yükselme Nedenleri Nelerdir ?

1 ) Küresel ve yerel enflasyon: Enflasyon; fiyat genel seviyesinde oluşan artışı gösteren ölçüt olarak tanımlanır. Eğer enflasyon yüksek ise paranızın alım gücü düşer. Küresel enflasyonda da para biriminin alım gücü düşüş gösterir. Bu durumda altın fiyatları her zaman yükseliş trendi içinde olmuştur. Para biriminin alım değeri düştüğü için altın fiyatları artar ve siz paranızla aynı miktarda altın alamazsınız. Bu nedenle küresel ve yerel enflasyon altın fiyatlarının en büyük düşmanıdır. Bknz: Enflasyon nedir?
2 ) Küresel Likitide; Likitide borsa programlarında sürekli duyduğumuz bir terimdir. Likitide; nakit akışı anlamına gelen bir borsa terimidir. Likitidenin artış göstermesi altın fiyatlarını doğrudan etkiler ve altın fiyatları yukarı doğur bir trend içine girer. Altın miktarı sabit iken altın maliyetinin artmış olması ve piyasa da paranın daha fazla olması altın fiyatlarının artmasına neden olacaktır. Bu nedenle küresel likitide altın fiyatlarını doğrudan etkileyen bir etkendir.
3 ) Altın stok durumu; Dünya üzerinde belirli miktarlarda altın stoğu mevcuttur. Yeni altın kaynakları bulunmadığı dönemlerde mevcut stok azalma gösterir ve altın fiyatları bu dönemde olağanüstü artış gösterir. Bu durum genelde düğün mevsimi olarak bilinen yaz aylarına girmeden ortaya çıkar. Bu dönemde altın alımları dünya genelinde en yüksek derece de gerçekleştiği için altın fiyatları muazzam derece de artış gösterir.
4 ) Küresel Riskler: Altın bir yatırım aracı olarak her devirde değerini koruyan ve zarar ettirmeyen bir meta olduğu için tercih edilir. Ancak altın fiyatlarını etkileyen ve altın fiyatlarının yükselmesine neden olan küresel risklerdir.
Altın en kolay nakite çevrilebilen ve dünyanın her yanında işlem gören bir cevher olduğu için her insan yatırım amacı olarak altın satın alır. Özellikle küresel risklerin, savaşların olasılığının artması ile insanlar döviz fiyatlarına güvenmeyip nakitlerini altına çevirerek altın satın alırlar. Altın satın alımları piyasa da altın daralmasına neden olur ve altın fiyatlarının aşırı derece de artmasına neden olur. Bu durumu Savaş Çıkarsa Altın Ne Olur? | Savaş Durumunda Altın Fiyatı başlıklı yazımızda detaylıca ele almıştık.
5 ) Reel faiz oranları:
Reel faiz ; elde tutulan paranın elde tutulmasının maliyeti olarak bilinir. Bu nedenle elinizde tuttuğunuz altının da elde tutulma maliyeti mevcuttur.Özellikle küresel reel faizler arttığında yerel reel faizler de artış gösterir. Bu durumda insanlar ve yatırımcılar nakitlerini altına çevirerek nakit tutma maliyetini ortadan kaldırmak ister. Nakitlerin altına çevrilmesi işlemleri piyasa da altının azalmasına ve doğrudan fiyatlarının artmasına neden olur.
Bu etkenler altın piyasasını olumsuz olarak etkileyerek altın fiyatlarının yükselmesine neden olurken altın fiyatlarının düşmesini sağlayan ve altın fiyatlarına doğrudan etkisi olan durumları da şöyle sıralayabiliriz;
Altın fiyatları neden düşer?

1 ) Yatırım amacı olmaktan çıkması; Altın, genel olarak takı olarak kullanım amacı ile satın alınıp, ihtiyaç durumunda bozdurulan bir cevher olduğu için altınların nakte çevrilmesi ile altın bolluğu oluşur ve altın fiyatları düşer.
2 ) Reel faiz oranları; reel faiz nakti elde tutma maliyeti olduğu için reel faiz oranları düştüğünde yerel faiz oranları da düşer ve yatırımcılar altın olan varlıklarını nakte çevirerek değerlendirir. Bu durum altın fiyatlarının düşmesine neden olur.
3 ) Küresel riskler; Küresel ve jeopolitik risk ihtimalleri düşüş gösterdiğinde insanlar varlıklarını nakit olarak ellerinde tutar ve altın oranı piyasa da artış gösterir. Bu durumda altın fiyatları düşüş gösterir.
4 ) Altın stok durumu: Altın piyasası dünya genelinde işlem gören bir piyasadır. Dünya üzerinde yeni bir altın damarı bulunduğunda ve bu damar çıkarılıp işlenmeye başlanıp piyasaya sürüldüğünde piyasa da altın oranı artar. Bu durumda altın fiyatları düşüş gösterir.
5 ) Küresel enflasyon; enflasyon arttığında paranın alım gücü azaldığı gibi enflasyon azaldığında da paranın alım gücü artar. Bu durumda altın piyasasında aynı miktar paraya daha fazla altın alınabilir. Bu durum altın fiyatlarının düşmesine neden olur.
İlginizi Çekebilir: Altın Ne Zaman Alınmalıdır?
Tüm bu etkenler dışında düğün sezonlarının ardından takı olarak takılan altınların bozdurulup nakte çevrilmesi ile altın fiyatları talep görmediği için düşüş gösterir. Bu durumda altın fiyatları genel olarak sezonun en düşük fiyatlarına sahip olur.
Not: Yatırım tavsiyesi değildir.