Bitcoin’in Yasal Olduğu Ülkeler! | Türkiye’de Bitcoin Yasal Mı?

0
Bitcoin Türkiye'de Yasal Mıdır
Bitcoin hangi ülkelerde yasaldır?

Satoshi Nakamoto tarafından 2008 yılında ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen, bir tür dijital para birimi olarak ortaya çıkan bitcoin, 10. Yaşında! Aradan geçen zaman içerisinde oldukça büyük değer kazanan ve alıcısı çığ gibi büyüyen bitcoinin herhangi bir resmi kuruluş, banka gibi kurumlarla da bir ilişiği bulunmuyor. Günümüzde en fazla dikkat çeken yatırım aracı olan bitcoin ile ilgili son zamanlarda merak edilen bir soru da “Bitcoinin yasal olduğu ülkeler nelerdir?” oldu.

Zira hatırı sayılır bir grup için bitcoin her ne kadar bir kara para aklama aracı olarak görülse de bu yargının bir aslı da yoktur. Ancak bu yargıya sahip olan bazı ülkeler bitcoinin kullanılmasını yasaklamış hatta kullananlara hapis cezası uygulanma yoluna da gitmiştir. Aradan geçen 10 yıl içerisinde değerine değer katan ve alıcısı hızla artan bitcoin bugün dünya genelinde pek çok devlet tarafından ise yasal bir para birimi olarak da kabul görmeye başlamıştır. Bu yazımızda ise o ülkeleri ve ilgili yaklaşımlarını ele alacağız. Ancak bu detaya girmeden önce bitcoinin Türkiye’de bitcoin yasalmıdır sorusunun yanında bitcoin kullanımına ilişkin Türk Hükümetinin ne tür bir çalışma yaptığına da göz atmamızda fayda var

Türkiye’de Bitcoin Yasal Mı?

Bitcoin ile ilgili ilk resmi adım 2017 yılında milletvekili Ziya Pir tarafından atıldı. Pir konu ile ilgili hazırladığı yazılı soru önergesinde hükümet yetkililerine bitcoinin Türkiye’deki yasal zeminini sordu. Pir’e yanıt ise Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından verildi. Şimşek’in yanıtında ise şu ifadelere yer verildi:

”Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin ve benzeri kripto paralar ile ülkemizde doğrudan ilgili herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır
Diğer taraftan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 25 Kasım 2013 tarihinde yapılan açıklama ile Bitcoin ve benzeri kripto paraların elektronik para olmadıkları ve bu kapsamda 6493 sayılı Kanuna tabi olmadıkları duyurulmuş bulunmaktadır”

Tüm bunlara rağmen Türkiye’de bitcoin kullanımı ya da temini yine yasa çerçevesinde yasaklanmış da değildir. Yani Türkiye’de bitcoin yasa dışı bir para birimi olarak görülmemektedir.  Bununla beraber Türkiye genelinde çeşitli illerde faaliyet gösteren 43 firma şuan bitcoin ile alışverişi mümkün kılıyor.

  >>İlgili Yazı: İlk Bitcoin Nasıl Üretildi?

Bitcoin’in Yasal Olduğu Ülkeler

Bitcoin hangi ülkelerdegeçerli
Bitcoin in yasal olduğu ülkeler

Amerika Birleşik Devletleri:

Amerika Birleşik Devletleri, şuan en çok kripto paraya ev sahipliği yapan ülke konumundadır. Ayrıca bitcoin ticaret hacminin dünya üzerindeki öncüsü olması nedeniyle pek çok ülkenin gözü, bitcoin ile ilgili yasal düzenlemeler için ABD’nin üzerindedir. Bitcoin ABD hazinesi tarafından 2013 yılında sanal para birimi olarak sınıflandırıldı. Emtia Vadeli İşlem Komisyonu tarafından da 2015 yılında bitcoinin emtia olarak sınıflandırılması neticesinde federal bir hâkim bitcoin bir fon olduğuna bile hükmetmiştir.

Danimarka:

Danimarka’nın para kullanımı ile ilgili hedefi ise diğer ülkelerden biraz farklı. Zira Danimarka hükümeti, nakit kullanımını kaldırmayı ve dijital para birimine geçmeyi düşünmektedir. Ancak bunu yaparken de kendi merkez bankasından da vazgeçmiyor. Danimarka’nın tasarladığı yöntem ise bitcoin ve kendi dijital parasını günlük yaşamda birlikte kullanmak. Tüm bunlara rağmen Danimarka Merkez Bankası, bitcoini bir para olarak görmemekte ve bu nedenle de bir düzenleme yapılamayacağını bildirmiştir!

Avustralya:

Bitcoinin yasal olduğu ülkeler içerisinde yer alan diğer bir ülke de Avustralya’dır. Öyle ki 2017 yılında ülke, bitcoine uyguladığı vergilendirmeyi kaldırmıştır. Ancak bitcoin için özel bir yasal düzenleme de yapılmamış durumdadır. Ülke aynı zamanda bitcoini emtia ( satılacak şey) olarak tanımlamıştır. Ayrıca ülkenin borsası blok-zincir teknolojisini test ederken, Avustralya Postası, dijital kimlikleri bu teknoloji ile yapmayı planlamaktadır.

  >>İlgili Yazı: En Kazançlı 10 Yatırım Aracı

Birleşik Kraliyet:

Birleşik Krallık, bitcoinin yasal olduğu ülkeler içerisinde yer alır. Yani bu ülkede bitcoin kullanılabiliyor ancak vergi ödeyerek! Birleşik Krallık da tıpkı Amerika Birleşik Devletleri gibi, çok sayıda bitcoin ve Blok-Zincir şirketlerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca ülkede bitcoin özel para muamelesi uygulanıyor. Ülke hükümeti yakın bir zamanda yaptığı açıklamada da dijital para konusunda şu anda herhangi bir düzenlemenin yapılmadığı, dijital paranın yabancı para birimi olarak görüldüğü belirtildi. Ülkede bitcoin ile yapılan alışverişlerde KDV uygulanmaktadır.

Güney Kore:

Güney Kore de bitcoinin yasal olduğu ülkeler  içerisinde yer alıyor. Her ne kadar ülkede bitcoinin kullanılmasına ilişkin yasal bir düzenleme yapılmamış olsa da ülkenin bitcoin konferanslarına ev sahipliği etmesi ve bitcoinin bir ödeme aracı olarak kullanılması, bu paranın bu ülkede yasal görüldüğünün bir göstergesidir.

İsveç:

İsveç de Danimarka gibi, nakit para kullanımını kaldırmayı planlayan bir ülke olarak karşımızda. İsveç içerisinde vatandaşlar, bitcoini alışverişlerinde kullanabiliyorlar. Ayrıca bitcoin İsveç Finansal Denetleyici Otoritesi tarafından bir ödeme metodu olarak yasallaştırılmış durumdadır.

Hollanda:

Bitcoinin yasal olduğu ülkeler içerisinde bulunan Hollanda’da özellikle de Arnhem kenti bir bitcoin kendi olarak görülmektedir. Çünkü bu kente yüzü aşkın sayıda bitcoin ile alışverişin yapılabildiği mekânlar mevcuttur. Hollanda hükümeti tarafından bitcoine ilişkin yasal bir resmi düzenleme her ne kadar yapılmamış olsa da Hollanda bankaları, giderlerini azaltmak için Blok-Zincir metodu üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Finlandiya:

Bitcoinin yasal olduğu ülkeler içerisinde yer alan Finlandiya, bitcoinin resmiyette de yasal statüyle tanımlandığı nadir ülkelerden biridir. Finlandiya Merkezi Vergi Heyeti tarafından bitcoin finansal servis olarak hem tanımlanmış hem de bitcoini ve temin edilmesini vergiden muaf hale getirmiştir.

Belçika:

Belçika’nın durumu ise biraz farklı. Belçika Maliye Bakanı yaptığı bir açıklamada bitcoine yönelik devletin bir müdahalesinin şuan için gerekli görülmediğini belirterek, bitcoinin ülkede yasa dışı görülmediğine de dikkat çekmiş oldu. Yasal olarak bir düzenleme yapılmasa da ülkede bitcoin kullanımı bulunmaktadır.

Bitcoinin yasal olduğu ülkeler sıralamasında yer alan diğer ülkeler ise şunlardır: Estonya Hükümeti, Almanya, Arjantin, Avrupa Birliği, Kanada, Brezilya, Cezayir, Çin, Çek Cumhuriyeti, Filipinler,  Fransa. Hong Kong, Hırvatistan, Güney Afrika, Hindistan, İzlanda, İrlanda, İsrail, İspanya, İsviçre, İtalya. Japonya, Kıbrıs, Meksika, Kolombiya, Norveç ve Tayland. Bu ülkelerden bazıları tıpkı Türkiye gibi herhangi bir yasal düzenleme yapmamasına rağmen bitcoin kullanımı ve temini için herhangi bir yasal yasaklama da yapmamıştır.

Bitcoin’in Yasak Olduğu Ülkeler

  • Bangladeş,
  • Bolivya,
  • Ekvator
  • Kırgızistan dır.

  >>İlgili Yazı: Borsada Para Kazanmanın Püf Noktaları | Borsa Tavsiyeleri

Önceki İçerikYoutube’den Nasıl ve Ne Kadar Para Kazanılır?
Sonraki İçerikŞok Markette Maaşlar ve Çalışma Şartları

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz