Yaklaşık 10 yıl önce Migros bünyesinden ayrılarak Ülker bünyesine geçen Şok marketler zinciri, BİM ve A101’den sonra gelen en büyük market zinciridir. Bünyesinde bulunan on binlerce çalışanı ve binlerce şubesi ile Türkiye genelinde hizmet veren Şok markette çalışmak da diğer perakende marketler zincirinde çalışmakla benzer şart ve özellikleri barındırmaktadır. Bünyesinde farklı departmanları bulunan Şok’a her yıl çok sayıda kişi çalışmak için başvuruda bulunmaktadır. Bu günkü yazımızda şok markette maaşlar ve çalışma şartlarını detaylıca ele alacağız buyurun okuyalım…
ŞOK MARKET MAAŞLAR
Şok’ta çalışmak isteyenlerin bir diğer merak ettikleri konu da Şok çalışanlarının aldıkları maaşlardır. Şok market içerisinde alınana maaşlar personelin görev ve sorumluluklarına göre değişiklik gösterir. İşe ilk başlayan bir personelin başlangıç maaşı şu an için asgari ücret dolayındadır. Ancak 3 aylık çalışma süresi sonrasında bu maaş oranı artmakta ayrıca personele aylık bir şok alışveriş kartı da verilmektedir.
Mağaza sorumlusu ile mağaza personeli arasında bulunan ve master adı verilen personeller ise mağaza personelinden ortalama 300 ila 400 TL üstü bir maaş almaktadırlar.Bu da günümüzde 2000 ile 2200 arasında bir maaşa denk gelmektedir.
Yine mağaza sorumlusu olarak görev alan ve bir mağaza çalışanlarının en üstünde bulunan personelin maaşı ise tüm çalışanların üzerinde bir orandadır. Bu oran da 2017 yılında 2500 olarak belirlenirken asgari ücrete yapılan zam ile birlikte 2600 ve üzeri olarak maaş aldıkları tahmin edilmektedir. Bunun yanı sıra Şok’ta çalışan personele yemek ve yol parası gibi ekstra sosyal hak ücretleri ise verilmemektedir.
>> İlgili Yazı: BİM’de Maaşlar Ve Çalışma Şartları Ne Durumda?
ŞOK’TA ÇALIŞMA ŞARTLARI
Şok market, diğer perakende marketler gibi her yıl şube sayısında ciddi oranda arttırmaktadır. Bu durum da çalışacak eleman ihtiyacında süreklilik arz eden bir talebi de ortaya çıkarmaktadır. İş ve eleman sirkülasyonunun oldukça yoğun olduğu Şok’ta çalışmak için özel bir deneyim ya da bilgi ise aranmamaktadır. Ancak başvuru yapan kişilerden, hangi bölümlerde çalışmak istedikleri de özellikle belirtilmesi istenilmektedir.
Günlük ortalama olarak 7,5 saat mesai yapılan marketler zincirinde haftada bir gün haftalık izin verilirken, bir yılını dolduran her çalışan ayrıca senelik izin kullanma hakkına sahip olmaya başlar.
Şok’ta çalışmak için şirketin kendi internet sitesi üzerinden online olarak başvuruda bulunabilirsiniz. Şok marketler ailesine nasıl katılırım ana başlığı altında bulunan işe başvuru formunu doldurarak hangi departmanda çalışmak istediğinizi belirtebilirsiniz.
Şube sayısını sürekli arttıran Şok, bu başvuruları topladığı havuzda uygun elemanları temin etmektedir. Ayrıca yine kendinize yakın olan bir şubeye birebir giderek, form doldurarak da Şok’ta çalışmak istediğinizi belirterek başvurunuzu yapmanız mümkün.
>> İlgili Yazı: MİGROS’ta Maaşlar ve Çalışma Şartları
ŞOK’TA KARİYER
Şok, 2011 yılında Yıldız Holding tarafından satın alındığında başlattığı büyümesini aradan geçen süreç içerisinde en üst noktaya ulaştırmayı başardı. Bugün her ilde onlarca şube ve mağazası bulunan Şok marketler zinciri için her zaman kendi bünyesinde yetişmiş deneyimli elemanlara da ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle de Şok’ta çalışmak kariyer açısından da avantajlıdır.
İşe alımların sık yapıldığı Şok, kısa dönemli olarak çalışanlarının şube içerisinde yükselişine de olanak sağlamaktadır. Şok içerisindeki kariyerin ilk basamağı mağaza elemanlığıdır. Mağaza içerisinde de ayrı departmanlarda görev alınır. Bu görevler kasiyerlik, reyon sorumlusu, mağaza sorumlusu ve mağaza yöneticisi şeklindedir. Mağaza yöneticiliği mağaza içerisindeki en üst yerdir. Diğer bir basamak da bölge yöneticisi olmak. Bunun için de birkaç yıl içerisinde gösterdiğiniz performansa bağlı olarak bölge sorumluluğuna kısa sürede geçiş yapabilirsiniz. Şok’ta her bir mağazada ortalama 4 ila 6 kişi arasında çalışan eleman bulunmaktadır.
Personel sayısı mağazanın büyüklüğüne ve işin yoğunluğuna göre değişkenlik göstermektedir. Şok’ta her çalışan her işi yapabilir prensibi uygulanmaktadır. Bir kasiyer aynı zamanda ihtiyaç duyulması halinde reyonlarla da ilgilenebilmektedir. Bu durum da mağaza sorumlusu olma basamağına ulaşmada kişilere deneyim ve avantaj sağlayan bir durumdur.
>> İlgili Yazı: A101’de Çalışma Şartları ve Maaşlar