Borsada Yatırım Stratejisi Nasıl Oluşturulur!

0
Borsada kazandıran strateji
Borsada strateji oluşturma

Borsada Kazanmak için Mutlaka Bir Stratejiniz Olmalı

Borsaya ilgi duyuyor ve yatırım yapmak istiyor ama hiçbir fikrin olmadığını düşünüyorsun. Belki video sitelerinde dakikalar süren borsa videoları izledin belki de forumlarda dolaşıp birçok makaleye göz attın. Bütün bu araştırmaların sonunda bir sonuca varmadın ve aklın daha çok karıştıysa şu an doğru yerdesin.

Bu makale ile Borsada yatırım stratejisi oluşturma başlığı altında, tasarruflarınızı değerlendirecek en etkin stratejileri, en yalın dille anlatarak borsada bilinçli yatırım stratejileri oluşturarak para kazanmanızı sağlayacak bilgileri vermeyi amaçlıyoruz. Amacımız borsanın bir kumar olmadığını bilinçli yapılan yatırım stratejisi ile para kazanmanın mümkün olduğunu siz değerli yatırımcılarımızın kavrayabilmesini sağlamak.

Önceki yazılarımızda;

Başlıklı yazılarımızı sizlerle paylaşmıştık. Şimdiki yazımızda yatırım stratejisi oluşturmanın adımlarını teker teker inceleyim;

Borsada Yatırım Stratejisi Oluşturma;

1-) Yatırım Finansmanınız Nedir?

Borsada para kazanmak üzerine bir yatırım stratejisi oluşturmak istiyorsak. Bu platformda hisse senedi almak için sermaye yapacağımız finansmanın bizi psikolojik olarak rahatsız etmemesi lazım. Kısacası eğer çocuğunuzun okul taksiti, Bankanıza o ay ödemek zorunda olduğunuz kredi veya bir sağlık harcaması için kullanmanız gereken parayı; Borsada hisse senedi alarak kısa süre içinde 2 hatta 3’e katlama gibi bir politikayla hareket ediyorsanız yatırım stratejiniz ilk adımda çöktü demektir. Sizi psikolojik olarak rahatsız etmeyecek uzun vadede ihtiyaç duymayacağınız bir rakamı borsa yatırımınızın finansmanında kullanmalısınız.

2-) Vade Seçimi

Genellikle yatırımcıların en çok ilgi duyduğu konu, kısa vadede para kazandıracak hisse senetlerini alıp satmaktır. Bu sebeple çoğu kez yatırımcılar, kendini borsa üstatları olarak tanımlayan dolandırıcıların verdiği bilgilerle hareket ederek alım satım kararlarını alırlar ki sonunda hüsrana uğrarlar. Bu noktada vade seçimi önemlidir.

Avrupalı Yatırımcıların Bir hisse senedini ortalama 18 ay beklerken, Türk Yatırımcılar sadece 1 ay bekleyebiliyor!

Genellikle Avrupalı yatırımcılar vade seçimini 12-18 ay aralığında tutarken ülkemizde daha kısa vadeli alım satım yaparak para kazama hayalleri daha ön plandadır. Bir alt başlıkta vereceğimiz portföy stratejisi ile hem kısa hem de uzun vadeli sepet oluşturarak kısa ve uzun vadeli yatırımlar ile para kazanmanız mümkün olacak.

3-) Portföy Stratejisi

Yatırımcıların yaptığı en büyük hatalardan biri yumurtaları tek sepete koymaktır. Ancak portföy oluşturma stratejisinde yumurtaları dağıtmak esastır. Örnekle açıklamak gerekirse Borsada sermaye olarak 100.000 TL paranız mevcutsa bunu tek bir hisse senedi yerine farklı hisse senetlerine bölerek riski dağıtın ve İki sepet oluşturun.

Sepetin biri uzun 50.000 TL değerinde tek hisse senedinden oluşsun. Düzenli sermaye artırımı yapan, kar dağıtan güçlü bir hisse senedi olmasına dikkat edin. İsim vermek manipülasyona gireceği için burada verebileceğim tek tüyo şu olabilir; Cam sektöründe faaliyet gösteren halka açık ve karlı şirketleri inceleyin. Uzun vadeli sepete koyabileceğiniz hisse senedini orada bulabilirsiniz.

Diğer 50.000 TL’ yi ise kısa vadeli sepet içerisinde değerlendireceğiniz 5 hisse senedine bölün. Mümkünse hiçbir kriz ortamından etkilenmeyen gıda sektöründen, dünyanın en güçlü bankacılık sistemlerinden birine sahip olan ülkemizde bir banka hissesi, her sektöre ürün vermesi sebebiyle demir çelik sektörüne ait bir hisse senedi ve savunma sanayinde faaliyet gösteren şirketlerden birine ait bir hisse senedi bu portföye ilave edilebilir.

Kısa vadeli sepetinizdeki hisse senetlerini belirledikten sonra bir satış rakamı belirleyin. Rakamlar o fiyata geldiğinde hisse senedinizi satarak yerine yenisini ekleyin. Böylece bu sepet sizin içil al-sat sepeti olacaktır.

Hangi Sektörlere Yatırım Yapmak İstediğini Belirlediniz Peki Hisse Senetlerini Nasıl Seçeceksiniz?

Hisse Senedi Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

1-) Finansal Tabloları Okuyun

Çok teknik olmasa da size referans sağlayacak basit analizleri yapabilin. Şirketin kar edip etmediğini eğer kardaysa, bunu esas faaliyetlerinden mi yoksa faiz geliri, duran varlık satışı gibi etkenlerden mi kaynaklandığını, maliyet artışının kar artışına oranı gibi etkenlerini, şirketin hitap ettiği pazarları inceleyin.

2-) Döviz Pozisyonu

Şirketin döviz pozisyonlarını inceleyin. Örnek vermek gerekirse ham madde maliyetlerini dövizle karşılayan veya döviz üzerinden borçları olan şirketler çok risklidir. Döviz artışları karşısında borçları da artar.  Bunun yerine ham madde maliyetleri döviz olmayan, borçları döviz olmayan hatta ihracat odaklı çalışan şirketlerin hisse senetlerini alarak yatırım stratejisi oluşturabilirsiniz.

3-) Temettü Politikası Olan Şirketlere Yatırım Yapın

Finansal tabloları ve döviz pozisyonu olumlu olan şirkete yatırım yapmak para kazanmanız için geçerli sebep değil aynı zamanda bu şirketlerin düzenli olarak temettü dağıtma, sermaye artırımı yapma gibi politikalarının da olması gerekmektedir. Şirketlerin geçmiş yıllarda gerçekleşen temettü ve sermaye artırımı politikasını inceleyerek yatırım stratejisi oluşturmak, borsada para kazanmak açısından ciddi bir avantaj sağlar.

4-) Haberleri Takip Edin

Yatırım yaptığınız veya yapacağınız şirkete ait ortaya çıkan her türlü haber kamuyu aydınlatma platformuna düşmektedir. Bu haberler fiyatları doğrudan etkilediği için haberleri dikkate alarak yatırımınıza yön verin.

5-) Teknik Analiz

Teknik analiz; yatırım yapmaya karar verdiğiniz hisse senedini hangi fiyattan alıp hangi fiyattan satmanız gerektiğini gösteren bir yön tayin etme analizidir. Aynı zamanda derya deniz bilgiler içerir. Kısaca destek ve direncin ne olduğunu öğrenerek, hisse senetlerini destek seviyesinden satın alıp direnç seviyesinden satarak para kazanabilirsiniz.

Sonuç Olarak;

Borsada yatırım stratejisi oluşturma makalesi ile amaçladığımız; Borsa, etkin bir yatırım stratejisi oluşturduğunuz takdirde para kazanmak için yapabileceğiniz en doğru yatırım aracı olduğunu gösterebilmekti. Eğer verdiğimiz bilgiler ışığında siz de kendi yatırım stratejinizi oluşturabilirseniz borsanın bir kumar salonu değil yatırım platformu olduğunu tecrübe ederek öğrenebilirsiniz.

Önceki İçerikKripto Para Nedir ve Nasıl Yatırım Yapılır?
Sonraki İçerikÇin’den Kapıda Ödeme İle Alışveriş Yapılır Mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz