Hayvan yetiştirmek ve yetiştirdiğiniz hayvanları belli bir ücret karşılığında satmak iyi bir disiplin ve planlama ile size bol miktarda para kazandırabilir. Koyun, keçi, inek ve tavuk gibi çiftlik hayvanlarını yetiştirmek size eğlenceli gibi gelebilir fakat ne yazık ki bazı insanlar bu işlerin ne kadar çok efor gerektirdiğini bilmeden bu işe giriyor.
Hayvancılık yaparken en önemli konuların başında yetiştireceğiniz hayvanları nerede barındıracağınız, nasıl besleyeceğiniz ve olası hastalıklarda nasıl tedavi edeceğiniz gelmektedir. Buna ek olarak yeni doğmuş hayvanlar ve onların anneleri günün her saatinde ilginize ihtiyaç duyacaktır.
Hayvancılık yağmak isteyen siz girişimciler için bu ön hatırlatmayı yaparak hayvancılık para kazandırır mı, kazançlı bir uğraş mıdır bir irdeleyelim.
Hayvancılıkta Kimler Para Kazanamaz?
Hayvancılık konusunda yeterli tecrübesi olmayan kişiler bazen hayvancılığı küçümser ve yavru hayvanlara fazlasıyla bağlanır ve sonunda bu durum da onların bu işte başarısız olmasına neden olur. Diğer bazı insanlar ise sadece kâr amacıyla bu işe girer ve karşılaştıkları iş yükü karşısında şaşkına dönerler. Bu gibi insanların hayvancılık konusundaki tek motivasyonu ise paradır. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak içim hayvancılık yapmak kar ettirir mi sormadan önce kendinize bu işi gerçekten yapabilir miyim sorusunu sormalısınız.
Sadece para kazanmak için değil istediğiniz hayvanı seçip yetiştirmek çok önemli bir durumdur. Örneğin bir hayvanın yetiştiriciliği konusunda belli bir tecrübeniz varsa, o hayvanı yetiştirmeyi deneyebilirsiniz. Daha önce inek yetiştirme konusunda bir tecrübeniz olduysa, tekrardan inek yetiştirmeyi denemek sizin için daha sağlıklı olacaktır. Yetiştireceğiniz hayvanın bakımı için gerekli olan şeyleri, nasıl beslendiğini, egzersizlerini ve tıbbi ihtiyaçlarını bildiğinizden emin olmalısınız.
Hayvancılıktan Para Kazanmak İçin Araştırma Çok Önemli
İnternetten ve çevrenizden yetiştireceğiniz hayvana talep olup olmadığını araştırıp emin olmalısınız. Eğer kırsal bir alanda yaşıyorsanız, çiftlik hayvanları veya büyük baş hayvanları yetiştirmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Öte yandan eğer büyük bir şehirde yaşıyorsanız, kedi köpek gibi evcil hayvanları yetiştirip satmak daha mantıklı olacaktır.
Beslemek istediğiniz hayvan için de belli bir bütçe oluşturmalısınız. Tıbbi harcamaları, gıda harcamalarını, hayvan yetiştiriciliği ile ilgili olan alet edevat masraflarını ve diğer masrafları iyice hesaplamalısınız. Ayrıca işçi masraflarını ve hayvan yetiştiriciliği için gereken eforu da hesaplamalısınız. Her yavru hayvan için bir fiyat belirlemelisiniz. Belirleyeceğiniz fiyat tüm masraflarınızı karşılamalı ve size kar sağlamalıdır.
Hayvanların Çiftleşmesi
Hayvanların üremesi, çiftleşmesi ve bakımı hakkındaki kitapları satın alabilir ve internetten bu konuları iyice araştırabilirsiniz. Hayvanların çiftleşmesi için uygun erkek ve dişi hayvanı bulmalısınız. Hayvanların çiftleşme sürecini onlar için doğru ortamı oluşturarak desteklemelisiniz. Hayvanların hangi şartlarda çiftleşebileceğini internetteki bilgilerden veya bir veteriner aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Hayvanların hamilelik sürecini, doğum sürecini ve yeni doğan bir hayvanı yakından takip etmelisiniz.
Potansiyel Alıcılar
Hayvan yetiştiriciliğine başlamadan önce mutlaka potansiyel alıcıları bulun. İşinizin reklamını mutlaka bölgesel gazetelerde ve internette mutlaka yapmalısınız. Potansiyel alıcılar, hayvan çiftliğinize davet edilip onların hayvanlara bakılması ve hayvanlarla iletişim kurmaları sağlanmalıdır. Potansiyel alıcılarınızı iyice analiz etmelisiniz. Potansiyel alıcılarınız; kibar, sorumluluk sahibi ve hayvan yetiştiriciliği konusunda iyi eğitimli olmalıdır.
Her hayvan satışından sonra gelirinizi toplayın ve toplam gelirinizden toplam masrafınızı çıkararak net karınızı bulun.
Küçükbaş Hayvan Çiftliği Kurmanın Maliyet Hesabı
Küçükbaş hayvan çiftliği kuracakların aklına ilk olarak bir tavuk çiftliği kurmak gelmektedir. İşte bu nedenle 150 bin tavuk kapasiteli bir tavuk çiftliğinin kurulum giderleri haricindeki toplam maliyetini ve toplam karını hesapladık. Hesaplamalarımız sadece bilgi verme amaçlı olup ayrıntılı bilgileri tavuk çiftliği sahiplerinden ve çalışanlarından edinebilirsiniz.
- 15 bin tavuk kapasiteli bir tavuk çiftliği işletmenin toplam maliyeti yıllık 62.805 USD civarındadır.
- Bu maliyetin en büyük kısmı yıllık 30.249 USD ile yem giderleridir.
- Pazarlama maliyeti ise yaklaşık yıllık 5041 USD ‘dir.
- 15 bin tavuk kapasiteli bir tavuk çiftliğinin sağlık giderleri ise yaklaşık olarak yıllık 6389 USD’dir
- 15 bin tavuk kapasiteli bu çiftliğin yıllık toplam geliri ise 84.553 USD olmaktadır.
- Toplam kar ise 21.206 USD civarındadır.
İlgili Yazı: Tavuk Çiftliği Kurarak Zengin Olmak
Büyükbaş Hayvan Çiftliği Kurmanın Maliyet Hesabı
Büyükbaş hayvan çiftliği kurmak isteyenlerin ilk tercihi genellikle inek ve diğer sığır çeşitleri ile ilgili bir çiftlik kurmak oluyor. Yazımızın bu bölümünde 200 büyükbaş hayvana ev sahipliği yapan bir çiftliğin toplam maliyet ve toplam gelirini bulabilirsiniz. Küçükbaş hayvan çiftliği için yaptığımız hesapta olduğu gibi kurulum masrafları hesaba dahil edilmemiştir.
- 200 büyükbaş hayvan kapasiteli bir çiftliği işletmenin toplam maliyeti yıllık 75.956 USD civarındadır.
- Bu giderlerin büyük bir kısmını yıllık 36.459 USD ile yem giderleri oluşturmaktadır.
- Çiftliğin pazarlama giderleri ise yıllık 6076 USD civarındadır.
- 200 büyükbaş hayvan kapasiteli bir çiftliğin sağlık giderleri ise 7601 USD civarındadır.
- 200 büyükbaş hayvan kapasiteli bu çiftliğin yıllık toplam geliri ise 112.554 USD civarındadır.
- Tüm masraflar çıktıktan sonra elde edeceğiniz kar ise yıllık 36.534 USD ‘dir.
İlgili Yazı: 100 Büyük Başlık Çiftliğin Kurulum Maliyeti
SELAM BU RAKAMLAR NE KADAR DOĞRU BEN KIRSAL KALKINMA DESTEĞİ ALACAM BANA AHIR DESTEĞİ VE EKİPMAN DESTEĞİ VERECEKLER KAPESTE 1000 İNEKLİ ARAZİ OLACAK O DA 50 DÖNÜM YAPAR BUNUN YANINDA 2500 DÖNÜM ARAZİ TOPLAM 2600 DÖNÜM GEREKLİ BU ARAZİ BENDE VAR SMELTEL UYGUNMUŞ BURADA HATAYDA İNEK DESTEĞİ HANGİ KURUMDAN ALMAM GEREKLİ BAŞLAMAK İÇİN NERDEN BAŞLAMAM GEREKLİ KİME NEREYE BAŞVURMAM GEREK BANA ULAŞIR SANIZ SEVİNİRİM SAYGILARIMLA