Günümüz şartlarında bir büyükbaş çiftliği kurmak istiyorsanız titiz bir fizibilite çalışması yapmanız gereklidir. Fizibilite çalışmasına öncelikle büyük baş hayvanların cinsini seçerek başlamalısınız. Seçeceğiniz büyük baş cinsine göre maliyetiniz artacak veya azalacaktır. Maliyet çalışmasında değişken faktör sadece büyükbaş cinsi değildir. Maliyet içerisinde yer alan tüm faktörleri dolar kuru üzerinden detaylı bir şekilde inceleyelim;
Kurulumda Büyük Baş Hayvan Seçimi
Eğer süt verimini öncelik olarak kabul ediyorsanız büyükbaş hayvan türü olarak Holstein tercih edebilirsiniz. Bu tür büyükbaşlar günde ortalama 80 litre süt verebilmektedir. 18 – 24 aylık bir Holstein türü büyükbaş için ortalama 1800 USD gibi bir ücret ödersiniz.
Eğer maliyet yüksek olur diyorsanız günlük süt verimi ortalama 30 litre olan Friz türü büyük baş tercih edilebilir. Friz türü büyükbaş hayvanlar 18 – 24 aylık iken ortalama 1200 USD’ ye satılmaktadır. Bu iki tür arasında bir karşılaştırma yaparsak Holstein den 100 adet büyükbaş aldığınızda 180.000 USD ödemeniz gerekirken Friz türü büyükbaş için 120.000 USD ödemeniz gerekir. Alınacak süt verimini düşündüğünüzde Holstein daha iyi bir fikir gibi gelse de tercih size kalmıştır.
Kurulacak Ahır’ın Maliyeti
Bir inek için ortalama 20 metrekare kadar bir ahır gerekli iken 100 büyükbaş için tüm ihtiyaçların giderileceği ortalamam 3000 metrekarelik bir ahır gereklidir. Bu ölçüde bir akırı tek bir bütün halinde yapmanız sizin maliyetinizi artıracağından konstrüksiyon olarak yapmanız hem maliyet açısından avantaj sağlayacaktır hem de ulaşım açısından kolaylık sağlayacaktır.
Bu büyüklükte bir ahır için gerekli demir ve profil, zemin döşemesi için betonarme, üst çatı örtüsü, duvarların kapatılması ve ısıtma sisteminin sağlanmasını düşündüğümüzde ortalama 100.000 USD gibi bir maliyet oluşturacaktır. Bu ahır sadece büyükbaşların yaşayacağı ve dinleneceği bir alan olduğu için bakım ve süt sağım maliyetleri ayrı hesaplanmalıdır.
Tesisin Süt Sağım Maliyeti
Günümüzde süt sağımı artık otomatik makineler ile hayvanlara zarar verilmeden yapılmaktadır. Ayrıca insan sağımı ile makina sağımı arasında zaman, verim ve çalışan sayısı faktörü olarak uçurum vardır. Bu açıdan 100 büyükbaşlık bir sağım için 10 adet sağım makinesi alınması yeterli olacaktır. Sağım makinesinin ortalama fiyatı 400 USD olarak düşünüldüğünde 10 adet 4000 USD’lik bir maliyet oluşturacaktır.
Hayvanların Yem Maliyeti
100 büyükbaşlık bir hayvan çiftliği için ilk etapta 20 tonluk bir yem ihtiyacınız olacaktır. Arpa kilogram fiyatı 0.26 USD lira olduğu için 5200 USD lik bir maliyet kaleminiz oluşacaktır.
Çiftlikte Çalışanların Maliyeti
100 büyükbaşlık çiftliğin yeterli bir şekilde idare edilmesi ve büyükbaş hayvanların sağlıklı bir şekilde bakımının yapılabilmesi için en az 10 bakımcının olması gereklidir. Tecrübeli bir bakımcı ortalama 500 dolar maaşla çalıştığı için ilk etapta çalışanların maliyeti size 5.000 dolar olacaktır. Ayrıca bu çalışanların çiftlik içinde kalacakları ve yaşayacakları yerlerin maliyeti, sigorta ve yiyecek içecek maliyetleri göz önüne alındığında ilk yatırım maliyeti adı altında ortalama 16.000 dolar gibi bir maliyet kaleminiz daha oluşacaktır.
Çiftlik için Arazi Temini
100 büyükbaşlık çiftlik için ideal bir çiftlik alanı ortalama 10 dönümlük bir alandır. 10 dönümlük bir alanı suya yakın bir yerde almaya kalktığınızda dönüm başına 30.000 lira ödemeniz gerekecektir. 10 dönümlük arsa size 300.000 liraya mal olacaktır.
Tüm bu rakamları alt alta yazdığımızda:
1 ) Büyük baş hayvan seçimi= Ortalama 130.000 USD
2 ) Ahır maliyeti= 100.000 USD
3 ) Süt sağım maliyeti= 4.000 USD
4 ) Yem maliyeti= 5.000 USD
5 ) Çalışan maliyeti= 33.500 USD
6 ) Arazi temini= 66.000 USD
Toplam maliyet ise: Yaklaşık 338.500 Dolar olarak karşımıza çıkıyor. Siz bu maliyetin % 10 artısını ve eksisini göz önüne alarak hesap yapmalısınız. Ayrıca araziyi satın almak yerine kiralama yoluna giderseniz fiyat yaklaşık 10 da 1 ine düşecektir. Bu durumda maliyetiniz ortalama 278.500 USD olacaktır. Bu maliyet ile çok kısa süre de bir büyükbaş çiftliği kurabilir ve lojistik ağınızı sağlıklı bir şekilde kurduğunuzda ise ideal bir süt verimi ile maliyetinizi ortalama 2 – 3 yıl içerisinde çıkarabilirsiniz. Süt verimi iyi olan hayvan türlerinin tercih edilmesi durumunda bu süre daha da kısa sürelere inecektir. Maliyeti düşürmek devletin hayvan yetiştiricilerine vermiş olduğu teşviklerden yararlanabilirsiniz. Bu konuda devlet destekli çiftlik kurmak yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
USD ne ya. Kanada da açmayacağız çiftliği dimi. Google translate ile çevirip direk paylaşma bir yazı neredeyse. Hayvanları ve yapı malzemelerini Amerikadan alcak halimiz yok. Boş bir yazı… Birazcık saygı ve emek katın. Dalga mı geçiyorsunuz ….
Okumuş olduğunuz yazımız 2018 yılında yazıldı. Yazımızı TL olarak hazırlasaydık. Rakamlar içnde bulunduğumuz yıla göre tutarsız olacaktı.
Çok doğru tebrik ederim olmadı ingilizce konuşsunlar..
İyide ben anlamadım bu malzemeler hep tl ile alınır neden dolardan ve hep ili katı maliyet hesapladınız senin söylediğin parayla 250 büyükbaşlık çiftlik kurulur
döviz sürekli oynadığından ve yapım aşamalarının yurtdışına bağlılığı nedeniyle döviz cinsinden hesaplamak en mantıklısı hocam
Tabi canım tabi biz de senelerdir bu işin içindeyiz o çiftlikte hiç hayvan hastalanmıycak hiç veteriner gelmiycek hiç traktör ekipman elektrik su çalışan giderleri işci çalıştırma vesayre hiç Bi maliyeti yok demi sonra bunu gören şehirdeki adam elinde 3 5 kuruş parayı bu işe yatırıyor daha hayvan dogum yapsa ne müdahale yapacak hayvanın h sini bilmeyen bu işe girer sonra niye çiftçiye destek yok gübre fiyatları neden pahalı Çifçi olan kesinlikle zengin olarak gösterilir bu işi bilmiyorsanız yapmayın kardeşim böyle internetten sadece kagıt üstünde 3 5 hesap yapıp da sonra kazançlı iş demeyin
mrb lar okuyan kişi adım İsmail ben Van Edremit,e bağlı bir köyünde ikametgah ediyorum en büyük hayalim hayvancılık büyük küçük farketmez illede hayvancılık en büyük amacım büyük bir çiftlik sahibi olmak 12 dönümlük bir arazim var köyümüzde okadar ekilecek arazi varki haddi hesabı yok ve ekilmiyor arazilere bakınca içim yanıyor ve beş kuruş param yok hibe alır mıyım almaz mıyım bilmiyorum traktörüm yok ekipman yok 50 büyük baş Simental ırkını düşünüyorum ağırıydı ekipmaniydı 50tanesi ne yapar bilmiyorum saygılarımla sütçü
Merhaba, lütfen beni bu temizleyin 10 donum (10000 metre kare) nasıl bir inek holstein amerikan veya friz ineği türü gerekli?
2 3 yılda toparlarmış, 80 litre veriyomuş… Bilinen 39 40 civarı zor alıyor. Yereller sadece 30 civarlarında alır. Holstain cinsi.
SELAM LAR BEN HATAYDAN 1000 İNEKLİ BİR ÇİFLİK KURMAK İSTİYORUM BUNUN İÇİN 2600 DÖNÜM AYIRDIM 100 DÖNÜN KAPALI DAHİL YEM DEPOSU EKİPMAN GARAJI PİS ATIK DEPOSU VE DİYERLERİ İÇİN 2500 DÖNÜM YEM TEDARİKİ İÇİN REGLAS ARPA YONCA VE DİYER YEM EKİM SAHASI BEN BURDA ŞU DESTEKDEN FAYDALANMAK İSTİYORUM AHIR DESTEĞİ İNEK DESTEĞİ BUNLARI ALMAM İÇİN KİME NEREYE HANGİ KURUMLARA MURAÇAT EDMEM GEREKLİ VE BU MURAÇATLARDAN SONRA KURUM VE KURULUŞLAR DAN KAÇ İŞGÜNÜ İCİNDE BANA GERİ DÖNÜŞ OLUR VE TEMEL ATMA DAHİL ANAHTAR TESLİM KAÇ GÜNDE BİTERİ BU TEHSİS BANA GERİ DÖNERSENİZ SEVİNİRİM SAYGILARIMLA HATAY DAN
merhaba yavuz bey tarım bakanlığının kırsal kalkınma destekleri var. ahır inşaatı ve makine ve diğer çiftlik ekipmanları %50 hibe alabiliyorsunuz.
Bana sallıyorsun gibi geldi. 2600 dönüm yeri olup 100 hayvan ve 100 dönüm kapalı alan diyen birisi nereye başvuracağını bile bilmiyorsa ancak hikayedir. Geç onu boş yapma.
Beslenme değeri holstein ineklerine veya friz ineğine göre mi?
Hostline inekler günlük (yem seçimleriniz iyi yaparsanız) sağlıklı hayvan başı minimum 50 maximum 80 litre sut alırsınız tabi bu da tamamiyle hayvan bakımından anlayan arkadaşlar için geçerlidir
Günlük bir hayvan için gider kaç para ??? Ortalama 25-26 tl diyende var 15-20 tl diyende
“100 büyükbaşlık bir hayvan çiftliği için ilk etapta 20 tonluk bir yem ihtiyacınız olacaktır.” denirken, bu maliyet aylık mi yıllık mi…
kırklarelinde kavaklıda 2 dönüm yerim var 40veya50 adet hayvan alıcam ortalama bşr hayvan 50 litre süt veriyor sorum şu.. sütün litresini kaçtan satarım ve müşteri nasıl bulabilirim
Ya bu holsstein gunluk kac l sut veriyor kime sorsam gunluk 80 l sut vermez dior bilen brisi soylesin
80 mümkün değil ortalama sağlıklı iyi cinsli bi hayvan 50 litre civarı
Bana da hep 25-30 alırsın diyorlar holstein için. Hayvanın günlük maliyeti de 20 lira olsa benim hesapta sonıfta kalıyoruz. En iyisi yerinde gidip görmek.
ben kurtsandan 2×6 tekernlegli sagim sistemi aldm. saat gibi calışior. 20 hayvan var bende.40 50 hayvana kadar sağar didiler. 10 dane tekli makına almıya girek yok. benımki daha uyguna geldi vallah
Ben devlet tevşkli bir çivtlik kurmak istyurum 100 baş süt inekle başlmak istiyurum nerye baş vurmam gerkiyur bilgine arz ederim