İyi bir birikiminiz var. Ve nasıl bir iş kuracağınızı bilmiyor musunuz? Veya sermayesiz bir şekilde devletten hibe alarak işe başlamak mı istiyorsunuz. İyi bir gelir getiren çiftlik kurmak için neler yapılabilir? Çiftlik kurmada devlet desteği var mı? Maliyeti ve yapılması gerekenler nelerdir?
Konularının ele alındığı yazımızı dikkatli okuyun.Çiftlik kurma işi büyük bir sermeye ile yapıldığı için bu işe başlamadan çok araştırma yapmalısınız. Örnek çiftlik sahiplerini ziyaret ederek çiftliklerini gezmeli ve konu hakkında detaylı bilgi almalısınız.
Nasıl bir çiftlik kurmalıyım?
Çiftlik kurmadan önce elinizdeki imkanları gözden geçirmelisiniz. Mesela Tavuk çiftliği için gerekli olan en önemli konu arazi konusudur. Eğer büyük bir araziye sahipseniz öncelikle bilirkişileri getirip arazinizin tarıma mı, hayvancılığa mı elverişli olduğunun tespitini yaptırmanız gerekmektedir. Eğer araziniz yoksa kuracağınız çiftliğe göre bir arazi satın almalısınız.
Tarım Teşvikleri Hibe ve Kredileri için tıklayınız.
Bazı araziler konum itibarı ile hem tarım hem hayvancılık yapılabilecek kapasitededir, bu tür arazileri tercih etmeniz daha akılcı olur.
Çiftliği kurmadan önce gözden geçireceğiniz bir diğer kriterde bölgenin arz- talep meselesinin ne yönde olduğudur.
Hayvancılık alanında ilerlemek istiyorsanız, tavuk, inek, koyun, keçi ve balık alternatiflerden size uygun olanını değerlendirmeniz lazım.
Alabalık çiftliği kurma iş fikri için tıklayınız.
Tarım alanında ilerlemek istiyorsanız bulunduğunuz bölgenin iklim ve arazi koşullarını değerlendirerek ilerlemeniz gerekmektedir.
Bütün bunların dışında solucan gübresi çiftliği, rus romanov koyun çiftliği, kaplumbağa, çekirge ve deve kuşu çiftliği alternatiflerini de değerlendirebilirsiniz.
Çiftlik kurma bedeli nedir?
Bu kadar geniş bir çevrede değerlendirilebilen bir işin maliyeti de faklılık göstermektedir. Öncelikle bulunduğunuz bölgenin konumu, arazi bedelleri, ulaşım seçenekleri fiyatı etkileyen unsurlar arasında yer alır. Mesela orta ölçekli bir tavuk çiftliği için 450-500 bin tl yi gözden çıkarmalısınız. Yine 40 büyükbaş hayvan çiftliği için ise 750-800 bin tl’lik bir sermayeye gerek vardır. Fikir edinmek adına 100 büyük başlık hayvan çiftliği maliyeti yazımıza göz atabilirsiniz.
Küçük bir çiftlik kurarak büyütmek isteyenlerden iseniz 10-100 bin tl arası bir sermaye ile de başlayabilirsiniz.
Çiftlik kurmada devlet desteği var mı?
Günümüzde tarım ve hayvancılık bakanlığı çerçevesinde , AB bakanlığı bünyesinde ve il tarım ve hayvancılık müdürlükleri ve bu müdürlüklere bağlı bazı özel kuruluşlar yatırımcıya belli şartlarda hibeler sunmaktadır. Ayrıca kredi için özel banka ve kurumlardan yararlanılabilir.
Hibe almanın şartları nelerdir?
Çiftlik kurarken verilen hibelerden yararlanmak için şartların tam olarak yerine getirilme zorunluluğu vardır. Birde çiftlikte yetiştirilen hayvanların satılan ürünlerine göre de faklı hibeler verilmektedir. Öncelikle bulunduğunuz bölge içinde olan hibe destek programlarını takip etmelisiniz.
Hibe veya destek alabilmek için yatırım danışmanları sizlere profesyonel desteği verirler detaylı bilgi için buraya tıklayın
Çiftlik kurmak için gerekli resmi işlemler nelerdir?
Öncelikle kar marjı yüksek bir iş yapmak için bir şirket kurmalısınız. Şirket kurarken farklı kurumlarda farklı işlemler yaptıracaksınız. Farklı çiftlikler bile olsa istenen evraklar hemen hemen aynıdır. Sizlerle paylaşacağımız evraklar ön hazırlık açısından fikir vereceği için yararlı olabilir.
Gerekli evraklar;
- Öncelikle çiftlik için form doldurma
- SGK kaydının yapılması
- 50 kişiden fazla çalışanlı bir şirket olacaksa işletme belgesi ve beraberinde iş yeri hekimi belgesi
- İmza sirküleri
- İtfaiye raporu
- Çiftliğin bulunduğu arazinin imar durumunu anlatan belge
- Çiftlik sahibi ise tapu kiracı ise kontrat
- Kapasite raporu
- İşin akış şemaları ve açıklama raporu
- Yapı mevcut ise yapı kullanımı izin beldesi, ruhsat eki mimarı projeleri
- Su şehir şebekesinden alınacaksa şebekeye bağlı olduğuna dair belge, şebeke suyu değilse su analiz raporları
- Çevre kirliliğine karşı alınan tedbirlerin raporları
- Ruhsat için gerekli nakit
- İçme suyuna yakın bir bölgede kurulmuş ise uygunluk raporu
Belirtilen belgeler bölgelere ve kurulacak çiftliğe göre değişkenlik gösterebilir. Çiftlik kurmak sanıldığı kadar basit bir iş değildir. İş çiftliği kurmakla bitmiyor. Uzun vadeli bir yatırım olduğu için bölgenin 10-15 yıl sonrasını düşünerek hesaplarınızı ona göre yapmalısınız.
Ayrıca hibe almak istiyorsanız sizden istenen belli hedefi ve kapasiteyi yakalamanız gerekmektedir. Mesela büyük baş bir hayvan çiftliği bünyesinde büyük bir hibe almak için en az 50 büyükbaş hayvanınızın olması gerekmektedir.
1 sene de paraya 10 takla.attiran mert kendisi taklacı bence dolandırici da olabilir adami tanimiyor etmiyor parayi getir diyor zeki
Şu yorum yapan İstanbul da 10 takla attıran mert arkadaşın zihinleri olduğu sürece memlekette çalışan olmaz. Kardeşim üç beş kazan kazanırkende memleketine vatanına milletinede kazandır. Emek vermeden refah olmaz. Korkmayın hayvancılıkta asla zarar etmezsiniz. Yeterki çalışın mert gibi adamlar eline üç kuruş geçince istambulda karıda kızda yerler. Ne vatane nede evlerine ocaklarına faydaları vardır.
Hayvancılık yapmak isteyen arkadaşlar önemli olan kazanacağınız para değil, sabırlı olup hayvanları iyi temiz bakmak, sonrasında para olucaktır bu en başta belirtilen hesap yaptığınız para’nın kat kat üstünde kazanç elde edeceğiniz garantidir, evet hayvan da fire olur fakat bunun kazancınızla hiçbir ilgisi yok sadece sabırlı olun en az 16′ ay küçük baş hayvancılık yapılmaktadır hiçbir zarar olmadan aksine karı kalarak hayvancılığı bıraka bilir siniz, tabi 16 ay yapıp bir aciliyet olmadığı sürece kimse bırakmaz bırakamaz çünkü iyi para kazandırıyor tadını alınca bırakamayacağınız miktarlarıın farkına varacaksınız, başında dediğim gibi para işi en son tabi genede hesabınızı bilin ama çok hesaba gerek yok, çok sabıra ve ilgi alakaya gerek var ve şunuda belirtmek isterim Hayvancılık Bereketli iş zarar ettim diyen varsa oda sabırsızlığından dır bide doğal afet dışında, kimse zarar etmez evet hayvanların kaldığı yerin çatısı sağlam olursa kar yağdığında çökmez ve gene kazancınızın tedbirini almış olursunuz. 2×2 = 4 hayvancılık sabırlı olmak demektir … B.S.D
13,000 m2 lik bi arsam var b2 de 12,000 m2 de bulunmakta 25,000 m2 lik bi arsa üzerine büyükbaş süt ve kurbanlık olmak üzere şirket adı altında bir çiftlik düşünüyorum ama yatırımı yapacak dururum yok nasıl bi yol izlemem gerek. Bu konuda fikir sahibi olan arkadaşların yardımını bekliyorum. Teşekkürler.
Kardeş sen o arsaları sat. O parayla ben sana istanbulda 10 takla attiririm keyfine bak:) hayvanin derdiyle de ugraşmazsin. Her akşam para saydiririm sana.
dostum ne iş yapacksında 10 takla atacak para
nasıl para saydırıyorsun bir açıklama yaparmısın
Bir hibe destek danışmanlıgı alabilirsiniz.
5 adet buyukbas
10 adet koyun keci
100 adt cıvcıv ıle basla
zamanla gelisir dere akar yatagını bulur
yanı hangısı sana uygun hangısı karlı ögrenir büyütürsün