Çiftlik Arazisi Şartları Nelerdir? | Nerelere Çiftlik Kurulabilir?

0
Çiftlik arazisi yasal prosedürü
Ahır çiftliği nereye kurulmalıdır

Besi Çiftliği Kurulumunda Arazi Şartları Nelerdir?

Hayvancılık sektörünün her geçen gün gelişme göstermesi çiftlik kurmanın karlı bir iş fikri olacağı inancını da beraberinde getirmektedir. Hayvancılığa devlet desteği ve hibelerin artması ile birlikte büyüyen pazar içerisinde birçok yeni çiftlik açılmaktadır.

Ülkemizde et yemeklerine olan ilginin artması ve hayvanların ihracat kalemi olarak görülmesi de yeni çiftlikler kurulmasına yol açan gelişmeler arasında yer almaktadır. Bu noktada yeni bir çiftlik kurmak isteyen kişilerin Çiftlik arazisinin nereye kurulabileceği gibi önemli kriterleri tamamlamış olması gerekmektedir. Yeni kurulan bir çiftliğin verimli olması ve hedeflerinin karşılanması için en önemli kriterler arasında ise arazi şartları yer almaktadır. Çiftliğin üzerinde bulunduğu arazinin koşulları, işin sürdürülebilirliğini ve karlılığını doğrudan etkilemektedir.

İlgili Yazı: Devlet Desteği ile Çiftlik Kurmak İster misiniz ?

Ahır Kurulumunda Gerekli İzinler ve Yasal Prosedürler

Yeni kurulacak çiftlik yatırımda açılış izni alabilmek için arazi koşullarının yasalara uygun olması gerekmektedir. Öncelikle işletmenize ruhsat alabilmek için gerekli belgelerle bölgenin belediye başkanlığına müracaat edilmelidir. Sonraki aşama ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurmaktadır. Bakanlıktan alınan rapor ile birlikte mimari, elektrik ve su tesisatları ve zemin etütlerini içeren proje hazırlanmalıdır.

Proje, Tarım İl Müdürlükleri ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kabul edildikten sonra ruhsat alınarak projenin inşaat aşamasına geçilmelidir. Yine inşaat sürecinden önce gerçekleşen keşif ve metraj aşamasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlemeleri dikkate alınmalıdır. Bütün bu sürecin kusursuz ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için arazini belirlenirken belli şartlar göz önünde bulundurulmalıdır:

  1. Çiftlik arazinin kurulacağı alan remi görevlilerin belirleyeceği sağlık koruma bandı mesafesine yeterli uzaklıkta olmalıdır. Sağlık koruma bandı, çiftliğin, halk sağlığına zarar verme olasılığı göz önünde bulundurularak belirlenir. Ayrıca işletmenin çevresi duvar ya da tel örgü ile çevrili olması gerekmektedir.
  2. Sağlık koruma bandı, en yakın yerleşim yerinin büyüklüğüne, arazi koşullarına ve çiftliğin genişliğine bağlı olarak değişmektedir. Sağlık koruma bandı kuralını geçerek ruhsat alabilmek için mutlaka hayvansal atıkların giderilmesini sağlayan fosseptik çukurları bulunmalı, su ve elektrik tesisatlarında herhangi bir eksiklik olmamalıdır.
  3. Çiftliğin kurulacağı arazi, komşu arazilere ve kara yoluna belirli bir uzaklıkta bulunması gerekmektedir. Mesafe, işletmelerin uzunluğuna ve işletmenin kapasitesine göre resmi görevliler tarafından belirlenmektedir.
  4. Sulak alan, bataklık ve baraj projeleri kapsamındaki arazilerde çiftlik kurulma izni verilmemektedir.

İlgili Yazı: 100 Büyük Başlık Çiftliğin Kurulum Maliyeti

Hangi Arazilere Çiftlik Kurulmayı Önerirsiniz?

Çiftlik kurma hedefi içinde olan kişilerin doğru arazi koşullarını yerine getirmiş olmaları gerekmektedir. Arazinin hayvan besiciliğine uygun olup olmadığı değerlendirmek için uzman kişilere danışılabilir. Arazinin yükseltisi ve eğiminin yanı sıra toprak özelliklerine de dikkat edilmelidir.

Çiftliğin planlama aşamasında iyi bir fizibilite çalışması yapılmalıdır. Arazinin içerisindeki ve çevresindeki otlakların analizi yapılmalı, çayır ve meraların yeterliliğine dikkat edilmelidir ayrıca daha önce arazinin ne amaçlı kullanıldığı da öğrenilmelidir. Öte yandan bölge ikliminin hayvan besiciliğine uygun olması gerekmektedir.

Hayvancılık sektörü içerisinde çiftliklerin farklı özellikleri ve kurulum kriterleri bulunmaktadır. Küçükbaş, büyükbaş, kanatlı hayvan ya da arı çiftliği kurmak isteyen girişimciler hukuki prosedürleri göz önünde bulundurmalıdır.

Unutulmaması gereken en temel nokta ise bütün hayvan çiftliklerinin kendine has özellikleri bulunmaktadır ve her birinin prosedürleri farklıdır. Gerekli resmi prosedürleri aşmak için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan bilgi alınması ve onların yönlendirmeleri doğrultusunda girişimlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Büyükbaş Hayvan Çiftliği Arazisi Nasıl Olmalıdır?

Büyük Baş Çiftlik Arazisi Nasıl Olmalıdır?

Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin verimli bir iş fikrine dönüştürmek için temel olarak hayvanların besi ve gıda ihtiyaçlarına yönelik koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Büyükbaş hayvanlar, ihtiyaçları olan besini alabilmeleri için temiz ve çevresel atıklardan etkilenmemiş bölgelerde otlamaları önemlidir. Bu nedenle büyükbaş hayvan çiftlikleri insan yerleşiminden uzak bölgelerde bulunmalıdır. Öte yandan çiftlik atıkları ve gübreleri insan yaşamını olumsuz etkilemektedir. Hayvan atık ve gübreleri koku ve sinek açısından insan toplulukları için rahatsız edici hatta tehlikelidir.

Hayvancılıktaki en önemli gider kaleminin yem olduğu asla unutulmamalıdır. Bu nedenle giderleri minimuma indirebilmek için hayvan çiftliğinin bulunduğu arazi mera ve otlaklara yakın olmalıdır. Ayrıca arazinin yem bitkileri yetiştirmek için uygun olması da besi ihtiyacının karşılanmasını kolaylaştıracaktır.

Hayvan çiftliklerinde en çok ihtiyaç duyulan şeyler ise su ve elektriktir. Havalandırma, temizlik gibi ihtiyaçların giderilmesi için su ve elektriğe mutlaka ihtiyaç duyulmaktadır. Eğer ki araziye yakın su ve elektrik kaynağı yok ise alternatif enerji kaynakları göz önüne alınmalıdır. Aksi takdirde gübre ve atıklardan kaynaklı hastalıklar hayvan ve insanlara zarar verebilmektedir. Gübre kontrolünün sağlanabilmesi için ise eğimli arazilere çiftliklerin kurulumu gerçekleştirilmelidir.

Küçükbaş Hayvan Çiftliği Arazisi Nasıl Olmalıdır?

Koyun çiftlik arazisi nasıl olmalı?

Küçükbaş hayvan çiftliği yapılacak olan bölgelerin iklim koşulları oldukça önemlidir. Çünkü büyükbaş hayvanlara göre iklim şartlarından daha fazla etkilenen küçükbaş hayvanların, daha ılıman bölgelerde bakımının yapılması gerekmektedir. Ayrıca yem maliyetinden kısılması için otlak arazilere yakın konumda bir çiftlik kurulumu gerçekleştirilmelidir.

Elektrik ve su gibi ihtiyaçlarının kolaylıkla karşılanabilmesi ise hayvanların ve bölgenin daha sağlıklı olmasına neden olmaktadır. Ancak yetiştirilecek olan hayvanın genetik özellikleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin, tiftik keçisi, iç bölgelerde yetiştirilebilen ve sert iklim koşullarına dayanıklı bir hayvandır. Arazi şartları içerisinde en önemli konulardan biri de topraktır. Toprağın verimliliği hayvanların sağlıklı gelişmesini ve çiftlikten hedeflenen karın elde edilebilmesini etkilemektedir.

Önceki İçerikİŞKUR Yurt Dışına İşçi Gönderiyor Mu?
Sonraki İçerikBurger King’de Çalışma Şartları ve Maaşlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz