Emlakçılık Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

0
Emlakçılık yapmak için belge
Emlak danışmanlığı sertifikası nasıl alınır

Son hızla büyüyen gayri menkul sektörü, emlak danışmanlığı yapmak isteyen birçok kişi için cazip bir iş kolu haline geldi. Siz de emlakçılık yapmak istiyorsanız ama yeterli bilgiye sahip değilseniz emlakçı olmak için aranan şartlar neler, emlakçılık yetki belgesi nasıl alınır, nereye başvuru yapılır gibi birçok detayı sizlerle paylaşacağız.

Emlakçılık Belgesi Nasıl Alınır? Nereye Müracaat Edilir?

Önceki yazımızda kimler emlakçılık yapabilir makalemizle sizleri aydınlatmaya çalışmıştık. Şimdiki yazımızda ise emlakçılık yapmak için almanız gereken belgelerin neler olduğundan, nereye ve nasıl müracaat edeceğinizden bahsedelim.

Emlakçılık yapmak isteyen kişiler eskiye nazaran daha sıkı denetimlerden geçiyor. Emlakçı olabilmek için ilk yol üniversitelerin Emlak ve Emlak Yönetimi bölümden mezun olmaktır. 2 yıllık olan bu bölüm tamamlandıktan sonra başka koşul gerektirmeksizin kişiler emlakçılık yapabilir. Ancak Ticaret Bakanlığı tarafından 5 Haziran 2018 tarihinde Mesleki Yeterlilik Belgesi Almak zorunlu hale getirilmiştir. Bu yasa emlak danışmanları da dahil olmak üzere tüm satış ve pazarlama alanında çalışan satış personellerini kapsıyor.

Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Yetki Belgesi Farklı Mı?

Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Yetki Belgesi arsındaki farkı daha iyi anlayabilmek için konumuza yani emlakçılık sektörüne odaklayabiliriz. İl Ticaret Müdürlükleri, emlak dükkanı açmak isteyen kişilerden Yetki Belgesi istemektedir. Belediyeler ise Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işletmelere ruhsat vermeyecektir. Bu nedenle emlakçılık yapmak ve kendine ait bir işletme sahibi olmak isteyen kişiler için her iki belge de zorunludur.

Emlakçılık Belgesi Kimleri Kapsıyor? Hangi Belgeler Alınmalı?

5 Haziran 2018 tarihine kadar emlak danışmanlığı sertifikası nasıl alınır sorusuna bu kadar detaylı cevap aramak gerekmiyordu. Belge almak isteyen adaylar, Federasyon tarafından kabul görülen herhangi bir kurstan emlakçılık belgesi alabilmekteydi. Fakat bu tarih itibariyle işlemeler MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tekeline geçti. Bu sayede, amiyane tabirle merdiven atlı işletmelerin önüne geçilmesi ve verilen hizmetlerin daha yüksek standartlara taşınması hedefleniyor.

Mesleki Yeterlilik Belgesi

Emlakçılık yapmak isteyen kişi ister işletme sahibi ister personel olsun, herkes için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunludur.

  • Firma sahibi, şube varsa bu şubelerin müdürleri; “Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5” beğenisini,
  • Pazarlama ve satış personeli; “Emlak Danışmanı Seviye 4” belgesini almak zorundadır.

Mesleki Yeterlilik Belgesi 5 yılda bir yenilenmesi gerekiyor. Belge almak için MYK tarafından görevlendirilen kurumlarca yapılan sınavı başarı ile tamamlamanız gerekmektedir.

Yetki Belgesi

Mesleki Yeterlilik Belgesi aldıktan sonra Yetki Belgesi almanızın önü açılmış oluyor. Peki, yetki yani emlakçılık belgesi nasıl alınır, aranan şartlar nelerdir daha yakından inceleyelim. Öncelikle aranan şartları şöyle sıralayabiliriz:

  • İşletmeye ait net alanın 30 metrekareden büyük olması,
  • İşletme dahilinde arşiv bölümünün bulunması,
  • İşletmenin tüm teknik (bilgisayar, telefon, faks, masa, koltuk vb.) donanımlara sahip olması,
  • Adayın meslek odasına kayıtlı olması,
  • 18 yaş üzeri olması,
  • En az lise mezunu olması,
  • İflas etmemiş olması / iflas etse bile itibarının iade edilmiş olması,
  • Yüz kızartıcı suça bulaşmamış olması,
  • Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmasıdır.

Emlakçılık belgesi 5 yıl süre ile geçerliliğini kurulmaktadır. Bu 5 yılın sonunda yeniden belge alınması gerekmektedir.

Emlakçılık Belgesi için Başvuru Aşamaları

Emlakçılık belgesi için başvuru yapmak isteyen her aday için yukarıda saydığımız şartlar aranır.

Bu şartların yerine getirildiğine dair belgeler ile birlikte Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi nin https://ttbs.gtb.gov.tr/ adresi üzerinden başvuru yapılır.

Başvuru tarihinden sonraki 7 gün içinde, aranan bu şartların yerine gelip gelmediği tespit için İl Müdürlüğü inceleme yapar.

Emlakçılık yetki belgesi almak için aranan tüm şartları yerine getiren işletmelere, incelemenin akabinde gelen on gün içinde yetki belgesi verilir.

Eğer herhangi bir nedenden dolayı belge talebi reddedilirse, reddin gerekçeleri ile birlikte “Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi” üzerinden bilgi verilecektir.

Benzer Yazılar:
Kimler Emlakçılık Yapabilir?
Ekonomik krizde ev arsa alınır mı?
En kazançlı emlak yatırımı hangisi?

Önceki İçerikKimler Emlakçılık Yapabilir?
Sonraki İçerikTemizlik Şirketi Kurmak Kazandırıyor!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz