Mikro kredi, herhangi bir gelire sahip olmayan kadınlar için yeni işler kurarak faaliyet göstermelerini ve kazanç sağlamalarını sağlamak amacıyla verilen sermayeyi kapsamaktadır.
Kadınlardan alacakları mikro kredi kapsamında herhangi bir teminat istenmez. Kefalette istenmeyen mikro kredi sisteminden yararlanan kadınlar almış oldukları sermaye karşılığı ufak meblağlara bölünmüş anaparayı öderler.
Mikro Kredi Şartları Nelerdir?
- Mikro kredi genellikle dar gelirli ve çalışma imkânı bulamayan kadınlar için geçerli bir sistemdir. Bu nedenle maddi açıdan durumu olmayan bayanların başvuruları önceliklidir.
- Kadınlar mikro kredi için değerlendirilirken geleceğe dönük olarak çalışma azimlerinin bulunup bulunmadığına bakılır. Yeterli potansiyele sahip olan bayanlara mikro kredi imkânı verilir.
- Mikro kredi olarak verilen ücretler haftalık ödemeler şeklinde kişilerden alınır.
- Mikro kredi aldıktan sonra toplantılara düzenli bir şekilde katılan ve aldıklarını geri ödeyen kişilerin mikro kredi olarak daha yüksek meblağlar çekme hakkı doğar.
- Mikro kredi şartları kapsamında bayanların aşağıdaki belgeleri mikro kredi başvuru merkezlerine teslim etmeleri gerekir:
- Mikro kredi başvuru formu,
- Fakirlik ilmühaberi,
- Nüfus Aile Bildirimi,
- Oturulan ev kira ise kira kontratı,
- Sabıka kaydı,
- Sosyal güvencesinin olmadığına dair belge,
- İkametgâh belgesi,
- Kendisinin, eşinin ve anne- babasının gayrimenkul tapu kayıtları,
- Mikro kredi talebinde bulunulacak işin beyanı.
Mikro Kredi İçin Nereye Başvuru Yapılır?
Mikro kredi başvurusu için başvuru formu doldurularak ve gerekli evraklar hazırlanarak Valilik İl Özel İdarelerinde bulunan Proje Uygulama Merkezlerine teslim edilir.
Mikro Kredi Nasıl Alınır?
Mikro kredi başvurusu yapan kadınlar 5 kişilik gruplara ayrılırlar. TİSVA tarafından 5’er kişilik olan gruplara 3 günlük eğitimler verilir. Kadınlar yakından incelenir ve durumları hakkında daha fazla bilgi alınır. Eğitimler sonrası değerlendirmeye alınan kadınlara istedikleri mikro kredi verilir ve kadınlar çalışmalarına başlarlar.
Alınan mikro kredi yapılan işin hacmine göre Valilik İl Özel İdarelerine yapılacak başvurular sırasında belirlenmektedir. Belirlenen ücretler ise bir yıl içerisinde her hafta düzenli olarak geri ödenir.
Kosgeb’in girişimcilere verdiği hibeler hakkında bilgi almak için tıklayın.
Mikro kredi başvurusunda bulunan bayanlar eğer ilk kez başvuruda bulunuyorlarsa 100 TL ile 1000 TL arası kredi alabilirler. Aldıklarını düzenli ödedikleri ve toplantılara düzenli bir şekilde katıldıkları takdirde ikinci yıl kredileri 2000 TL’ye kadar yükseltilebilmektedir. Diğer yıllarda ise düzenli ödeme ve toplantı katılımı devam ederse kredi alma oranı artacaktır.
Mikro Kredi İle Yapılabilecek İşler
Kadınların yapacağı mikro kredi başvurusunda mutlaka yapabilecekleri ve gelir getirecek işlerden seçmesi gerekir. Ayrıca başarılı olacağını düşündüğü alanlarda da kadınlar mikro kredi alarak çalışmaya başlayabilirler. Yapılabilecek işlerden birkaçı şunlar olabilir:
- Başlangıçta alınan kredi ile tavuk ve ya hindi alarak yetiştiricilik yapabilirsiniz.
- Boncuk dizme, triko makinası alarak hazır giyim tipi çalışmalar yapma, ahşap boyama ürünler satma, terzilik yapma gibi işler yapabilirsiniz.
- Kozmetik ürünleri satışı ve kuaförlük yapma.
- Ev yemekleri hazırlayarak satma.
- Tuhafiye, züccaciye gibi yerler açma.
Devletin sağladığı teşvik ve yardımlar hakkında bilgi almak için tıklayınız
D.bakır da da böyle ya deterjan yada krem almaya zorlıyorlar birde 1000tl ye 75 lira gibi bir kesinti oluyor ne anladım bu işten…
Daha öncede yazdım balıkesirden mikro kıredi almak için deterjan almak zorunlumu balıkesir yetkilileri bunu şart koşuyor
Balıkesirden yazıyorum annem mikro krediden faydalanıyor fakat 250 tl lik bir deterjanı alma zorunluğu şart koşuyorlar ihtiyaç aldığımız parayla zorla bize deterjan parası ödetiyorlar bu heryerde böylemi