Toplumda son zamanlarda çürük veya ezik olan meyve ve sebzelerin Oraganik olduğuna dair büyük bir yanılgı mevcut. Aslında bu tamamiyle yanlış bir yanılgı değil ama organik ürünlerin çürümüyeceği veya kurtlanmayacağı diye bir şey de yoktur.
Organik olarak yetiştirilmeyen yiyeceklerin de kurtlanbileceğini veya çürüyebileceğini bilmemizde fayda vardır. Bir ürünün organik olabilmesi için genetik olarak oynanmamış olması. Yetiştirilme saklanma aşamasında kimyasal kullanılmaması. Kullanılan gübrenin doğal gübre olması gerekmektedir. Tüm bunları bir arada taşıyan besinlere kısacası GDO suz Organik besinler diyoruz. Bir organik ürünün organik olup olmadığını anlamak kolay değildir. Bunun için en garanti yöntem üretim aşamalarını takip etmektir ki bu pek mümkün değildir. Peki pazarda satın aldığımız ürünleri nasıl ayırt edebiliriz…?
Organik Ürünleri Nasıl Ayırt Edebiliriz
- Organik olmayan ürünlerin yüzeyleri pürüssüzdür. Yüzeyleri ise renklendirilmiştir.
- Üretimini hızlanması için kullanılan kimyasallar(Hormonlar) ile üretilen besinler yılın her mevsiminde yetişirler.
- Kokuları ve tadları organik olanlara göre çok azdır.
- Besinler üzerinde bulunan kimyasal ilaçlar defalarca yıkasanızda temizlenmez ve kalıntıları farkedebilirsiniz.
- Hormanlar kullanılarak çabucak olgunlaşırlar.
- Hormınlu besinler hızlı yetiştikleri için kabukarı serttir ve ezilmeye karşı dayanıklıdır.
- Aynı büyüklükte ve olgunlukta olmaları kullanılan kimyasal ilaçlar ve hormanlarla sağlanır. Bunlar besinlerin organik olmadığının bir göstergesi olabilir…
- Organik Ürünlerin üzerinde organik olduklarına dair mutlaka etiket bulunur.
İşletmeler Organik Ürün Garantisini Nasıl Sağlarlar?
Organik ürün resmi bir etikettir. Organik tarım, yeterliğini kanıtlamış kurumlar tarafından, uluslar arası standartlara sahip laboratuvar ve tekniklerle değerlendirilmesi ve sürekli denetlenmesi le garanti altına alınır.
Organik tarım yapma sertifikası alan üreticiler, yetiştirdikleri ürünler için de Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından organik ürün sertifikası alırlar.
Bir ürünün organik olup olmadığının tek delili ürün ambalajı üzerindeki “0 Organiktir” etiketinin olmasıdır. Yani ürün kesinlikle ambalajlı olması ve üzerinde organik olduğuna dair etiket olması gerekiyor. Pazarlarda veya marketler açık satılan hiçbir ürünün organik olma garantisi yoktur.
Organik Tarımın Desteklenmesi
Organik tarım, gerek yetiştirilmesi, gerekse sertifikasyon işlemlerinden dolayı pahalı bir tarım türüdür. Organnik tarım, ürünün maliyetini oldukça artırır. Tabi maliyet konusu organik tarımın yapılma boyutu ile alakalı olarak değişebilir. Çünkü standartlaşmış, seri üretime girmiş ve birçok alanda gerekli altyapının kurulmuş olması maliyeti azaltan faktörlerdir. İyi organize olmuş ve bilinçli bir toplumda maliyetler daha da azaltılabilir.
Maliyetin azalması için devletlerin desteleri önemlidir. Ülkemizde de farklı kamu ve özel kurumların, organik tarımı desteklemek amaçlı teşvikleri mevcuttur. Organik tarım yapmak isteyenler mutlaka bu desteklerden faydalanmalıdır.
teşekkürler paylaşımlarınız için. toplum olarak bilinçlenmemiz lazım. Organik gübre ninde bu konuda rolü büyük.