İpard Devlet Teşviğini Hangi İller Alabilir, Başvuru Nasıl Yapılır, Kimler Alabilir ve Şartları Nelerdir?

ipard hibeleri
Kırsal kalkınma programı ile yenilenebilir enerji ve hayvan yetiştiriciliği konusunda hibe programları başlamıştır

İpard, uzun adı ile kırsal kalkınma proğramları Avrupa birliği tarafından üye ve aday ülkeler için hazırlanmış olan kalkına proğramıdır. Kırsal alanda; tarım, gıda, hayvancılık sektörlerinde desteğe ihtiyacı olan tüm girişimcilere hibe olarak katılım öncesi yardım aracı olarak kırsal kalkınma bileşeni ( IPARD ) olarak vermektedir. IPARD, Türkiyede’ de tarim ve hayvancılık alanlarına önem vererek özellikle bu iki sektöre daha fazla hibe bütçesi ayırmıştır. Turizm sektöründe faliyet gösteren kobilere de destek veren Ipard kısral kalkınmayı destekleyen ve gelişmesini sağlayan bütün projelere hibe vermektedir.

Ipard, bu hibeler ile avrupa Birliği üye ülke statüsündeki Türkiye’nin kırsal olarak gelişerek öncelikli ihtiyaçlarını karşılayabilen ülke konumuna gelmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca sürdürülebilir kalkınma sağlayarak kendi kendine yetebilen bir ülke olması için bütün projelere % 55 – 65 arasında hibe desteği sağlamaktadır.

İPARD hibe desteği kapsamında hangi iller faydalanır

ilk aşamada, Amasya, Afyonkarahisar, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Kars, Konya, Malatya, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van ve Yozgat illeri destek kapsamına alınmış.

İkinci aşamada ise,  Ağrı, Aksaray, Ankara, Ardahan, Aydın, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Elazığ, Erzincan, Giresun, Karaman, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir  IPARD kapsamına dahil edilmiştir. İPARD 3 kapsamına hangi illerin dahil edileceği ise henüz belirlenmemiştir.

1 ve 2’inci İPARD destek ve hibelerine yukarıda belirtilen iller dahil edilmiş  ve bu illerden gelecek olan kobilerin, işletmelerin, kalkınma projelerini incelenerek destek verilmiştir. Bu illerin dışında yer alan illerden gelen girişimcilere bu illerin sınırları içinde bir işletme açma veya var olan işletmeye ortak olma şartı konulmuştur.

Bu hibeyi bir danışman yardımıyla almak için yatırımcı işmelekleri yazımızı okumanızı tavsiyederiz

IPARD Destek Kapsamındaki Hibe Oranları Nelerdir?

  • Et üretimi yapan kırsal ve tarımsal işletmelere: % 50 – 65
  • Et ve et ürünleri kapsamında üretim yapan işletmelere % 50
  • Süt ve süt ürünleri üretimi yapan kırsal tarım işletmelerine % 50
  • Meyve ve sebze işlenmesi ve taze meyve üretimi yapan kırsal tarım işletmelerine % 50
  • Çiftlik ve öiftlik faliyelerinin geliştirilmesi için çalışma yapan işletmelere % 50
  • Yerel turizm kapsamında çalışmalar yapan işletmelere % 50
  • Kültür balıkçılığı yapan işletmelere % 50 oranında hibe desteği vermektedir.
iprad hibeleri
Kırsal kalkınma hibeleri ( iprad)

İPARD Hibelerine Nasıl Başvurulur ?

Ipard hibelerine başvurmak için “IPARD 1” olarak ilan edilen başvuru döneminin başvuru tarihleri olan Nisan ayına kadar kırsal kalkınma amacı olan işletmenize ait gerekli başvuru koşullarına uygun bir biçimde hazırlanmış olan geliştirme projesinizi eksiksiz olarak tamamlayarak Tarım ve Kırsal Kalkınma İl Koordinatörlüklerine başvuru yapmalısınız. Yaptığınız başvurular için gerekli olan başvuru şartlarını taşımanız gerekmektedir. Bu şartlar:

İPARD Başvuru Şartları Nelerdir?

ipard
Tarım teşvik ve hibeleri iaprd paşvursu
  1. ) Süt ve süt üretimi yapıyorsanız en az 50 adet büyük baş hayvanınız olmalıdır.
  2. ) Yumurta ve beyaz et üretimi yapıyorsanız en az 20000 adet en fala da 100000 adet tavuk sahibi olan bir işletmeniz olmalıdır.
  3. ) Kaz yetiştiriciliği yapıyorsanız en fazla 250 000 avro hibe başvurusunda bulunabilirsiniz.
  4. ) Yapacağınız yatırım alanı şehir merkezinden uzakta ve dağlık alanda ise hibe oranı % 65 oranında olmaktadır.
  5. ) Süt toplama merkezi kuracak olan girişimciler için en az 120 büyük baş hayvan sahibi olan bir mandırası olması veya köylülere ait 100 adet toplama hayvanı bulunan bir mandıraya sahip olması gereklidir. Bu durumda yapılan başvuruların üst limiti 1.000.000 avrodur.

Bu şartları taşıyan işletmeler için Ipard 1 kağsamında detek hibeleri verilmektedir. Bu hibelerin dışında;

  1. ) Bitkisel ürün üretimi yapan veya işleyen işletmeler için başvuru sahibinin veya aile üyesinin çftçi olması zorunluluğu vardır. Başvuru sahibi kırsal alanda yaşamak zorunda değilken işletmenin dağlık alanda veya kırsal kesimde olması zorunluluğu vardır.
  2. ) Kırsal turizm alanlarının kalkındırılması için başburu yapan işletme sahibinin kırsal kesimde ikamet etme zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak işletmesinin kapsamı kırsal ve kültürel dağlık kesimler olmak zorundadır.
  3. ) Yenilenebilir enerji üretimi için yapılacak kırsal işletmelerin kapasiteleri kesinlikle lisansız elektrik üretim izni olan 1 MW ı geçmemelidir.

Bu şartlara uyan başvuru sahiplarinin projeleri Avrupa Birliği komisyonunca değerlendirilip, hibe destekleri Avrupa Birliği fonunndan karşılanmaktadır.

Diğer devlet teşvik ve destekleri için tıklayınız

Önceki İçerikEvde Turşu ve Yemek Yapıp Satmak | İş Fikirleri
Sonraki İçerikKalkınma Ajansı Hibelerine Nasıl Başvurulur

Yorum Yap:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz