Bölgesel kalkınma ajansları Avrupa Birliği üye ülkeler uyum yasaları kapsamında 2004 yılında kurulmuş, belirli illeri kapsayan ve bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak projelere hibe desteği, faizsiz kredi, düşük faizli kredi desteği, teknik ekipman desteği gibi destekler sağlayan resmi kuruluşlardır. Kalkınma ajansları belirli zaman dilimlerinde destek programlarını kabul etmekte ve başvuran projeleri kendi teknik elemanları, bakanlıkların teknik elemanlarından teknik destek alarak incelemekte ve proje sahiplerine uygun gördüğü desteklerden birini sunmaktadır.
Kalkınma Ajansı Hibesi Başvuru İşlemleri
- Projesi olan bütün gerçek kişiler başvuru yapabilirler. Ancak destek sözleşmesi imzalanması aşamasında kobi olarak tescil edilmiş olmak şartı bulunmaktadır.
- Kobi olarak tanımlanan küçük ve orta ölçekli işletme tanımına uygun olmak ve kobi tescil belgesine sahip bütün işletmeler projeleri ile başvurabilir.
- Birlik kooperatifleri, teknoparklar, organize sanayi bölgeleri, belediyelere bağlı olarak kurulmuş ve kar amacı güden firmalar,anonim, limited ve şahıs şirketlerinin tamamı projeleri olmak koşuluyla başvurabilir.
- Bakanlık il ve ilçe müdürlükleri, kaymakamlıklar, bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşlar, üniversiteler ve enstitüler, gerçek kişiler başvuru yapabilirler.
- 5355 sayılı yasa ile kurulmuş olan mahalli idare birlikleri , sivil toplum kuruluşları,
- Tarım ve hayvancılıkla uğraşan gerçek kişiler ve çiftlikler
- Bölgesel kalkınma projesine sahip tüm bireyler projeleri ile başvuru dönemlerinde başvuru yapabilirler.
Kalkınma ajanslarına başvuru nasıl yapılır. Kalkınma ajanslarında hibe, kredi ve destek alma koşulları
Kalkınma Ajanslarının destek miktarları
Kobilerin başvurdukları bütün programlar için hibe destek miktarı azami olarak 400 bin lira olarak belirlenmiştir. Bölge de hayvancılığı kalkındırmak için büyükbaş hayvancılık programı için 250 bin liraya kadar destek sağlamaktadır. Özel sektör işletmeleri için proje bedellerinin % 50 sine kadar hibe desteği verirken geri kalan % 50 sininde proje hayata geçirilebilir bulunduğu takdirde düşük faizli kredi olarak destek sunulmaktadır.Bölgesel kalkınma ajansları bu destekleri sunarken başvuru için sunulan projeler kesinlikle 1 yılı yani 12 ayı geçemezler.
Bölgesel kalkınma ajansı hibe desteğine nasıl başvurmalıyım
Kalkınma ajanslarının destek programlarına başvuru yapabilmek için ajans tarafından internet sitesinde yayınlanan başvuru evraklarını ve proje içeriğini anlatan proje tanıtım belgesini eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmalı, maliyet hesaplarınızı gerçek hesaplara dayanacak şekilde yapmalısınız.Ajans internet sitesinde yer alan başvuru rehberini adım adım takip ederek başvuru evraklarınızı tamamlayıp başvurularınızı yapabilirsiniz.
Kalkınma ajansı teknik destek programları nelerdir ?
- Kalkınma ajansları maddi hibe destekleri dışında teknik destek hibeleri de vardır.Teknik destekler kapsamında;
- Bölge ile ilgili kalkınma projesi için uygulayıcı ve kalkınmayı artırıcı bütün çalışma ekipmanı ve danışman desteği,
- Kamu ve sivil toplum kuruluşlarının bölgesel kalkınma projelerine gerekli olan teknik ekipman desteği,
- Ajans bünyesinde ve kamu kurum ve kuruluşlarının bünyesinde çalışan teknik elemanların ve danışmanlarının yer aldığı bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak teknik ekipman ve çalışan desteği yer almaktadır.

Teknik destek başvurusu nasıl yapılır ?
Teknik ekipman ve danışman desteğine başvuru yapabilmek için öncelikle bölgesel kalkınmaya katkısı bulunan bir projeniz olmak zorundadır. Bu tip bir projeniz var ise kalkınma ajansı sitesinde yer alan başvurular kısmından teknik destek ve teknik destek hibesi başvuru kısmında yer alan başvuru evrakları doldurularak başvuru yapılır. Projenizin bölgesel kalkınmaya katkısı olduğu ve hayata geçirilebilir bir proje olduğuna kanaat getirildiğinde ihtiyaç duyulan teknik ekipman desteği sağlanır.
Teknik desteklerin süreleri ne kadardır ?
Teknik destek programlarının süresi toplamda 1 ay, danışman desteği süresi ise 15 günü geçmeyecek şekilde sağlanmaktadır. Bu süreler proje bölge açısından çok önemli ise bir süre esnetilebilmektedir. Teknik destek limitleri ise bölgesel kalkınma projesinin yıllık harcama miktarının % 2 sini geçemez. Bölgesel kalkınma ajanslarının vermiş olduğu azami hibe destek miktarları göz önüne alındığında bu miktar max 15 bin lirayı geçmemektedir. Teknik destek hibelerine başvurmak için geçerli ve bölgeye katkısı olan bir projeniz olması ve hayat geçirilebilir olması yeterlidir.
Diğer destekler için Teşvik ve Yardımlar kategorimizi inceleyebilirsiniz